Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GT:s granskningar når rekord- många: ”Står på läsarnas sida”

Daniel Olsson intervjuar Marith Hesse (M), ordförande i kommunstyrelsen i Partille. Foto: HENRIK JANSSON
Daniel Olsson är reporter GT med särskilt fokus på granskande journalistik. Foto: NORA LOREK
Christer El-Mochantaf, cheffredaktör på GT. Foto: HANNA BRUNLÖF

GT är med bred marginal den största västsvenska nyhetssajten – och växer i rekordfart.

Under sommaren har antalet sidvisningar på GT.se ökat med 20 procent mot föregående år. 

Och vi fortsätter att ha den granskande journalistiken i fokus. 

– Att granska vart pengarna tar vägen, hur vissa makthavare väljer att utnyttja systemen är en självklar uppgift för en tidning som GT som står på läsarnas sida, säger den grävande reportern Daniel Olsson.

Det kommunala bostadsbolaget Partillebo bjöd politiker, höga chefer och de egna revisorerna på återkommande lyxmiddagar. Dessutom lät en av bolagets högsta chefer anlita bolagets egna leverantörer för att bygga om hans villa.

Detta är en lång rad av avslöjanden om missbruk av offentliga medel i Västsverige från vår granskande reporter Daniel Olsson. Han har tidigare nominerats till Stora journalistpriset en gång, till Guldspaden tre gånger samt vunnit Publicistklubben i Västra Sveriges stora pris. Han värvades till GT från GP 2015.

Läsarna är ovärderliga

Daniel Olsson menar att tips från läsarna är en grundförutsättning för att kunna göra bra granskande journalistik.  

Daniel Olsson, granskande reporter på GT. Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Med läsarnas hjälp har vi granskat politiker som tvingats gå efter fiffel med arvoden, fusk och resor på betald arbetstid. Och den hjälpen, att tipsa och komma med uppslag, behöver vi även i fortsättningen, säger Olsson.

Bland sommarens mest lästa

Flera av Daniel Olssons granskningar hör till årets mest lästa artiklar på GT.se – och det har varit en rekordsommar. Aldrig förr har läsningen på GT:s sajt varit större. 

GT.se är klar marknadsledare av de västsvenska nyhetssajterna. Under sommaren har sidvisningarna ökat med hela 20 procent mot sommaren före.

Tredubbel räckvidd mot GP

Samma trend syns i mätningen Orvesto konsument 2019:1 från Kantar Sifo, som publicerades i somras. Enligt mätningen ligger GT:s digitala räckvidd på 615 000 läsare per dag medan lokalkonkurrenten GP når 201 000. Om man räknar ihop både digitalt och print når GT 663 000 och GP 378 000.

Sanna Wikström, nyhetschef på GT. Foto: LENNART REHNMAN

– Att vi nu når fler läsare än förut är ett tecken på att vi prioriterar rätt och är relevanta för läsarna, säger GT:s nyhetschef Sanna Wikström. 

Christer El-Mochantaf, chefredaktör GT. Foto: HANNA BRUNLÖF

Tidningens chefredaktör Christer El-Mochantaf vill även framöver sätta granskande journalistik i fokus. 

– GT har under en lång tid haft en otroligt hög frekvens vad gäller lokala granskningar och avslöjanden som verkligen får genomslag. Det är viktigt för oss i det avseendet att ha läsarnas förtroende och att vi förvaltar det. Daniel Olsson är Göteborgs ledande journalist på granskningar och det är jag mycket glad över, säger El-Mochantaf.

LÄS DANIEL OLSSONS GRANSKNINGAR HÄR 

NÅGRA AV DANIEL OLSSONS GRANSKNINGAR I ÅR

13 JANUARI: POLITIKER SKREV UT FALSKA BYGGLOV – AVGICK. 

En politiker i Lysekil extraknäckte som konsult i byggbranschen. Men när flera av hans kunder undersökte byggloven han ordnade för dem visade de sig vara falska. Efter att GT avslöjat härvan avgick politikern.

 

29 JANUARI: PERSONALEN GJORDE STUDIERESA TILL IDOL-FINALEN. Personalen vid Önneredsskolan åkte till Stockholm för att heja fram en kollega på TV4:s ”Idol”. För att få resan betald av skolan skrevs resan som en studieresa för elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Men några elever var aldrig med. Rektorn som godkänt resan varnades efter granskningen.


2 APRIL: BOSTADSBOLAGETS BJUDFESTER. Kommunala bostadsbolaget Partillebo har bjudit politiker, höga chefer och de egna revisorerna på återkommande lyxmiddagar kunde GT avslöja i våras. I maj följde vi upp med avslöjandet att en av Partillebos högsta chefer fått sin villa ombyggd av bolagets mest anlitade leverantörer.

 

11 JUNI: FÖRTIDSPENSIONÄREN ULRIKA REKRYTERADE TILL IS. Västsvenska Ulrika Pape anslöt sig till terrorstaten IS och jobbade för att få fler att följa hennes exempel. GT kunde avslöja den okända historien om sjukpensionären som blev en av terrorstatens rekryterare.

 

18 JUNI: ÅTERVÄNDARE FRÅN SYRIEN UTBILDADE BARN. Minst fyra återvändare från krigets Syrien har fått anställning på Vetenskapsskolan i Göteborg. Ytterligare sju anställda kan knytas till våldsbejakande extremism och följs av Säkerhetspolisen. Uppgifterna utreds nu av Skolinspektionen.  

 

30 JULI: CHEFENS JULFEST PÅ MAKENS RESTAURANG. När förskolepersonalen i Västra Göteborg skulle på en efterlängtad julfest valde chefen ut sin egen makes bowlingrestaurang i andra änden av stan.

Fakturan skickades till skattebetalarna. ”Ett populärt arrangemang”, enligt förskolechefen.

 

8 AUGUSTI: LANDSTINGSDIREKTÖRERNAS FALLSKÄRMAR. Samtidigt som sjukhusen i Västsverige sparar visar GT:s granskning att direktörerna tjänar mer än någonsin. De samlade fallskärmsavtalen överstiger 65 miljoner kronor. Och sjukhusdirektören i Alingsås skar ner med ena handen, såg till att få ut dubbla ersättningar med den andra, kunde GT avslöja.