GT:s reporter blev tiggare för en dag

UPPMANAD ATT PLOCKA BURKAR. En kvinna börjar prata med GT:s reporter på romani. Hon verkar inte arg, hon verkar bara rekommendera burkletande i stället för tiggeri med kroppsspråk och pekningar.
Foto: Per Wissing

Bortvända blickar, hårda ord och en timpenning som ligger långt under genomsnittet.

Men även sympati, värme och hjälpsamma förslag om hur man kan tjäna pengar.

Efter en häftig debatt om tiggandet i Västsverige de senaste veckorna tog GT:s reporter reda på hur man bemöts som tiggare på Göteborgs gator - genom att agera tiggare i centrala Göteborg.

- Det är först i år som antalet tiggare blossat upp på riktigt i Sverige, säger polisen Niklas Svensson.

Under torsdagen kommer ett hundratal EU-migranter, som under den senaste tiden haft sitt läger i Kallebäck, att avhysas. Debatten om tiggarnas vara eller inte vara har gått het i Västsverige den senaste tiden och det är boende i de områden där tiggarna slår upp sina läger som hör av sig till både kommunerna - och polisen.

"Otroligt många samtal"

- Vi har fått många samtal och kommunen har fått otroligt många samtal om situationen i Kallebäck. Men vi är alla väldigt bakbundna och kan inte göra mycket, säger Niklas Svensson, biträdande enhetschef vid polisen i nordöstra Göteborg.

Han är en av de som kommer att vara kronofogden behjälplig vid avhysningen under torsdagen. Redan nu har många av de tiggare som bott runt pendelparkeringen i Kallebäck flyttat vidare till nya delar av Göteborgsregionen.

Polisens bild är att det är fler och fler människor i Västsverige som tjänar sitt levebröd på att tigga.

- I år har det verkligen blossat upp här. Jag kan tänka mig att Sverige i jämförelse med andra EU-länder behandlar dem bättre, säger Niklas Svensson.

Testade tigga redan 2010

I november 2010 testade GT:s reporter Markus Hankins att leva livet som tiggare under ett par timmar mitt i julhandelns Göteborg. Och efter att tillströmningen av tiggare till Västsverige ökat markant sedan dess valde GT att göra samma sak igen.

Enkelt klädd

Under ungefär tre timmar mitt på onsdagen satte sig GT:s reporter Maya Dahlén Persson på ett flertal platser i centrala Göteborg. Hon var klädd i enkla kläder, en svart skjorta, träningsoverallbyxor och en sjal.

Reaktionerna var väldigt blandade mellan sympatiyttringar och avsky.

- Många som jag fått ögonkontakt med har vänt bort huvudet. En del har svurit eller fräst åt mig. Men det pendlar mellan en känsla av tragik och värme. Många kommer fram och pratar med en och undrar om jag är från Rumänien, säger Maya Dahlén Persson.

- Jag kom snabbt in i en känsla av att inte vara värd så mycket. När folk lade pengar i min mugg blev jag glad men även lite skamsen, säger Maya Dahlén Persson.

En del romer på stan försökte hjälpa henne och lära henne andra sätt att få ihop pengar på.

- En kvinna föreslog för mig att jag borde panta burkar i stället och en handikappad kille gav mig pengar och visade en bild på en tjej som han tyckte var lik mig. Han berörde mig verkligen, säger Maya Dahlén Persson.

"Mycket kärlek"

Bortsett från en del negativa kommentarer fick GT:s reporter även många uppmuntrande och hjälpsamma reaktioner.

- Det finns mycket medmänsklighet och kärlek i Göteborg. Det är alltid fint att se, då tiggarfrågan ofta väcker andra rubriker än de lustfyllda, säger Maya Dahlén Persson.

De 41 kronor som GT:s reporter fick ihop under reportaget skänktes sedan vidare till en av tiggarna på Göteborgs gator.

Det räcker 41 kronor till i Rumänien

En meny på McDonald's........34 kronor

En liter mjölk.......................8 kronor

Ett kilo potatis...............4 kronor

Ett kilo ost.................37 kronor

Ett kilo kyckling.................37 kronor

Ett kilo äpplen..................9 kronor

En liter bensin..............11 kronor

En lokal öl.....................9 kronor

33 cl vatten....................6 konor

Ett paket cigaretter....25 kronor

En flaska vin..............28 kronor