Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gula blomman hotar ta över sin omgivning

Sjögull är en näckrosliknande blomma som tar över sin omgivning. Nu är den förrädiska blomman på gång till Värmland. Foto: CHRISTER KAISAJUNTTI

En gul och fin blomma, det är så Sjögull ser ut för ögat. Men skenet bedrar – i stället hotar den att ta över sin omgivning.

Nu är den förrädiska blomman på väg mot Värmland och den är svår att stoppa.

– Ofta är invasiva arter svåra att få bort till hundra procent. Man får försöka stoppa deras utbredning så gott det går, säger Karin de Beer, miljöhandläggare till Värmlands Folkblad.

Den näckrosliknande gula blomman används främst som prydnadsväxt. Sjögull ser kanske snäll och ofarlig ut - den det är den inte.

Det är en inavsiv art som tar över sin omgivning. Invasiv innebär alltså att en främmande art vars introduktion och spridning hotar den biologiska mångfalden.

Vänern har tidigare klarat sig ganska bra från ovälkomna arter men nu varnar länsstyrelsen för ett kommande hot.

Har hittats i Värmland

Sjögull har tidigare bara funnits i Mälaren och södra Sverige - men under hösten har den hittats i sjön Rinnen i Arvika kommun som mynnar ut i Vänern, skriver Värmlands Folkblad.

– I somras var länsstyrelsen ute och gjorde en översiktlig inventering av Rinnen. Från början fick vi uppgift om att den fanns i den och den viken, men den hittades på många platser, säger miljöhandläggare Karin de Beer, till tidningen.

Sjögull konkurrerar ut de andra arterna genom att den skuggar sjöbottnen. Dessutom sprider sig den näckrosliknande växten snabbt.

– När man åker båt genom sjögull går rötterna sönder och växtdelarna sprider sig och slår rot. Så det ska man inte göra, säger Karin de Beer.

Plocka inte bort blomman

Hon poängterar också vikten av att inte försöka plocka bort blomman - då förvärras situationen. Första steget för att försöka bekämpa blomman är att starta informationskampanjer - dessutom ska en rapport göras på hur åtgärderna fungerat. Men trots det finns inte mycket hopp till att få bort den ovälkomna gästen.

– Ofta är invasiva arter svåra att få bort till hundra procent. Man får försöka stoppa deras utbredning så gott det går. Det är som med mördarsniglar, man får försöka hejda explosionen, säger Karin de Beer till VF.