Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gudruns son Johan skallades till döds

Johan död efter bråk på fest – skallades i ansiktet
Johan Lindskog blev 25 år gammal.Foto: Privat

En lördagsnatt för fem veckor sedan fick Gudrun Lindskog ett samtal ingen förälder vill få.

Sonen Johan, 25, hade skadat sig under en fest och förts till sjukhus.

– När jag kom till dit förklarade läkaren att han var hjärndöd. Det var svårt att ta in att det inte gick att göra något. Han hade ju bara fått en skallning, säger Gudrun Lindskog.

Dag för dag har Gudrun Lindskog, 47, försökt ”hålla livet i gång” sedan den ofattbara händelsen natten mot söndagen den 17 november.

Larmet till SOS kom klockan 00.56 och gällde en medvetslös man på bygdegården i Rönnäng på Tjörn där det pågick en fest.

– Ambulans är först på plats och begär assistans av polis. Det är stökigt på platsen och en ung man uppges vara medvetslös. Han ska ha blivit skallad i ansiktet och fallit omkull. Han har då slagit i huvudet i asfalten och ådragit sig en kraftig skallskada, konstaterade Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst dagen efter.

Händelsen inträffade vid bygdegården i Rönnäng på Tjörn. Dagen efter var platsen avspärrad.Foto: MIKAEL BERGLUND

Det var Johan Lindskogs vänner som ringde hans mamma.

– De sa att Johan fått en smäll och ramlat, så jag trodde kanske inte att det var så farligt. Men de ville att jag skulle åka till sjukhuset, berättar Gudrun Lindskog.

Kompisarna sörjde på sjukhuset

Hon åkte först till Kungälvs sjukhus, men Johan skulle föras vidare till Sahlgrenska i Göteborg.

Där blev Gudrun Lindskog, Johans vänner och andra släktingar inkallade på ett rum där de fick det chockartade beskedet.

– Läkaren förklarade rakt på sak att Johan var hjärndöd. Det var svårt att ta in att det inte fanns något att göra. Han hade ju bara fått en skallning, säger hon och fortsätter:

– Johan hade knappt ett sår i ansiktet, bara en pytteliten fläskläpp. Det var hjärnan som tagit skada av skallningen och fallet i backen. Det är så meningslöst...

Gudrun Lindskogs son Johan skallades till döds.Foto: Privat

Gudrun Lindskog berättar att ett 60-tal personer kom till sjukhuset under söndagen och måndagen.

– Jag ville att alla skulle få möjlighet att få ett avsked medan hans hjärta fortfarande slog, även om han inte var där. Johan var inte bara min. Jag delade honom med massor av vänner, förklarar hon och beskriver sonen som oerhört social, och hur han träffade nya kompisar överallt redan när han var liten. 

Organen kommer doneras

På sjukhuset fick Gudrun Lindskog frågan av läkarna hur Johan skulle ha ställt sig till organdonation.

– I och med att Johan var utan sjukdomar, och vältränad, ville de höra hur vi ställde oss till det. Vi tror att han var positiv, så vi bestämde att det skulle bli så, säger hon.

Efter Johans död valde Gudrun Lindskog att öppet berätta på sonens Facebook-sida om vad som hänt.

– Han hade vänner överallt och för allas skull skrev jag så de skulle få veta varför han inte hörde av sig. Och då behövde det heller inte gå en massa rykten. 

Gudrun Lindskog säger att det har varit och är jättejobbigt efter det som hänt Johan, men att hon inte tycker synd om sig själv. Hon har försökt tänka på vad hon tror sonen hade velat att hon skulle göra.

– Så jag försökte gå upp varje morgon och ta hand om mig, klätt på mig, duschat. Det har inte blivit så mycket mat men jag har överlevt. Jag fick göra ett schema. Johan hade inte velat att jag bara grävde ner mig. Och han älskade att få folk att skratta, så jag har försökt skratta också även om det känts som jag fått dåligt samvete då, säger hon.

Begravdes förra veckan

Begravningen hölls för några dagar sedan och efteråt hade Gudrun och Johans vänner planerat en minnesstund.

– Så sent som i somras hade Johan reflekterat över hur han hade velat ha sin begravning, i samband med att en väns mamma gått bort. Han ville ha en glad begravning, och så blev det. Vi skrattade och pratade minnen. Vi hade ett bildspel på väggen, juldekorationer, färger ...

Före begravningen hade Gudrun Lindskog fullt upp att ordna praktiska saker och kände att det inte fanns utrymme för att bryta ihop. Då skulle det inte ha blivit något gjort, resonerar hon.

”Läkaren förklarade rakt på sak att Johan var hjärndöd”, säger mamma Gudrun.Foto: Privat

Mycket återstår, förklarar hon. Som donationsmöte på sjukhuset – och så en förmodad rättegång.

– Det tar lång tid innan allt är över. Och när det är över är det ändå inte över, konstaterar Gudrun Lindskog.

Polisen utreder brott

När polisen kom till Rönnäng den aktuella natten greps en man i 25-årsåldern. Han anhölls senare misstänkt för grov misshandel och efter att Johan avlidit ändrades rubriceringen till att även omfatta grovt vållande till annans död. 

Mannen släpptes fri i samband med häktningsförhandlingarna, men polisutredningen pågår.

– Han medgav häktningsyrkandet och erkände grov misshandel, men vi avvaktade med inställningen till påståendet om vållande till annans död. Tingsrätten kom dock fram till att han var på sannolika skäl misstänkt för misshandel och vållande till annans död, säger mannens advokat Per-Åke Kvarnström och tillägger:

– Min huvudman mådde naturligtvis fruktansvärt dåligt när han fick veta att den andra personen hade avlidit. Det är en oerhört tragisk händelse.

 

LÄS MER: Johan, 25, misshandlad till döds på bygdegårdsfesten

 

LÄS MER: Johan, 25, dog efter skallning – den misstänkte har släppts

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige