Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guldpytt till folket

Pytt-gänget. Här är Dan Lexö med sin personal som alla kommer jobba hårt för att servera 1 000 portioner guldpytt. Foto: JAN WIRIDÉN
GÖTEBORG. Det fräser och puttrar och pytten vänds i pannorna. Just nu står stjärnkocken Dan Lexö i köket på krogen Aveny No1 och fräser mängder av pytt. Doften av den nystekta guldpytten får det att vattnas i munnen och snart går startskotten för serveringen. Kl. 15.00 bjuds alla på guldpytt av GT och Dan Lexö på Aveny No.1
- Vi serverar pytten här utanför och sedan får gästerna gå in och sätta sig, säger Dan Lexö.
Det finns 1 000 portioner som ges bort till de som vill fira det blåvita SM-guldet.
- Vi bjuder på pytt tills den tar slut, säger Dan Lexö

FAKTA

GULDPYTT FÖR 1000 PERSONER
250 kilo tärnad kokt potatis
120 kilo blandning av tärnat kött och korv
500 stycken tärnade gula lökar
1 000 msk smör
1 000 tsk HP-sås
1 000 tsk worcester-sås
1 000 msk ketchup
salt och peppar
40 kilo inlagda rödbetor

• Potatisen, kött-och korvblandningen och löken bryns i smör tills pytten har fått lite färg.
Sedan kryddas pytten med salt, peppar, HP-såsen, worcestersåsen och ketchup.
Guldpytten serveras med rödbetor.

För blåvitaren som vill göra sin egen portion räcker det med250 gr tärnad kokt potatis
120 gr blandning av tärnat kött och korv
1/2 tärnad gul lök
1 msk smör
1 tsk HP-sås
1 tsk worcester-sås
1 msk ketchup
salt och peppar
40 gr inlagda rödbetor

• Gör likadant som med den stora pytten. Bryn potatisen, kött- och korvblandningen och löken i smör tills pytten har fått lite färg.
Sedan kryddas pytten med salt, peppar, HP-såsen, worcestersåsen och ketchup.
Guldpytten serveras med rödbetor. En rå äggula eller ett stekt ägg passar också bra till.

Det är inte bara blåvits spelare som får avnjuta segerns sötma med en god guldpytt.
I köket på krogen Avenyn No1 pågår det febril aktivitet. För att fira det blåvita SM-guldet ska GT bjuda göteborgarna på guldpytt. Sammanlagt ska det serveras 400 kilo pytt till de 1 000 första gästerna.
– Självklart ska SM-guldet firas. Det har varit jättespännande, det tycker nog varenda göteborgare, säger Dan Lexö.

Full fräs i köket

Aveny No1 slår upp portarna klockan 15.00 i dag och då är det full fräs i kökets stekpannor.
Att göra 1 000 portioner pyttipanna är dock inget som skrämmer en stjärnkock som Dan Lexö.
– När det var friidrotts VM-95 gjorde vi mat för 4 000 personer och på friidrotts-EM förra året serverades 2 500 personer, säger Dan Lexö.

Samlat hela kocklaget

Han har samlat ihop hela sitt kocklag för att blanda, steka och krydda den traditionella Foto: Jönsson Magnus guldpytten.
– De är laddade allihop. Det blir en traditionell, lite såsigare pytt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!