Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunhild: ”Får jag ett nytt återfall är det game over”

Vem är Gunhild Stordalen? Här är några fakta om profilen.
Kronprinsessan Victora tillsammans med Gunhild Stordalen på EAT Forum i Stockholm.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Gunhild Stordalen i samband med en av sina tuffa behandlingar 2016.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Tidigare i livet så var sömn inte viktigt för Gunhild Stordalen – hon prioriterade jobb och prestationer.

När hon sedan blev dödligt sjuk i den autoimmuna sjukdomen systemisk skleros så ändrades allt.

Nu är sömnen helig för EAT-grundaren.

– Får jag ett nytt återfall så är det game over. Läkarna säger att min kropp inte klarar en ny runda, säger hon till norska DN.

I sex år kämpade miljökämpen och EAT-grundaren Gunhild Stordalen mot sjukdomen systemisk skleros. Efter att ha genomgått två tuffa och experimentella behandlingar mot den vanligtvis dödliga sjukdomen så kunde Gunhild Stordalen meddela att hon nu inte längre behövde medicinera för den ovanliga sjukdomen.

Nu berättar hon för norska DN att hon är övertygat om att hennes nya förhållningssätt till sömn har hjälpt henne att bli frisk – och hålla sig frisk. Tidigare i livet så var sömn inte viktigt för Gunhild Stodalen, säger hon till tidningen:

– Jag har varit en streber hela livet och lagt heder i att arbeta hårt, träna hårt och ge allt. Ju fler arbetstimmar jag lade ned, desto stoltare var jag. Jag kunde utan problem jobba tolv timmar i sträck. Att få mycket sömn var bortkastad tid, tyckte jag. Vad var poängen ned att ligga i sjöstjärneställning i åtta timmar när jag hellre kunde jobba?

Läkarnas besked

Nu tummar hon aldrig på sina sömnrutiner, och gör vad hon kan för att hålla sig hälsosam. Läkarna har nämligen gett henne beskedet att hon inte skulle överleva ett nytt återfall i sjukdomen.

– I dag är jag religiös när det kommer till att få åtta timmars sömn. Många saker prioriteras bort för att få till det, men jag är helt överbevisad om att ett gott sömnmönster har varit en starkt bidragande faktor till att jag nu är så gott som frisk. Även om hälsa kanske inte är allt, så är det är lite som har någon betydelse om du inte har god hälsa. Får jag ett nytt återfall så är det game over. Läkarna säger att min kropp inte klarar en ny runda.

Gunhild Stordalen var under många år gift med hotellmagnaten och miljonären Petter Stordalen. De gick skilda vägar under fjolåret.

Se också:

Gunhild Stordalen: "Jag försöker leva som jag lär"