Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunhild Stordalen, 39, blev mobbad för sin miljökamp

Gunhild Stordalen visste redan som barn att hon ville rädda världen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
– Jag kände att jag hade fortfarande hade mycket på hjärtat och jag visse inte hur lång tid jag hade kvar, säger hon.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Gunhild Stordalen visste redan som barn att hon ville rädda världen.

När hon diagnostiserades med den mest aggressiva formen av en dödlig bindvävssjukdom så visste hon att hon behövde rädda den snabbt.

Under lördagsmorgonen intervjuades hon av Jenny Strömstedt i TV4:s "Nyhetsmorgon" om sin nya bok om att rädda världen och att rädda sitt eget liv.

– Jag kände att jag hade fortfarande hade mycket på hjärtat och jag visse inte hur lång tid jag hade kvar, säger hon i TV4.

År 2014 diagnostiserades läkaren Gunhild Stordalen med den obotliga sjukdomen systemisk skleros. Fram till dess hade hon trott att hon skulle ha ett helt liv på sig att göra världen till en bättre plats – nu hade hon i värsta fall bara några år kvar att leva.

Hon har i år släppt boken "Den stora bilden" som handlar om kampen för sin egen överlevnad såväl som kampen för en bättre värld.

Innan Gunhild Stordalen blev miljardärsfru så växte hon upp på en bondgård, och utvecklade tidigt en medvetenhet om miljön:

– Jag hade min första basar för att samla in pengar till att rädda regnskogen när jag var sju år. Arrangerade demonstrationståg mot föroreningar strax därpå. Jag var en aktivist redan som litet barn, säger hon i "Nyhetsmorgon".

Mobbades av andra barn

Hon berättar att hennes föräldrar var idealistiska naturälskare. Medan människor i omgivningen värdesatte saker så värdesatte henne föräldrar värderingar och det som fanns på insidan. Man skulle vara en bra människa och bidra till en bättre värld. Men hennes engagemang togs inte lika väl emot från hennes jämnåriga. 

– De andra barnen tyckte att jag var världens snålaste unge och de försökte mobba mig. Jag sprang ju runt och sa åt föräldrar att stänga av bilmotorn om de hade bilen på tomgång när de skulle hämta barnen på skolan. De andra barnen tyckte att det var väldigt konstigt att jag höll på så. Men jag slutade inte för jag kände att det var viktigt och rätt. Så jag gnetade på.

Och hon skulle komma att bli en maktfaktor inom klimatkampen – med inriktning på klimatsmart matproduktion.

Gunhild Stordalen är gift med norska hotellmagnaten Petter Stordalen.Foto: H^^K, PONTUS / NTB SCANPIX TT NYHETSBYR?N

Morgongåvan: En stiftelse

När hon gifte sig med norska hotellmagnaten och miljardären Petter Stordalen så ville hon inte ha diamanter eller smycken i morgongåva – hon ville ha något som hon kunde använda för att förändra. Hon fick en stiftelse – Stordalen foundation – full av pengar.

Den blev starten för grundandet av EAT Foundation, där Gunhild är vd. Det är en ideell organisation med mål att förändra matsystem på global nivå. Visionen är rättvisa och hållbara matsystem för hälsosamma människor och en hälsosam planet.

– EAT handlar om att sammanföra alla forskarna, politikerna, företagen, de frivilliga organisationerna och FN-system att sträva mot samma mål. i måste jobba tillsammans. Både forskningen, politikerna och näringslivet. Alla organisationer som är involverade i matfrågan, säger Stordalen till TV4.