Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GT i Köpenhamn
efter fläsk-upproret

Vad tycker du om den svenska grisilskan? Louise De Fries Jensen, 20 år, Köpenhamn:Jag tycker att det låter fruktansvärt med hur grisarna behandlas, men jag har inte hört så mycket om det. Så ska inte djuren inte behandlas, de borde ha det trevligt. Det vore bra om EU utredde, säljer vi dåligt kött ska det stoppas
Foto: Lennart Rehnman
Vad tycker du om den svenska grisilskan?Lars Martinsen, 35, och Rasmus Marcher, 35, båda från Slagelse:Jag har hört om det men bryr mig inte så mycket. Jag tycker ändå det är bra att det sätts lite fokus på det. Det vore dåligt för danskarna om EU skulle utreda oss, säger Lars.Jag har inte hört något om det. Men jag tycker att det vore bättre om de danska politikerna tog tag i frågan än de svenska, anser Rasmu
Foto: Lennart Rehnman
Vad tycker du om den svenska grisilskan?Erik Hansen, 52, Köpenhamn:Priset spelar alltid roll. Jag bryr mig faktiskt inte så mycket. Jag har ingen direkt åsikt om att svenskarna lägger sig i. Men kan man äta köttet här kan man äta det även i Sverige
Foto: Lennart Rehnman
Vad tycker du om den svenska grisilskan?Dennis, 55, och Lene Hansen, 55, Varløse:Även transporterna är dåliga. Djuren transporteras för många och för länge. Jag tycker det är uppiggande att Sverige lägger sig i, det är okej att ställa krav. När jag handlar själv spelar priset mest roll
Foto: Lennart Rehnman
Vad tycker du om den svenska grisilskan?Mia Haaeman, 30, Köpenhamn:Jag tänker mest på priset när jag köper kött. Jag skulle gärna köpa ekologiskt och kött från frigående grisar, men då blir det mycket dyrare.
Foto: Lennart Rehnman
Vad tycker du om den svenska grisilskan?Rasmus Andersen, 33, Köpenhamn:För några år sedan hade vi en diskussion om detta i Danmark, men det blev inget resultat. Det blir lite väsen, sedan händer ingenting. Jag köper danskt kött, man tänker att det är bäst, men det här låter fruktansvärt.
Foto: Lennart Rehnman
Vad tycker du om den svenska grisilskan?Teddy Møller, 37, Köpenhamn:Jag kommer från en lantbrukarfamilj och när jag ser det här blir jag upprörd. Mina föräldrar hade en gård med frigående grisar. Detta är mycket trist. Jag vill ha bra förhållanden för djuren men jag vill även ha billigt kött, så det är svårt. Foto:
Foto: Lennart Rehnman
1 / 8

KÖPENHAMN. Danmarks köttindustri kritiseras hårt i Sverige och har nu anmälts till EU-kommissionen.

Många danskar som GT talat med på plats i Köpenhamn är självkritiska, men tycker också att den svenska ilskan är orättvis. Danskarna älskar trots allt sina kotletter - som helst ska vara billiga.

- Det är en hård bransch och det är helt säkert därför djuren behandlas illa. I slutändan är det priset som avgör, säger Birgitte Rask, 22, chef på köttrestaurangen Nose2tail i Köpenhamn.

GT tog tåget över sundet för att ta reda på hur danskarna ser på sin köttindustri. "Grisilskan", som väckts efter att en Ica-handlare i Göteborg meddelat att han slutar sälja danskt fläskkött eftersom grisarna vanvårdas, väcker reaktioner både här och där.

- Köttindustrin diskuteras alltid i Danmark. Det finns absolut många gårdar där djuren inte behandlas bra, men det finns också många där det går helt korrekt till. Det är olyckligt att några ska dra alla andra i smutsen, säger Birgitte Rask, som driver köttrestaurang ett stenkast från Ströget i Köpenhamn.

Av samma anledning är hon kluven till den svenska bojkotten av danskt fläskkött.

