Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gun och Sven-Eriks ilska mot Bingolotto: ”Får bara inte ske”

Gun och Sven-Erik Zackariasson i Lysekil. Foto: Privat
Numren i Jackpottrutan är identiska. Foto: Privat

Två Bingolotter, två vinstchanser – så tänkte Gun och Sven-Erik Zackariasson i Lysekil.

Men det gällde inte för den nya Jackpottchansen i TV4:s ”Bingolotto”. På den skrapade paret fram identiska nummer på sina två lotter.

– Det får bara inte ske, säger Sven-Erik, 63.

– Det är definitivt väldigt ovanligt, säger Mathias Skoglund, vice vd och lotteriföreståndare på Folkspel, som svar på kritiken.

”Ett unikt nummer på framsidan av lotten dras varje vecka i programmet”, så står det på ”Bingolottos” hemsida om det nya spelet Jackpottchansen.

Men hemma hos Gun och Sven-Erik Zackariasson i Brastad, Lysekils kommun, var numren inte unika. Båda skrapade fram sifferföljden 17212.

– Vi satt och spelade i söndags jag och frugan. Och så på den här Jackpotten så drogs ett nummer som var ganska likt mitt nummer så jag sa att ”det var nära för jag har 17212”. Då svarade hon: ”ja, det har jag med”, berättar Sven-Erik och fortsätter:

– Då tittade vi noga. Vi tänkte att det inte kunde stämma. Men det är ju precis samma nummer. Det får ju inte förekomma. Samma nummer på dragningen till Jackpotten. Köper du två olika lotter så ska du ha två chanser. Men det hade inte vi.

Makarna gick och frågade mannen de köpt lotterna av, som var övertygad om att något blivit fel. De frågade också den lokala spelbutiken lovade att undersöka saken till på måndag.

– Köper du två olika lotter så ska du väl ha två chanser att vinna? Det är konstigt.

”Bingolotto” svarar

Och konstigt är det – men det handlar inte om någon miss från ”Bingolottos” sida. Det förklarar Mathias Skoglund, vice vd och lotteriföreståndare på Folkspel.

– Förra veckan tror jag vi tryckte närmare 450 000 lotter. Och eftersom det är ett femsiffrigt nummer så innebär det att det finns 99 999 olika unika kombinationer. Därefter så uppstår det ju en dubblett. Så det innebär att om det trycks 400 000 lotter så finns samma nummer på fyra olika lotter i hela landet, säger han och fortsätter:

–Det är teoretiskt möjligt, men det är ju liksom högst osannolikt att en person ska kunna få samma nummer på två lotter eftersom det är väldigt liten procentuell chans.

Rickard Olsson är programledare för ”Bingolotto”. Foto: MATHIAS OTTERBERG / FOLKSPEL

Sven-Erik: ”Känns som fusk”

Skoglund känner bara till ett liknande fall tidigare.

– Det är definitivt väldigt ovanligt eftersom lotterna slumpas ju ut i landet. Så att samma nummer ska hamna på samma ort, det är hyggligt osannolikt. Men teoretiskt möjligt.

De här Binglottospelarna tycker att de borde ha haft två vinstchanser när de köpt två lotter.

– Lotterna har ju fortfarande unika nummer. De har ju också serie- och lottnummer som har slumpats fram. Deras lotter är unika i sig, men just på den här dragningen så är det samma nummer, säger Mathias Skoglund.

Om deras nummer hade varit det vinnande, hade båda vunnit då?

– Absolut.

Sven-Erik Zackariasson skrattar när han hör förklaringen till de identiska numren.

– På 400 000 lotter så finns det fyra och vi har fått var sin. Det låter ju helt otroligt. Jag tog en lott ur botten av högen och en uppe på, säger han, men blir sen snabbt allvarlig:

– Men jag köpte två lotter men fick bara en vinstchans, det får inte förekomma i ett lotteri. Det känns som fusk.