Gunbritt och Rolf delar hem med 7 200 tomtar

Tomtebolyckan. Rolf och Gunbritt Pettersson flyttade in i huset i Lindome 1982. Sedan har det blivit en och annan tomte - närmare bestämt 7 200 stycken. Det är en ökning med 1 200 tomtar sedan GT besökte paret senast.
Foto: Robin Aron
På kylskåpet och frysen trängs tomtarna.
Foto: Robin Aron
... och på hyllorna.
Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron

Ett synligt ansikte, röda kläder och ett stort vitt skägg. Där är den ultimata jultomten, enligt Rolf och Gunbritt Pettersson.

Och deras omdöme borde skattas högt – i deras hem finns nämligen över 7 200 tomtar.

– Det är nog lättare för oss att säga vad vi inte samlar på än vad vi samlar på, skrattar Gunbritt.

Paret Pettersson flyttade in i huset i Lindome 1982, då var juletiden inte riktigt lika tomtefylld som i dag.

– Vi hade väl några hundra tomtar som vi tog fram till jul, men sedan dess har vi ökat på, säger Rolf Pettersson, 72.

Det är sanningens ord och inget annat. I dag finns över 7 200 tomtar i parets hem. Tomtar på motorcykel, tomtar i slädar, tomtar som dansar och tomtar som gör egentligen allt som en tomte kan tänkas göra.

170 banankartonger

170 välfyllda banankartonger står packade under de flesta av årets månader, men i december plockas den silkespappersinlindade tomtepatrullen fram.

– Annars samlar vi på änglar, troll och ugglor. Och om påsken har vi jättemycket påskpynt. Men kring jul får vi plocka fram extra hyllor för att få plats med alla tomtar, säger Gunbritt Pettersson, 67.

GT besökte paret redan 2007, då meddelade hon att det fick räcka med 6 000 tomtar. Men sedan dess har skaran av rödklädda alltså blivit mycket större.

– I början kanske vi köpte runt 400 tomtar om året. Nu blir det kanske ett 100-tal. Man hittar dem hela tiden på loppisar och massa andra ställen, säger Rolf Pettersson.

"Dagens tomtar är fula"

Ja, för de nya moderna versionerna av julprofilen nummer ett är ingenting som går hem hos paret Pettersson.

– Dagens tomtar är ganska fula. De har ju inga ansikten, bara en näsa som sticker fram under luvan. Sen så finns de i så många färger. Men rött är ju den riktiga färgen, säger Rolf Pettersson.

Han får medhåll av hustrun:

– Tomtarna är verkligen inte lika roliga nu som förr.

Nej, rött ska det vara och ansiktet ska synas. Och på tal om ansikten så har både bekanta och obekanta sådana dykt upp under åren i det tomtefyllda huset.

– Det kommer folk man inte känner och vill titta in, som har läst eller hört om oss eller känner någon som känner någon som känner oss, säger Rolf Pettersson.

Men det ser varken han eller hustrun som ett problem. Man kan ju inte se argt på någon som vill ta sig en titt på Sveriges kanske största tomtesamling.