- Jag kan förstå att man reagerar i Sverige, för inga djur ska behandlas dåligt. Men det är olyckligt att alla producenter stämplas, förklarar hon.

Ebba Busch Thor (KD) anmälde i går Danmark till EU-kommissionen för brott mot EU:s djurskyddsregler.

"Hotar nu svenska bönder"

- Under många år har Danmark tillåtits bryta mot gemensamma regler om djurskydd. Fusket hotar nu svenska bönder, leder till sämre djurskydd, ökad antibiotikaresistens och försämrad kvalitet på maten. EU-kommissionen måste nu agera snabbt och kraftfullt för att få stopp på fusket och hejda den svenska griskrisen, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Birgitte Rask är det den hårda konkurrensen som leder till att grisar vanvårdas. Och danskarna själva ser främst till priset, tror hon.

- Jag är helt övertygad om att många danskar tänker på hur djuren har det när de står vid köttdisken. Men i slutändan är det plånboken som avgör och många fruktar att köttet ska bli dyrare.

Den danska köttproducenten Danish Crown är inte särskilt oroad över den svenska bojkotten - som sprids som en löpeld. De oroas inte över att fler än 25 000 delat artikeln om bojkotten i Göteborg på Facebook och att GT:s uppföljning om förhållandena för danska grisar var en av landets mest spridda artiklar i går.

"Vi för en dialog"

- Vi för en dialog med våra svenska kunder hela tiden och arbetar gemensamt med den kritik som har varit i vissa sammanhang. Vi har hela tiden möten där våra svenska kunder får ta upp de funderingar de har. Vi arbetar för att hitta lösningar så att vår försäljning till Sverige kan fortsätta, säger presschefen Jens Hansen till Fødevarewatch.dk.

Att svenska politiker - med landsbygdsminister Eskil Erlandsson i spetsen - kritiserar dansk djurhållning påverkar inte Danish Crowns resonemang. Jens Hansen oroas inte av att "grisilskan" ska sprida sig till fler svenska butiker.

"De älskar djur"

- Vad vi än gör kommer vi aldrig att kunna skydda oss helt. En svensk handlare som beslutar att han kommer att ha endast svenskt kött i sin kyldisk, kan göra det om han vill. Vi handlar med livsmedelskedjor på en central nivå, och där har vi en bra dialog, säger han till Fødevarewatch.dk.

Birgitte Rask serverar enbart danskt kött på sin ettåriga restaurang. Köttet är ekologiskt, lokalt och kommer från gårdar där djuren kan ströva fritt.

- Våra kockar har även varit ute på gårdarna för att se hur djuren har det, säger hon.

Hon betonar att många danska lantbrukare är både duktiga och seriösa.

- De älskar djur och de älskar lantbruk. Det är människor som ägnar sina liv åt branschen, det är mer än bara ett arbete, det är ett liv. säger hon.

Västsvenska bojkotten av det danska grisköttet

Ica-handlaren Andreas Gunrup i Sannegården i Göteborg bestämde sig i mitten av april för att sluta sälja danskt fläskkött.

Anledningen är att de danska grisarna har det värre än de svenska: de lever i smutsigare, mindre boxar med fler grisar per kvadratmeter, suggor som väntar kultingar får inte gå fritt, slaktstallarna rengörs inte och merparten av de danska griskultingarna får sina svansar kuperade vilket leder till smärta och infektion.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har kritiserat djurhållningen i Danmark för att den inte lever upp till den gemensamma lagstiftning som vi har i Europa. Han har diskuterat saken med sin danska motsvarighet Dan Jörgensen och även bjudit in honom i ett brev för att diskutera saken vidare.

Även riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) har kritiserat den danska djurhållningen och vill att Danmark åtalas.

Kommunalrådet Ebba Busch Thor (KD) anmälde i går Danmark till EU-kommissionen för brott mot EU:s djurskyddsdirektiv, som bland annat förbjuder systematisk svanskupering.