Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gul varning för snö – vintern på väg till Väst

Meteorologen Josefine Bergstedt om vädret den närmaste tiden.
SMHI varnar gult för snöfall i Bohuslän och syd och sydväst om Vänern. (Arkivbild).
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Josefine Bergstedt är meteorolog på väderinstitutet Storm.
Foto: Privat
(Arkivbild).
Foto: Läsarbild. / Läsarbild.

Det ser ut som att vintern till slut är på väg till Västkusten.

Under lördagseftermiddagen och fram till söndag morgon varnar SMHI för snöfall i delar av Bohuslän.

– Vi har en del snö framför oss här under veckan som kommer, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Räddningstjänsten har fått rycka ut på flera larm, då snön medfört halka ute på vägarna.

SMHI:s gula varning innebär att det ”tidvis kan vara ymnigt och ge upphov till halka, snömodd och dålig sikt”.

Det väntas komma mellan 5 och 10 centimeter snö under kvällen och natten.

Varningen gäller i delar av Bohuslän, och syd och sydväst om Vänern. Snöfallet kan leda till långsammare trafik, begränsad framkomlighet på vägar och risk för förseningar i kollektivtrafiken, skriver SMHI. 

– I samband med det så är det risk för snöhalka i stort sett i hela Västra Götaland, utom Skaraborg. Det gäller från i eftermiddag klockan 15 fram till klockan 9 i morgon, säger meteorologen Josefine Bergstedt på Storm och tillägger:

– Man får ta det försiktigt på vägarna, framför allt om man inte hunnit byta till vinterdäck.

En bil körde in i mitträcket på E6:an norrut i Uddevalla kommun. Ingen kom till skada.
Foto: Robert Betzehag

Tony Karlsson är inre befäl på räddningstjänsten Mitt Bohuslän. Han berättar att man fått in väldigt många larm under eftermiddagen och kvällen.

– Det är bilar som har kört av vägen, många har dåliga däck, säger han. 

Sedan 20-tiden ungefär har det dock lugnat ner sig, säger han. Innan dess inträffade bland annat en olycka på E6, då en bil körde in i mitträcket vilket skapade trafikstockningar.

I natt väntas minusgrader som kommer ligga kvar under morgondagen, så snön kommer högst sannolikt ligga kvar. Samtidigt kan man räkna med blåsigt väder under eftermiddagen och kvällen, framför allt vid kusten.

”Får räkna med att vintern kommer inom fem dygn”

Över hela landet ligger kall luft och på måndagen rör sig temperaturerna ner mot -5 grader. Under tisdagen kommer ett nytt nederbördsområde in vilket kan ge snö längs Västkusten.

– På onsdagen kommer ett mer sammanhängande och omfattande snöområde in och då ser det ut att bli snö i hela Västra Götalands län. Det är kall luft innan det här snöområdet drar in, sen bakom det kommer mildare luft så det kan bli så att snön övergår till regn fram emot eftermiddagen och kvällen.

Även Värmland berörs av onsdagen snöfall, framför allt i de södra delarna som verkar kunna få sin första snö då.

Den meteorologiska vintern verkar dessutom vara på väg till Västkusten, säger Josefine Bergstedt. För det krävs att dygnsmedeltemperaturen är under 0 grader fem dagar i rad.

– I och med att vi har den här kalla luftmassan och minusgrader framöver, så får vi väl ändå räkna med att vintern kommer här inom fem dygn, säger hon.