Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GT storsatsar med ny grävgrupp och ledning

GT:s nyhetschef Sanna Wikström.
Foto: Henrik Jansson

Mer granskande journalistik, fler fördjupningar och ännu vassare Premiumjournalistik. 

Med en ny grävgrupp och en uppdaterad ledning storsatsar GT för att fortsätta utveckla Västsveriges största nyhetssajt hösten 2020. 

– Jag ser väldigt mycket fram emot att bidra så att läsarna ska fortsätta få den vassaste journalistiken på GT, säger prisbelönte Michael Syrén – nyanställd på GT från och med oktober. 

Under coronapandemin har läsarantalet fortsatt att växa och fler än någonsin tar hösten 2020 del av GT:s journalistik. GT är Västsveriges största nyhetsförmedlare med drygt två tredjedelar av mobilmarknaden, gentemot närmsta lokalkonkurrenterna DN och GP. 

Dessutom nominerades tidningen till ”Årets redaktion 2020” av Tidningsutgivarna, under våren.

Nu fortsätter satsningen mot att utveckla journalistiken från Västsverige. 

– Vi har anställt Michael Syrén, tidigare frilansare på Expressen, som blir ett otroligt starkt tillskott för vår grävande journalistik. Micke vann i höstas Wendelapriset ihop med Johanna Karlsson. GT:s läsare ska nu få mer av det utbudet vilket är viktigt för journalistiken och en bra utveckling för oss, säger GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf. 

Johanna Karlsson och Michael Syrén belönades med Wendelapriset i höstas.
Foto: Christofer Brask

Tillskott i ledningen

Även nyhetsledningen på GT får tillskott. Tidigare vikarien Erik Göthlin, 33, anställs som reporter/biträdande nyhetschef, och nyhetschefen Sanna Wikström kommer framöver att ingå ledningen tillsammans med chefredaktören och redaktionschefen. 

– Vi har ett viktigt uppdrag i att rapportera om sådant som ligger nära våra läsare. Som de undrar över och som berör dem. Det kan vara i olika genrer, men för att stå ut behöver man göra angelägen journalistik som verkligen håller kvalitet och det är glädjande att läsarna har det förtroendet för oss, säger Sanna Wikström. 

– Jag är mycket glad att vi i större utsträckning får ta del av Eriks och Sannas driv och kompetens som helt uppenbart haft en stor del i GT:s framgångar de senaste åren. Sanna tillför i ledningen ett nytt och piggt perspektiv som alla redaktioner hade haft nytta av med de utmaningar som journalistiken står inför, säger Christer El-Mochantaf. 

Erik Göthlin, reporter/biträdande nyhetschef.
Foto: HENRIK JANSSON

Granskar och avslöjar

Michael Syrén kommer framöver att ingå i den grävgrupp som sedan tidigare innefattar prisbelönta reportern Daniel Olsson, tidigare nominerad till Stora Journalistpriset, flera guldspadar och vinnare av Västra publicistklubbens stora pris. Och Claes Petersson, som har nominerats till totalt fyra guldspadar. 

– Västsverige är intressant ur många aspekter och det kommer att bli minst lika intressant att granska makten - politik och näringsliv - här som i Stockholm, säger Michael Syrén. 

Leksand mot Frölunda – precis som Blåvitts Europa League-kval kunde du se detta i GT:s kanaler i höstas.
Foto: SportExpressen Play

Snabbt nyhetsarbete

Utöver detta ska läsarna fortsätta få den vassaste lokala journalistiken i GT. I tv, print, mobilen och på webben. 

Snabbt nyhetsarbete och senaste nytt från Västsverige, ihop med ett brett innehåll. Dessutom blir det mer Premiumjournalistik. 

– Vår sportreporter och krönikör Markus Wulcan nominerades så sent som i augusti till Guldskölden, och vi har erbjudit mycket mer lokalt material för våra Premiumkunder som vill ha fler fördjupningar och reportage. Det kan vara allt ifrån guider om svampplockning till kartläggningar om släktklanerna i Göteborgsområdet. Eller genomgångar av Frölundas hockeytrupp. Ihop med ett vasst nyhetsarbete kommer läsarna att få ännu mer av det som de gillar med GT. 


Vad gillar du bäst med papperstidningen? 

Camilla Grinvald, 54, studerar, Kungälv: – Jag gillar att ha papperstidningen. Det är mycket för känslans skull, jag tycker om att bläddra. Det är samma med kokböcker, jag vill mycket hellre bläddra i böckerna än att läsa recept på nätet.
Foto: JOHANNA SVENSSON
Anette Tingets, 55, SCR-ansvarig: – Jag tycker om att hålla i pappret, det ger en mer äkta känsla. Jag koncentrerar mig mer på nyheterna och varje nyhet får mer uppmärksamhet än om jag läser på nätet.
Foto: JOHANNA SVENSSON
Bengt Johnson, 69, pensionerad ellärare, Bohus-Malmön: – Jag läser artiklarna noggrannare och går mer på djupet än när jag läser nyheterna via nätet. Jag läser det mesta i tidningen, särskilt kulturen. Och det är intressant att läsa musikrecensioner, som till exempel i somras när Bob Dylan kommit med sin nya.
Foto: JOHANNA SVENSSON
Mats Olsson, 63, byggnadsarbetare, Göteborg: – Det är trevligt att läsa tidningen på papper, det känns avkopplande att bläddra och det är enklare än att läsa tidningen i mobilen. Jag älskar att lösa korsord - och det finns ju i papperstidningen. Det är alldeles för många människor som går runt och tittar i sina mobiler.
Foto: JOHANNA SVENSSON

Mer på gång på GT

Sportsändningar
I augusti/september sände Sportexpressen Play (som du ser på GT) IFK Göteborgs Europa League-kval – precis som Frölundas försäsongsmatcher. I höst sänder Sportexpressen play också matcher från Sveriges högsta innebandyliga 


Novelltävling

I höst och vinter kan du också delta i Sveriges största novelltävling med GT – där du tävlar om 50 000 kronor. Samarbetet är ihop med bokförlaget Ekström & Garay och du hittar all information på GT:s hemsida. 


Lokal kvällstidning

Samtidigt som nyhetsarbetet pågår digitalt dygnet runt, läggs också stor vikt vid att erbjuda pappersläsarna en produkt som de känner igen och uppskattar. Vill du att en ungdomsförsäljare kommer hem till dig om helgerna med papperstidningen? Hör av dig till oss! 

– Vi är väldigt analysdrivna och har bra koll på vad som skiljer lösnummerköparna mot de som besöker oss i appen. Vi kan anpassa innehållet mot våra olika målgrupper som spänner från unga vuxna till trogna pensionärer som läst GT i decennier, säger nyhetschef Sanna Wikström.