Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GT:s krönikör Lina Baldenäs har avlidit

Lina Baldenäs, 33, har fört en lång och kraftfull kamp mot cancern.Foto: Robin Aron
På söndagen, den 18 maj, avled hon.Foto: Robin Aron
"Lina har lämnat oss. Efter en jobbig natt somnade hon in. Det finns inga ord", skriver hennes man om beskedet.Foto: Robin Aron

Lina Baldenäs, 33, har fört en lång och kraftfull kamp mot cancern.

På söndagen, den 18 maj, avled hon.

"Lina har lämnat oss. Efter en jobbig natt somnade hon in. Det finns inga ord", skriver hennes man om beskedet.

Lina Baldenäs avled på söndagen efter en lång kamp mot cancern. Hon blev 33 år gammal. Efter sig lämnar hon en make och tre söner, Loke, 7, Elis, 5, och Jack, 3.

"Lina har lämnat oss. Efter en jobbig natt somnade hon in. Det finns inga ord", skriver hennes man om beskedet på Facebook efter beskedet.

När debatten om cancervården blossade upp i Västsverige i vintras var svårt cancersjuka trebarnsmamman Lina Baldenäs från Sjövik en tydlig röst. Hon medverkade bland annat i SVT:s "Debatt" och har berättat om sitt möte med vården, och sedan flera månader tillbaka har Lina Baldenäs skrivit krönikor i GT.

Första cancerbeskedet kom när Lina Baldenäs väntade yngsta sonen. Hon fick beskedet att hon hade en elakartad tumör i underbenet. Senare fick hon cancer i njuren, men lyckades besegra cancern i både benet och njuren.

Gick inte att operera bort

I juni förra året trodde Lina Baldenäs att hon blivit helt frisk. Då upptäckte hon en knöl i ljumsken och fick beskedet att tumören kommit tillbaka. Dråpslaget kom mitt i sommaren med personalbrist på Sahlgrenska.

- Tumören var tillbaka, nu i ljumsken, och den var aggressiv och snabbt växande. Trots detta erbjöd de mig en operationstid först efter tre månader. Jag var så arg, jag vill inte dö, sa Lina Baldenäs i januari.

Lina Baldenäs tjatade och fick till slut en återbudstid och opererades i augusti förra året. Efter ytterligare tjat fick hon strålning.

Några månader senare kom beskedet om att en enorm tumör fanns i höger lunga. Den gick inte att operera bort.

Sista krönikan

Lina Baldenäs fick mediciner och tumören krympte - men började snabbt växa igen.

I början av april fick trebarnsmamman chockbeskedet: att hon bara skulle ha 12 till 14 veckor kvar att leva. Hennes sista önskan var att få åka till Disneyland med barnen.

– Jag vill att de ska få ett sista fint minne av mig, sa hon då till GT.

Många runtom i Sverige bidrog in pengar för att göra resan möjlig.

När GT träffade Lina Baldenäs på sjukhuset i april hade hon och maken börjat planera en minnesceremoni, men hon sa att hon inte bryr sig om sin gravsten.

– Hellre då att barnen minns mig genom att gå i skogen och titta på stjärnorna, sa hon då.

Den 4 maj skrev Lina Baldenäs sin sista krönika i GT, med rubriken "Jag inser att min kropp inte kan vinna".

Så här avslutades den.

"Min man sover hos mig i natt och i morgon hämtar han hit sönerna igen. Om det är sista gången jag ser dem vet jag inte. Inte de heller och de gråter. Loke, tyst och med ihopknipna ögon. Elis, med stora tårar rinnande ner för kinderna och frågor på frågorna och så Jack, minstingen som öppet storgråter och klamrar sig fast vid mitt ben.

Och så min älskade, fantastiske Petter som biter ihop, håller ihop och gör det hela gångbart. När jag går vidare så faller han, jag vet att vi har vänner som fångar honom då. Tacka gudarna för alla som kommer göra det.

Så. Jag vet inte om vi hörs nästa vecka. Jag hoppas. Och gråter som Elis med Petter att klamra mig fast vid.

Ses sen, oavsett, håll ett öga på stjärnan längst ut till vänster i formationen Cassiopeia. "