Svenske Yasser, 27 jagas över hela jorden

För ett år sedan dog 30-årige Nabil Sadek från göteborgsförorten Frölunda som IS-krigare i Syrien.

Nu är hans yngre bror, Yasser, internationellt efterlyst för medhjälp till terroristbrott i samma land.

- Det är falskt, säger en nära släkting till Yasser och uppger att denne nu följt sin äldre brors väg tillbaka till krigets Syrien.

LÄS MER: De är svenskar och krigar för IS

Walad YousefFödd 1990.Skriven i Malmö.Ska ha anslutit till Islamiska staten förra sommaren. När en vän sa att Yousef, som själv är från den kurdiska provinsen Dohuk i norra Irak, blivit hjärntvättad och att han borde återvända, fick han bara till svar han var där han hör hemma. "Jag vänder mig mot den som vänder sig mot Allah", sa Yousef och försökte rekrytera vännen.- Han sa "Kom, min broder. Du ska se hur det är. Du ska inte ångra dig", berättar vännen.Det var sista gången de hade kontakt.Expressen har sökt honom utan framgång.Det är oklart om Yousef lever.
MONZER EL HASSAN Avliden i strid 20 juli 2014. Logistikchef inom IS, enligt libanesiska underrättelsetjänsten. Bakgrund i Borås och Malmö. Expressen har sökt El Hassans anhöriga utan resultat.
Osama KrayemFödd 1992. Skriven i Malmö.I januari 2015 postade han en bild på sig själv klädd i kamouflagejacka och beväpnad med en kalasjnikov. En IS-flagga är synlig i bakgrunden. I februari poserar han utan vapen. "Ma sha Allah. Du lyser bror", skrev en annan svensk.Personer som känner honom säger att han var "en vanlig kille" men "ett halvår innan han åkte ner började han klä sig mer religiöst och lät skägget växa", säger en bekant.En dag fick han och andra som vuxit upp i samma område höra att han åkt till Syrien för att kriga med Islamiska staten.Han har sedan ett antal månader tagit bort sitt Facebook-konto. Expressen har sökt anhöriga och även Osama Krayem innan han tog bort sitt konto.
Liban QadarFödd: 1991.Död: Januari 2015.Skriven i Vivalla i Örebro.Åkte till Syrien med sin äldre bror redan hösten 2013 och återvände till Örebro. Hans pappa försökte övertala honom att studera, men det gick inte. Han valde att ta sig till Syrien igen.
Farah Mahamed OsmanFödd: 1990. Skriven i Vivalla i Örebro.Död: Januari 2015.Anslöt till terrorgruppen Islamiska staten hösten 2014. Han ska ha dödats i en amerikansk drönarattack.
Jiro MehhoSmeknamn: "Abu Omar Kurdi".Född: 1976Skriven: Tidigare i Halmstad.Dog sommaren 2013 i samband med stormningen av en militär flygplats utanför Aleppo, Syrien.
Michael SkråmoSmeknamn: Abdul Samad, Abou Ibrahim al-Swaidi och Abdulsamad al-Swaidi.Född: 1985.Skriven: Utvandrad till Syrien.Hösten 2014 flyttade han med sin familj, hustru och fyra barn, till krigets Syrien. Propagerar öppet för IS.Expressen har under lång tid och i olika sammanhang sökt Michael Skråmo för en kommentar.
Abdul Ghameed AbbasSmeknamn: Abu Bakr.Född: 1991.Död: november 2014.Skriven: Tidigare i Göteborg.En av de första svenska jihadisterna som anslöt sig till IS i Syrien.Dog 2014 tillsammans med ett 30-tal utländska IS-jihadister i ett flyganfall i irakiska provinsen al-Ramadi.
Mostafa ShadeSmeknamn: Abo Steff SteffFödd: 1989Skriven: Tidigare Bergsjön, GöteborgHar via sin Facebook-sida uppgett att han tillhör terrorgruppen. Oklart om han är vid liv.
Foto: - -
Muhamed KoprivaFödd 1991. Död april 2013.Skriven i Angered, Göteborg.Stred för al-Nousrafronten. Ses på bilder på sociala medier med en flagga som används av al-Qaida-länkade grupper.
Mohammed Ali al-HasanSmeknamn: Abu Hammour.Född 1991. Död 2013.Skriven i Angered, Göteborg.Beskrivs ha blivit upprörd över alla krigsbrott i Syrien och åkte ned för att bekämpa orättvisor, enligt egen uppgift. Uppges, enligt journalisten Per Gudmundson, ha varit ledare för svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham.
Foto: - -
Bherlin Dequilla Gildo Född 1978. Tidigare skriven i Karlskrona.Varit i Syrien från hösten 2012 till våren 2013, greps i oktober på flygplatsen Heathrow utanför London när han var på väg till Filippinierna och ställdes inför rätta för terrorism. Hans advokat hävdade att Gildo stred för en grupp som fick stöd av England. Han släpptes i brist på bevis och återvände till Sverige. Han lever anonymt.
Foto: - -
Mirsad BektasevicHar stridit för en islamistisk grupp i Syrien som inte är kopplad till IS. Dömd till över åtta års fängelse för terroristbrott 2007. Skriven hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo.Expressen har förgäves sökt Bektasevic.
Aala YasinSmeknamn: "Abu Nooh".Född 1990. Uppges ha avlidit i strid i februari 2014.Född och uppvuxen i Göteborg. Stred för en jihadistgrupp som stod under IS-befäl. Omkom i strid mot en annan motståndsgrupp, enligt uppgift på Per Gudmundsons blogg. Har hyllats på Facebooksidor som martyr.
Foto: - -
Anas KhsassiKopplad till IS på egna Facebook-sidan. Dog i Syrien. Har av mamman hyllats som martyr på nätet. Från Angered, Göteborg.En släkting, mammans make vill inte kommentera.
Foto: - -
Khaled ShahadehGöteborgare som stred för IS i Syrien eller Irak. Förekommit på en rad bilder tillsammans med IS-krigare.Expressen har sökt Shahadeh. Fadern säger till Expressen: "Jag vet ingenting"
Foto: - -
Omar ShahadehFödd: 1981Skriven i Angered, GöteborgPublicerade bilder på sig själv på ett IS-Instagramkonto. Efter att han dödats i strid i december 2013 hyllades han också på ett IS-konto.
Foto: - -
Kamal BadriSmeknamn: Abu Kamal.Född 1990. Död i januari 2013.Skriven i Bergsjön, Göteborg.Stred för Kataeb al-Mujahereen, som senare blev en del av IS. Avled enligt uppgift av granatsplitter från en pansarvagn.
Foto: - -
Yassin ben SalahSmeknamn: Abu Amin ElmuhajerFödd: 1986. Död i december 2013.Var tidigare skriven i Göteborg.Poserade på bild framför IS högkvarter i Raqqa. Hyllades som martyr på nätet efter att dödats.
Foto: - -
Jonas Aref el HassanSmeknamn: "Abu Abdur-rahman".Född 1989, död i juni 2013.Skriven i Bergsjön, Göteborg.Stred för Kataeb al-Mujahereen som senare anslöt sig till IS. Beskrivs efter sin död som martyr i sociala medier.
Foto: - -
Bilal SellmanSmeknamn: "Abu Ismael".Född 1994. Dödad i november 2013.Skriven i Alby, Stockholm.Krigade med Kataeb al-Muhajereen. Lade innan dödsfallet ut IS nationalsång på sin Facebook-sida.
El Moatassem el HassanFödd 1994.Skriven i Borås.Stred för den islamistiska gruppen Jund al-Sham, kopplad till al-Qaida. Dog 2013 när han sprängde sig till döds med en bilbomb vid en vägspärr i provinsen Homs.
Foto: - -
Hassan el Hassan Född 1993. Skriven i Borås. Dog i en eldstrid 2013 när han krigade för den islamistiska gruppen Jund al-Sham som kopplas till al-Qaida.
Foto: - -
Nabil SadekSkriven i Tuve, Göteborg.Född 1983. Död maj-juni 2014. Han befann sig, enligt journalisten och Jihad-kännaren Per Gudmundson, i Dayr az-Zawr dagarna innan han dödades. Poserade i militärkläder och skrev lovord till Allah.
Foto: - -
Abdeljalil JoumaneFödd 1990.Skriven i Angered, Göteborg.Förekom på en mängd bilder från Syrien med kända medlemmar i IS. Hans anhöriga skrev i december 2014 på Facebook att han dödats.
Taha ShadeSmeknamn: "Abu Ibrahim".Skriven i Bergsjön, Göteborg.Född 1987. Dödades våren 2014 i intern strid mot islamistiska rivalgruppen al-Nousrafronten. Publicerade IS-propaganda på sitt Facebook-konto.
Foto: - -
"Muhajir"Är i 25-årsåldern med bosnisk bakgrund.Han berättade i en stor intervju i Expressen förra hösten att han deltagit i en lång rad strider på IS sida i Syrien.– Att få leva under en riktig islamisk stat samt utföra Jihad är något jag alltid drömt om, förklarade han.
Foto: - -
Otman el KhamlichiSmeknamn: Abou TesnimFödd: 1979. Död i Syrien december 2013.Skriven i Spånga, Stockholm.Hyllas efter sin död på nätet av jihadister.
Foto: - -
1 / 28

Den 23 juli i år slog polisen, i samarbete med Säkerhetspolisen, till mot flera adresser i Göteborg. Två män greps och anhölls senare misstänkta för terroristbrott som ska ha begåtts genom mord i Syrien någon gång mellan april och juli 2013.

Men en av de misstänkta kom undan. Det var 27-årige Yasser Sadek som i dag är internationellt efterlyst.

– Han åkte ner redan sex månader innan polisen kom, runt nyår, säger en nära släkting och beskriver anklagelserna mot Yasser som grundlösa.

Brodern dog i Syrien

Enligt den svenska folkbokföringen utvandrade Yasser redan i april förra året. Tidpunkten sammanfaller ganska precis med när hans äldre bror Nabil åkte ner till Syrien för att ansluta sig till striderna på terrororganisationen IS sida.

Redan tre månader senare dog Nabil i Syrien.

"Du va ett lejon o nu är du en grön fågel", skrev en anhörig om den 30-årige göteborgaren i ett inlägg på Facebook och publicerade en bild där den avlidne står i kamouflagejacka, med pekfingret riktat mot skyn i IS-hälsning.

Nu är också den yngre brodern nere i Syrien, efter att ha varit hemma i Sverige. I vart fall enligt den nära släktingen som uppger att han är där för att träffa sin hustru och nyfödde son.

"De säger för mycket"

Hur ser du på de som säger att han är nere som sympatisör till IS?

– De säger för mycket.

Hans äldre bror, Nabil, dog ju där helt nyligen. Hur ser du på att hans yngre bror nu också åkt ner?

– Man kan dö närsomhelst eller hursomhelst - i en bilolycka eller i en hjärtattack. Man vet aldrig hur man dör. Inom vår religion tänker vi inte på det.

Innerst inne gör man väl det ändå?

– Man gör det, men ändå vet vi att när Gud vill ta våra själar, då gör han det när som helst. Man blir ledsen och saknar den personen men mer än så kan man inte göra, säger släktingen.

Åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål, Agnetha Hilding Qvarnström, räknar med att väcka åtal i terroristmålet i Göteborg senare i veckan.

Enligt henne har de inte fått någon kontakt med den efterlyste Yasser Sadek.

- Han är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst så den dag han fastnar i någon spärr någonstans så lär vi bli varse det. Då kommer han utlämnas till Sverige om det landet där han fastnar har en lagstiftning som tillåter det.

Expressen har sökt Yasser Sadek.

- Jag har inte haft någon kontakt med honom, säger hans advokat Claes Östlund som därför inte kan uppge sin klients inställning.