Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker fälld
för bidragsfusk

I en av Sverigedemokraternas valfilmer inför valet 2014 framträdde Marcus Silverbåge som en av partiets representanter. Vid samma tid utreddes han för bidragsbrott.
Foto: Sverigedemokraternas valfilm 2014
Marcus Silverbåge är ersättare i kommunfullmäktige i Göteborg och ledamot i kyrkofullmäktige för Sverigedemokraterna.
Foto: Göteborgs stad

I valrörelsen var göteborgaren Marcus Silverbåge Sverigedemokraternas affischnamn i en valfilm som nådde hela landet.

Nu kan GT avslöja att kommunpolitikern och kyrkopolitikern Marcus Silverbåge, samtidigt som han kampanjade för sitt parti, utreddes -  och nu fällts - för bidragsbrott.

– Det är ingenting man är stolt över, säger Marcus Silverbåge som erkänner brott.

Marcus Silverbåge är ersättare i kommunfullmäktige i Göteborg och sitter också som ensam representant för Sverigedemokraterna i Göteborgs stifts kyrkofullmäktige.

I samband med höstens val var han ansiktet utåt för Sverigedemokraterna i en uppmärksammad kampanjfilm där partiet ville visa att man hade personer med annan bakgrund än traditionellt svensk bland sina medlemmar.

CSN gjorde polisanmälan

Vad som inte var känt då, var att Marcus Silverbåge samtidigt utreddes för att han under ett närmare halvår fått studiemedel utbetalt på felaktiga grunder.

Redan hösten 2013 inledde Centrala studiestödsnämnden, CSN, en egen utredning av uppgifter Marcus Silverbåge sökt studiemedel för. Utredningen kom till slut fram till att kommunpolitikern under fem månader samma år fått bidrag trots att han hade avslutat sina studier. En polisanmälan gjordes och nu har Marcus Silverbåge, som erkänner i polisförhören, tilldelats ett strafföreläggande om villkorlig dom och dagsböter - för bidragsbrott.

– Det erkänns, säger Marcus Silverbåge och berättar att händelsen inträffade under en tid då han inte mådde så bra och hade "mycket omkring sig".

Varför blev det så här?

– Det kommer jag inte ihåg. Det var nästan två år sedan och jag har haft väldigt mycket annat att fokusera på. Jag är orolig för min politiska karriär nu.

Det här är ju skattemedel och du har förtroendeuppdrag inom kommunpolitiken där det fattas beslut om skattemedel. Hur ser du då på det här brottet?

– Det är ingenting man är stolt över.

Totalt rör det sig om 27189 kronor som Marcus Silverbåge fått för mycket. En försvårande omständighet för kommunpolitikern är att han i ett e-postmeddelande till CSN försökte få ut mer pengar när myndigheten väl stoppat alla utbetalningar.

I e-postmeddelandet skrev kommunpolitikern att han saknade sitt studiebidrag och undrade vart pengarna tagit vägen - trots att han då inte suttit i skolbänken på närmare ett halvår och helt avslutat studierna.

Tyckte du vid det här tillfället att du var berättigad till de här bidragen?

– Jag kommer inte ihåg den mejlkonversationen, det var det som var så konstigt. Men nu i efterhand kan jag ju tycka att det var dumt formulerat, säger Marcus Silverbåge som uppger att han känt till misstankarna sedan i våras.

Du kommer godkänna strafföreläggandet?

– Oh ja. Jag har varit så ärlig man bara kan vara. Det var ett slarv från min sida. Naivt va det att man inte insåg att det var så pass allvarligt.

Lämnat oriktiga uppgifter

I samband med att CSN polisanmälde händelsen skrev myndigheten att:

"Mot nu angiven bakgrund drar CSN slutsatsen att Marcus Silverbåge orsakat de felaktiga utbetalningarna genom att lämna oriktiga uppgifter eller underlåtit att anmäla ändringarna med avsikt att få studiemedel felaktigt utbetalt. Han har åtminstone varit likgiltig för om så skulle komma att ske."

SD-ledningen avvaktar

Jörgen Fogelklou är Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg och sitter tillsammans med Marcus Silverbåge i fullmäktige. Han säger att uppgifterna om att partikollegan fällts för bidragsbrott är helt ny för honom.

– Det var helt absolut nytt för mig. Jag har pratat med Marcus för bara några minuter sedan och jag är fortfarande inte riktigt på det säkra med vad det handlar om, säger Jörgen Fogelklou.

Partiet kräver nu att Marcus Silverbåge ska lägga alla papper på bordet och redovisa vad som skett inför distriktets styrelse.

– Man ska göra rätt för sig och man ska inte utnyttja skattemedel eller någons pengar. Jag har sagt att han ska ta fram alla papper inför styrelsen, säger Jörgen Fogelklou.

Marcus Silverbåge har ju även ett kyrkopolitiskt uppdrag, hur ser du på det han fällts för i relation till det?

– Alla uppdragen är förtroendeuppdrag och det gäller att man har väljarnas förtroende. Då handlar det om att man ska uppträda på ett normalt och schysst sätt. Politik är en förtroendebransch. Vårt kapital är vårt förtroende och jag kan inte just nu ta ställning till om Marcus förbrukat sitt förtroende.