Foto: ROBIN ARONFoto: ROBIN ARON
 Foto: ROBIN ARON
Foto: JONAS TOBINFoto: JONAS TOBIN
 Foto: JONAS TOBIN
Foto: JESPER ORRBECKFoto: JESPER ORRBECK
 Foto: JESPER ORRBECK

GT:s flyktingavslöjande – en kommunledningsfråga

Publicerad

I slutet av förra året kunde GT avslöja omfattningen av Göteborgs kommuns miljonrullning till tomma flyktingplatser åt ensamkommande.

Då hade kommunen dittills under året fakturerats 175 miljoner kronor - för luft. 

Men totalsumman för hela året kommer bli ännu högre.

Och i dag beslutade en enig kommunstyrelse om en granskning och ett åtgärdsprogram för att något liknande inte ska ske igen.

Det är allianspartierna som i ett gemensamt yrkande till kommunstyrelsen krävt att kostnaderna och bakgrunden till förra årets tomplatser läggs fram i offentligheten. 

Och att risken för ytterligare kostnader också under 2017 utreds. 

Enligt Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård var det först när GT skrev om de 175 miljonerna som de fick kännedom om hela omfattningen av miljonrullningen.

– Vi kände till att det var stora pengar, men inte att det var så stora pengar, säger Jonas Ransgård. 

 

LÄS MER: Kommunens revisorer sågar i hemliga dokument flyktingmottagandet 

 

Det rör sig om att kommunen slöt avtal med privata entreprenörer om alldeles för många platser åt ensamkommande flyktingbarn under förra året, avtal som i många fall löper ändra fram till april i år.

Tio gånger Malmös kostnader

– Vi har viss förståelse för att det blev bråttom. Man hade akuta behov att lösa. Men å andra sidan: behövde man låsa upp sig för så här stora volymer under så lång tid?, säger Jonas Ransgård och jämför med de kostnader Malmö hade i en liknande situation som Göteborg.

Malmö har under samma period fakturerats för 14 miljoner kronor, kunde GT rapportera i december. Deras fakturerade kostnader var alltså mindre än en tiondel av Göteborgs.

I vår granskning har vi tagit del av samtliga västsvenska kommuners kostnader och samtliga landets så kallade transitkommuners kostnader: och ingen kommun kom i närheten av de kostnader som Göteborg haft för tomma platser.

Nu vill allianspartierna utreda om det går att använda de redan beställda platserna för andra grupper i behov av bostad. Samtidigt som man vill att kommunen ska dra lärdom av de fel som begicks under förra året för att det inte ska kunna ske igen. 

"Det är uppenbart att stadens styrning av boendeplatser och upphandling av olika avtal inte fungerat", skriver allianspartierna i yttrandet som fick bifall av en enig kommunstyrelse under onsdagen.

– Det är väldiga volymer i förhållande till hur övriga kommuner hanterat detta, sa Jonas Ransgård under gårdagen. 

Marina Johansson: "Vi har gjort ett jättebra jobb"

Den socialdemokratiska ordföranden i Social resursförvaltning, Marina Johansson, kommenterade GT:s granskning med att hon tyckte hennes förvaltning gjort ett jättebra jobb som ansvarig för frågan. 

Och att det varit svårt att planera.

– Vi är en kommun som har tagit ett stort ansvar och som faktiskt har gjort ett jättebra jobb i detta. Samtidigt är det jättemycket pengar det  handlar om och det är naturligtvis inte bra, sa Marina Johansson (S).

I ett yttrande som de rödgröna lämnat in till kommunstyrelsen skriver de att flyktingmottagandet "skett på statligt uppdrag, utifrån Migrationsverkets prognoser och i bred blocköverskridande enighet". Men de meddelar också att de inte har någonting att invända mot kravet på granskning.

Samtidigt kunde vi visa att politikernas utfästelser om att staten skulle gå in och täcka kostnaderna inte var mycket värd, då merparten av de 175 miljonerna rör kostnader fär så kallade transitboenden som staten - enligt huvudregeln - inte ska ersätta.

Kommunens revisorer sågar

I förra veckan kunde vi också avslöja hur kommunens egna revisorer sågade organisationen bakom flyktingmottagandet. I ett hemligstämplat underlag till en kommande revisionsrapport gör revisorerna den preliminära bedömningen att Marina Johanssons förvaltning brutit både både lagar och regler under året.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER