Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gull-Britt, 80, och klassen har setts varje år – i 60 år

De tidigare klasskamraterna på småskollärarutbildningen i Skara tog examen för 60 år sedan. De har träffats varje år sedan dess. Här är gänget som firade 60-årsjubileet i Skara: Inger Jonsson, Lillemor Dahlén, Rose-Marie Andén, Ulla Andersson, Carin Tarre, Gull-Britt Alexanderson, Gun Johannesson, Ingalill Tiselius.  Sittande från vänster: Monica Håkansson, Gunvor Sjöstrand, Anita Elofsson, Birgit Jacobsson, Berit Ulfström.
Foto: Privat
Gull-Britt Axelsson, 80, var värd när det var 60-årsjubileum för den årliga klassträffen med kvinnorna från lärarseminariet.
Foto: Privat

De tog examen från småskollärarutbildningen i Skara för 60 år sedan.

Sedan dess har de hållit ihop och ordnat klassträff en gång om året.

– Vi har varit med om när alla har fått nya tjänster, gift sig och fått barn och nu när vi är gamla pratar vi om sjukdomar och var vi har ont. Men det är helt fantastiskt. Vi är alla pigga i huvudet, säger Gull-Britt Alexanderson, 80, yngst i gänget.

När klassträffen skulle hållas för 60:e året i rad var det 80-åriga Gull-Britt Alexanderson som var värd och samlade vännerna i Skara där de gick på småskollärarseminariet. Träffarna brukar annars vara på olika platser i Sverige. Men det var här de tog examen i maj 1961.

– Vi var 24 flickor från början. Nu är 17 kvar i livet och det brukar komma omkring 15 personer varje år, berättar Gull-Britt Alexanderson.

Som vanligt när gänget samlas fanns flera kulturupplevelser på programmet, som besök i Jula hotells konsthall, i Fornbyn och i Båtsmanshuset. På kvällen blev det middag hemma hos en av kvinnorna.

Här besöker gruppen Båtsmanshuset i Skara. Guide under dagen var Ann-Britt Mollander.
Foto: Privat

”I huvudet är vi väldigt pigga”

– Det är en fantastisk grupp. Vi är glada att vi har varandra. Det är nostalgin som håller ihop oss. Alla är pigga och käcka och som sagt, en del har ont lite här och där, det är nya knän och höfter, men i huvudet är vi väldigt pigga. Det är helt fantastiskt, säger Gull-Britt Alexanderson.

Hon konstaterar att kvinnorna, som alla är 80 plus, vet det mesta om varandra, vad som hänt i livet med giftermål och skilsmässor, barn och arbete.

– Det finns ingen inkörsport när vi ses. Vi fortsätter där vi slutade förra året, säger hon.

Gull-Britt Alexanderson var bara 18 år när hon började på småskollärarutbildningen 1959 och var en av de yngsta i klassen.

Ny klassträff nästa år

Hon hade egentligen tänkt bli veterinär eller agronom, men eftersom lärarseminariet låg nära till hands i Skara hamnade hon ändå där. Det var en slump, säger hon.

– Men det visade sig att det blev väldigt bra. Sedan har jag fortbildat mig. Jag jobbade de senaste 30 åren som talpedagog. Jag har också varit ridinstruktör på hästgymnasiet som min man startade.

Självklart blir det en ny klassträff nästa år. Den är redan inplanerad.

– Det blir roligt. Då ska vi ses i Ulricehamnsområdet. Det ser jag fram emot.