Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gun, 72, tvingas slopa sin tv: "Överkörning"

Den 24 februari stängs kabelnätet i Gårdsten av och Gun Olsson har inte råd med ny utrustning.
Foto: Henrik Jansson

GÖTEBORG. Gun Olsson, 72, får snart svart i tv-rutan.

Hon har inte råd att skaffa den utrustning som krävs för att titta via allmännyttans nya fibernät.

– Jag är en fattigpensionär. Jag har inte råd. Detta är en ren överkörning, säger hon.

Många göteborgare är upprörda över de kommunala bostadsbolagens satsning på ett nytt fibernät. Över 2 500 personer har skrivit under Hyresgästföreningens namninsamling för att stoppa nedsläckningen av det gamla kabelnätet.

En av de första som drabbas är Gun Olsson som bor i Gårdsten.

– Det är rena rama sörjan. Att de stänger av något jag betalar avgift för tycker jag borde vara olagligt. Jag betalar tv-avgift och kan nu snart inte längre se på tv, säger hon.

Hoppas vinna på Keno

Snart krävs det abonnemang för att få tillgång till ungefär samma kanaler som i dag ingår i hyran. För att se ett baspaket med bara SVT:s kanaler räcker det däremot med att köpa en IPTV-box, men Gun Olsson har inte råd.

– Och även om jag hade möjlighet kvarstår det faktum att jag äger en 15 år gammal tjock-tv som boxen antagligen inte fungerar till. Jag har inga möjligheter.

– Sen vet inte jag om jag får det bättre ställt framöver, om jag vinner på Keno eller så. Då kanske jag skaffar mig en ny tv. Men jag vill faktiskt fatta det här beslutet själv, om eller när jag vill skaffa en ny tv eller box.

Boxen kostar

I radio- och tv-lagen regleras den så kallade vidaresändningsplikten, vilken i princip innebär att SVT:s kanaler ska finnas tillgängliga gratis. Och det gör de, men boxen kostar. Gun Olsson har därmed inte lagen på sin sida.

– Att det tillkommer kostnad för utrustningen för att ta emot signalen spelar ingen roll. Så länge själva signalen i sig är gratis är detta i sin ordning. Det finns inget i lagen som säger att någon annan än hushållet ska betala utrustningen, säger Anna Dingertz, jurist på myndigheten för radio och tv.

"Bättre med valmöjligheter"

Post- och telestyrelsen har tidigare kritiserat fibersatsningen i ett brev till bostadsbolagen. Stängningen av kabelnätet "motverkar regeringens bredbandsstrategi" i och med att fibernätet blir det enda alternativet för operatörerna.

– Vi tar konsumentperspektivet. Det är bättre med fler valmöjligheter för konsumenten. Och finns det en bra infrastruktur redan så kan konkurrensen vinna på att den finns kvar. Alla kanske inte känner behov eller vill ha de nya tjänsterna utan tycker att det är tillräckligt med det som finns via kabelnätet, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS.

Kabelnätet släcks den 24 februari

Allmännyttans gamla kabelnät släcks ner med start den 24 februari.

Nedsläckningen börjar i nordöstra Göteborg och fortsätter sedan i etapper fram till sommaren. Totalt berörs hyresgäster i 70 000 lägenheter tillhörande Poseidon, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Bostadsbolaget.

Kvar finns det nya fibernätet – Framtidens bredband. För att då kunna se på tv krävs en IPTV-box.

Ett gratis basutbud finns och består av SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen och Kunskapskanalen. Kostnad för boxen tillkommer.

För fler kanaler krävs abonnemang hos någon av de operatörer som finns tillgängliga.