Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shukri hade fått lika mycket pengar med bidrag – jobbar ändå

Shukri Mohamed Hassan, 34, från Somalia har bott i Sverige i åtta år. Nu läser hon svenska på SFI och arbetar med skogsröjning – ett skattesubventionerat arbete.

I slutändan får hon lika mycket som när hon bara hade bidrag. 

Habtehannes Rezene, 53, från Eritrea har sökt jobb inom hemtjänsten, som städare och som bussförare men får inga arbeten – trots att han har både buss- och truckkörkort.

De är två av 190 000 långtidsarbetslösa i Sverige.

Kostnaden för staten: Drygt 30 miljarder kronor per år.

Svårast att komma i arbete är det för personer födda utanför Europa. 

Arbetsförmedlingen har på vår begäran tagit fram unik statistik om vilka nationaliteter som är hårdast drabbade – siffror som myndigheten tidigare valt att inte redovisa.

Är du redan prenumerant, logga in för att läsa.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i två veckor

Läs alla artiklar gratis i två veckor, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Just nu får du din lokala nyhetssajt på köpet i två månader. Följ länken i din orderbekräftelse för att ta del av erbjudandet!

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.