Gulla, 88, bar Sofias klänning för 59 år sen

Här är Gulla Broske på sin bröllopsdag 1956. Spetsen på klänningens överdel har hon sytt dit själv.
Foto: Privat
Här är Sofia Hellqvist i sin vackra bröllopsklänning skapad av modedesignern Ida Sjöstedt.
Foto: Olle Sporrong

Sofia Hellqvist hyllades enormt för sin vackra bröllopsklänning.

Samtidigt satt Gulla Broske, 88, hemma i Borås och tog åt sig av allt beröm. Hon bar nämligen en närmast identisk brudklänning – för 59 år sedan.

– Det är ju väldigt roligt att jag var inne 1956 – och sen var jag inne igen 2015, säger Gulla.

När Gulla Broske i Borås fick se Sofias bröllopsklänning så trodde hon knappt sina ögon. Utöver Sofias långa slöja med släp så var den blivande prinsessans utstyrsel skrämmande lik den hon själv burit på sin bröllopsdag – 1956.

– Själva klänningen hade jag låtit sy året innan när jag var på kadettbal i Stockholm, året efter gifte jag mig och då sydde jag själv dit spetsen på överdelen – och den är ju precis likadan som Sofias, berättar Gulla.

Men alla hade inte uppskattat Gullas klädval när det begav sig.

– Jag minns att min svärfar inte tyckte att jag var fint klädd. Jag brydde mig inte så mycket om det, men jag kommer ihåg det, säger hon.

"Min kjol var vackrare"

Sofia Hellqvists minimalistiska accessoarer ansågs helrätt enligt Expressens modeexperter Emma Danielsson och Jean-Pierre Barda. Även där kunde Gulla i Borås ta åt sig.

– Sofia fick beröm för sin bara hals – och precis så hade ju jag med. Och hon hade bara små örhängen, precis som jag. Det är ju väldigt roligt att jag var inne 1956 – och sen var jag inne igen 2015, säger Gulla.

Och hon vågar sticka ut hakan:

– Och jag tycker nog nästan att min kjol var vackrare, Sofias var lite mer rak, såg jag.

Sammanträffandet har glatt Gulla ända sedan bröllopet förra veckan, och kommer fortsätta glädja henne en bra till framöver.

– Jag blir riktigt varm inombords. Jag tänker att jag var rätt ute trots allt – och att min svärfar hade fel, skrattar hon.

GT har sökt Ida Sjöstedt, designern bakom Sofia Hellqvists bröllopsklänning, för en kommentar.