Sverigedemokratisk ungdom har gjort en film som uppmanar till kamp - för att "återta friheten". Filmen talar om EU som ett "sinnessjukt experiment" med multikulturalism och den "river sönder de tidigare förenade nationerna".
På flera europeiska språk, med en dramatisk och krigisk dramaturgi och svartvit bakgrundskuliss säger de att "Europa blöder". Filmen har fått stöd av bland andra SD-medlemmar som ledande partiprofilen Jörgen Fogelklou från Göteborg:
"Riktigt, riktigt bra", skriver han på Twitter.
Men filmen har också väckt ilska på sociala medier och skarpa reaktioner mot SDU:s uppmaning om att gå med i "kampen".
"Aggressiv och obehaglig"
"Väldigt aggressiv och obehaglig film från SDU. Alla spärrar verkar ha släppt. Det här valåret kommer att spåra ur om det fortsätter så här", skriver journalisten Ehsan Fadakar på Twitter och får medhåll av bland andra Malin Ullgren: "Känns som inledningen på en spelfilm om andra världskriget. Lite senare i den filmen händer andra saker", skriver hon.
Som svar på filmen har GT:s redaktion i Göteborg valt att göra en egen version - med ett helt motsatt budskap.
- Vi måste ta diskussionen med de krafter i Sverige som vill bygga upp en världsbild på fundament av skräck, hat och fördomar, säger Ingrid Norrman, kulturredaktör på tidningen.
Motsatt budskap
GT:s chefredaktör Frida Boisen förklarar varför GT tar ställning i frågan:
- I en tid där rasismens otäcka vindar blåser skrämmande starka, inte bara i Sverige utan hela Europa, vill vi som liberal tidning, som är mot främlingsfientlighet, mot kvinnoförtryck och för människors lika värde, ta debatten med de krafter som vill piska upp hat och rasism. Att bara tiga ihjäl de här åsikterna fungerar inte. Vi som är för jämställdhet och mänskliga rättigheter måste höja vår röst, och sprida vårt budskap.
GT:s version har till skillnad från SDU-versionen ett budskap som förenar. Att kärleken är den gemensamma nämnaren i det Europa som länge gått mot ett mer jämlikt och ömsesidigt tolerant samhälle.
I filmen talar tio GT-medarbetare, däribland krönikören Glenn Hysén, bloggaren Hanni Beronius, chefredaktör Frida Boisen och biträdande nyhetschefen Adrianna Pavlica de språk som de har med sig som arv från länderna de, deras föräldrar eller far- och morföräldrar kommit från. Franska, spanska, estniska, arabiska, ungerska, tjeckiska - är några av de språk som GT:s journalister fått med sig hemifrån.
GT-filmen hyllas
Mikael Hjelm som forskar på främlingsfientlighet vid Umeå universitet säger att SDU:s film är extrem - och hyllar nu GT:s initiativ:
- Det är positivt. Det viktiga att säga är att vi, som inte delar de högerextrema partiernas världsbild, måste erbjuda alternativ. Man får absolut inte falla in i deras retorik. Därför är det också en väldigt dålig strategi i de fall som de etablerade partierna väljer att närma sig de partierna i hopp om att vinna röster, säger han.
Alex Bengtsson, vice vd för organisationen Expo är av samma åsikt.
- Det är absolut bra, det är viktigt att både tidningar och folk reagerar och visar att den här typen av åsikter inte är anständiga i ett land som Sverige.
Vill du också visa att du vill ha ett Europa som tillhör oss alla? Sprid GT:s film för att visa att du står upp för allas lika rätt och värnar om varje individs rättighet.
- Visa i dag att DU också står för solidaritet och för människors lika värde. Ta ställning du också, i dag, för varje människas rätt - oavsett kön, etnicitet, kultur, religion eller sexuell identitet. Dela vår film för kärlek och tolerans. Visa vad du står för, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen.