GT:s kontring på SDU: Europa tillhör oss alla

Hanni Beronius.

GÖTEBORG. SDU:s nygjorda budskapsfilm har spridits kraftigt på sociala medier.

Filmen, där åtta ungdomar uttalar sig på olika europeiska språk, uppmanar till kamp "för att återta friheten".

Allt med en hätsk dramaturgisk kuliss.

GT har under 111 års tid slagits för ett öppet, välkomnande, liberalt samhälle - och väljer därför att svara med en egen film i dag; på åtta europeiska språk.

- I dagens samhällsklimat behöver hatet bemötas med värme, gemenskap, kärlek och solidaritet, säger GT:s kulturredaktör Ingrid Norrman - en av tio GT-medarbetare som deltar i filmen.

Sverigedemokratisk ungdom har gjort en film som uppmanar till kamp - för att "återta friheten". Filmen talar om EU som ett "sinnessjukt experiment" med multikulturalism och den "river sönder de tidigare förenade nationerna".

På flera europeiska språk, med en dramatisk och krigisk dramaturgi och svartvit bakgrundskuliss säger de att "Europa blöder". Filmen har fått stöd av bland andra SD-medlemmar som ledande partiprofilen Jörgen Fogelklou från Göteborg:

"Riktigt, riktigt bra", skriver han på Twitter.

Men filmen har också väckt ilska på sociala medier och skarpa reaktioner mot SDU:s uppmaning om att gå med i "kampen".

"Aggressiv och obehaglig"

"Väldigt aggressiv och obehaglig film från SDU. Alla spärrar verkar ha släppt. Det här valåret kommer att spåra ur om det fortsätter så här", skriver journalisten Ehsan Fadakar på Twitter och får medhåll av bland andra Malin Ullgren: "Känns som inledningen på en spelfilm om andra världskriget. Lite senare i den filmen händer andra saker", skriver hon.

Som svar på filmen har GT:s redaktion i Göteborg valt att göra en egen version - med ett helt motsatt budskap.

- Vi måste ta diskussionen med de krafter i Sverige som vill bygga upp en världsbild på fundament av skräck, hat och fördomar, säger Ingrid Norrman, kulturredaktör på tidningen.

Motsatt budskap

GT:s chefredaktör Frida Boisen förklarar varför GT tar ställning i frågan:

- I en tid där rasismens otäcka vindar blåser skrämmande starka, inte bara i Sverige utan hela Europa, vill vi som liberal tidning, som är mot främlingsfientlighet, mot kvinnoförtryck och för människors lika värde, ta debatten med de krafter som vill piska upp hat och rasism. Att bara tiga ihjäl de här åsikterna fungerar inte. Vi som är för jämställdhet och mänskliga rättigheter måste höja vår röst, och sprida vårt budskap.

GT:s version har till skillnad från SDU-versionen ett budskap som förenar. Att kärleken är den gemensamma nämnaren i det Europa som länge gått mot ett mer jämlikt och ömsesidigt tolerant samhälle.

I filmen talar tio GT-medarbetare, däribland krönikören Glenn Hysén, bloggaren Hanni Beronius, chefredaktör Frida Boisen och biträdande nyhetschefen Adrianna Pavlica de språk som de har med sig som arv från länderna de, deras föräldrar eller far- och morföräldrar kommit från. Franska, spanska, estniska, arabiska, ungerska, tjeckiska - är några av de språk som GT:s journalister fått med sig hemifrån.

GT-filmen hyllas

Mikael Hjelm som forskar på främlingsfientlighet vid Umeå universitet säger att SDU:s film är extrem - och hyllar nu GT:s initiativ:

- Det är positivt. Det viktiga att säga är att vi, som inte delar de högerextrema partiernas världsbild, måste erbjuda alternativ. Man får absolut inte falla in i deras retorik. Därför är det också en väldigt dålig strategi i de fall som de etablerade partierna väljer att närma sig de partierna i hopp om att vinna röster, säger han.

Alex Bengtsson, vice vd för organisationen Expo är av samma åsikt.

- Det är absolut bra, det är viktigt att både tidningar och folk reagerar och visar att den här typen av åsikter inte är anständiga i ett land som Sverige.

Vill du också visa att du vill ha ett Europa som tillhör oss alla? Sprid GT:s film för att visa att du står upp för allas lika rätt och värnar om varje individs rättighet.

- Visa i dag att DU också står för solidaritet och för människors lika värde. Ta ställning du också, i dag, för varje människas rätt - oavsett kön, etnicitet, kultur, religion eller sexuell identitet. Dela vår film för kärlek och tolerans. Visa vad du står för, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen.

Här är GT:s budskap på engelska - ord för ord

This is a salute from the Swedish youth to our european brothers and sisters.

Europe belongs to us - all!

Europe belongs to us - all!

Europe belongs to us - all!

Europe has given birth to strong and free induviduals and nations thriving cultures.

We have always held our heads up high.

In only a couple of decades we have taken giant steps towards equality between sexes, we have created understanding between people no matter their sexual or ethnic background.

We want to see a Europe where all persons, from all backgrounds, are welcome.

The free people of Europe are becoming colorful, creative, melting pots and giving space for understanding between individuals and diffrent cultures.

Today, some political movements spread their message of hate and intolerance.

Europe must learn at last.

Europe must remember history.

Europe must learn from history.

And understand that love, understanding, respect and solidarity are our only saviours.

We are the generation who refuse to walk down the path of hate.

We are the generation that loves all people no matter what background they have.

We are the generation that says no to hate.

So join us in our fight for all sexualities, peoples, religions and cultures.

Join us in an open and humane Europe.

Join us now in our fight for human rights for all people, sexes, minorities, cultures and religions.

SÅ KAN DU VISA DITT STÖD FÖR #EUROPEFORALL

Kampanjen #EUROPEFORALL behöver din röst för att visa att vi vill ha ett Göteborg, Västsverige, Sverige och Europa byggt på jämlikhet, förståelse, öppenhet och kärlek framför hat. Varje tyst röst låter hatet vinna - så nu vill vi höja rösten tillsammans. Och lyssna inte på dem som säger att engagemang i sociala medier inte spelar roll, vi på GT har bevisat motsatsen gång på gång. Allt engagemang spelar roll - varje röst för ett humant och mänskligt Europa är viktig, så kom med oss!
Gå med i gruppen på Facebook: https://www.facebook.com/europeforall
Använd hashtagen på Twitter: #EUROPEFORALL
Mejla oss dina tankar: europeforall@gt.se
DELA FILMEN #europeforall

• Så gör du:
Gå in på GT.SE i dag och dela filmen #europeforall på din facebooksida och på Twitter
Gå in på facebook.com/europeforall och dela filmen #europeforall
Uppmana dina vänner att sprida budskapet att vi är många som brinner för medmänsklighet och kärlek!