Premium:

Shukri hade fått lika mycket pengar med bidrag – jobbar ändå

Shukri Mohamed Hassan, 34, från Somalia har bott i Sverige i åtta år. Nu läser hon svenska på SFI och arbetar med skogsröjning – ett skattesubventionerat arbete.

I slutändan får hon lika mycket som när hon bara hade bidrag. 

Habtehannes Rezene, 53, från Eritrea har sökt jobb inom hemtjänsten, som städare och som bussförare men får inga arbeten – trots att han har både buss- och truckkörkort.

De är två av 190 000 långtidsarbetslösa i Sverige.

Kostnaden för staten: Drygt 30 miljarder kronor per år.

Svårast att komma i arbete är det för personer födda utanför Europa. 

Arbetsförmedlingen har på vår begäran tagit fram unik statistik om vilka nationaliteter som är hårdast drabbade – siffror som myndigheten tidigare valt att inte redovisa.

Är du redan prenumerant, logga in för att läsa.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.