Sjögull är en näckrosliknande blomma som tar över sin omgivning. Nu är den förrädiska blomman på gång till Värmland. Foto: CHRISTER KAISAJUNTTI
Sjögull är en näckrosliknande blomma som tar över sin omgivning. Nu är den förrädiska blomman på gång till Värmland.  Foto: CHRISTER KAISAJUNTTI

Gula blomman hotar ta över sin omgivning

Publicerad

En gul och fin blomma, det är så Sjögull ser ut för ögat. Men skenet bedrar – i stället hotar den att ta över sin omgivning.

Nu är den förrädiska blomman på väg mot Värmland och den är svår att stoppa.

– Ofta är invasiva arter svåra att få bort till hundra procent. Man får försöka stoppa deras utbredning så gott det går, säger Karin de Beer, miljöhandläggare till Värmlands Folkblad.

Den näckrosliknande gula blomman används främst som prydnadsväxt. Sjögull ser kanske snäll och ofarlig ut - den det är den inte.

Det är en inavsiv art som tar över sin omgivning. Invasiv innebär alltså att en främmande art vars introduktion och spridning hotar den biologiska mångfalden.

Vänern har tidigare klarat sig ganska bra från ovälkomna arter men nu varnar länsstyrelsen för ett kommande hot.

Har hittats i Värmland

Sjögull har tidigare bara funnits i Mälaren och södra Sverige - men under hösten har den hittats i sjön Rinnen i Arvika kommun som mynnar ut i Vänern, skriver Värmlands Folkblad.

– I somras var länsstyrelsen ute och gjorde en översiktlig inventering av Rinnen. Från början fick vi uppgift om att den fanns i den och den viken, men den hittades på många platser, säger miljöhandläggare Karin de Beer, till tidningen.

Sjögull konkurrerar ut de andra arterna genom att den skuggar sjöbottnen. Dessutom sprider sig den näckrosliknande växten snabbt.

– När man åker båt genom sjögull går rötterna sönder och växtdelarna sprider sig och slår rot. Så det ska man inte göra, säger Karin de Beer.

Plocka inte bort blomman

Hon poängterar också vikten av att inte försöka plocka bort blomman - då förvärras situationen. Första steget för att försöka bekämpa blomman är att starta informationskampanjer - dessutom ska en rapport göras på hur åtgärderna fungerat. Men trots det finns inte mycket hopp till att få bort den ovälkomna gästen.

– Ofta är invasiva arter svåra att få bort till hundra procent. Man får försöka stoppa deras utbredning så gott det går. Det är som med mördarsniglar, man får försöka hejda explosionen, säger Karin de Beer till VF.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER