Experter på semlor. Foto: Lennart Rehnman
Experter på semlor.  Foto: Lennart Rehnman

GT var med när Semleakademin höll sitt möte

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Jag var inte en av de aderton.
Men väl en jästtyckare bland alla semleproffs.
Det handlade om att kora 2009 års bästa semla.
I 17 år har den illustra samlingen Semleakademin hållit sina möten.
Varje tisdag från början av januari fram till fettisdagen har de käkat sig igenom ett antal utvalda semlor från trakten. Detta innebär att i runda slängar 15- 20 semlor är med i bedömningen varje år.
En tisdag till och sedan är det klart för i år - fettisdagen den 24 februari presenteras vinnaren för i år.
I tisdags var det dags för möte igen.
Två semlor stod på bordet och skulle betygsättas enligt ett förutbestämt protokoll.

Stor enighet

Det handlade om första intrycket, storleken, hatten, grädden, mandelmassan, degen och den totala bedömningen.
Och det var ingen lätt uppgift för en amatör som äter en semla om året.
Men akademin var snabb och ganska enig i sina bedömningar. Skämten haglade mellan deltagarna när det gällde att lämna de muntliga kommentarerna.
Och att de håller koll på alla semlor är helt klart. "Det var den semlan som vann för fyra år sen", enades juryn om när de fick reda på var semla nummer två var inköpt. Snacka om koll!
Dagen till ära hade Semleakademin fint besök från Södertälje.

Födelsedagspresent

Ulf Lagerstedt hade fått besöket i födelsedagspresent av sin dotter och han och fru Inger deltog med stor iver i betygsättningen av de göteborgska semlorna.
Akademin består av ständige sekreteraren Björn Clarin och runt sig har han ett tiotal semleälskande damer och herrar som de flesta passerat pensionsstrecket. De har väldigt olika titlar på sina visitkort, vad sägs om korsordsmakare, musiker, informationschef eller docent?
Dessutom dyker det alltså upp specialinbjudna jästtyckare, som denna gång bland annat GT:s reporter.
Fotnot: Nej, det är inte felstavat - i akademin stavar man jästtyckare med j.
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER