Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikernas budget- möte – på lyxhotell

"Lyx och flärd vid havet" utlovar Säröhus på sin sajt. Hit åkte Biskopsgårdens politiker för att diskutera ekonomi.
Foto: Maria Dahlin
Politikerna i Västra Hisingen tog specialchartrad buss till Särö från stadsdelens kontor i Biskopsgården.
Foto: Maria Dahlin
Kostnaden för skattebetalarna blev 105 498 kronor.
Foto: Maria Dahlin
Totalt landade kostnaden på ännu mer – 160 000 kronor – med politikernas arvoden inräknade.
Foto: Maria Dahlin
<p>Jahja Zeqiraj (S), ordförande i stadsdelen Västra Hisingen, där politikerna åkte till lyxhotell för att ha sin budgetkoferens. "Det var en miss i planeringen", förklarar Zeqiraj valet av konferenslokal.<br></p>
Foto: Henrik Jansson
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA<br></strong></p><p><strong>Västra Hisingen</strong><br><strong>Säröhus</strong>: "Lyx och Flärd vid havet"<br>Två dagars övernattning och trerätters middag. Med tillgång till Särö källa spa och alla bekvämligheter. Chartrad buss från Biskopsgården.<br><strong>Kostnad</strong>: 105498<br>(Med politikernas arvoden 160000)</p>
Foto: Maria Dahlin
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA</strong></p> <p><strong>Västra Göteborg <br></strong></p> <p><strong>Novotel </strong></p> <p>En dagskonferens med mat</p> <p><strong>Kostnad</strong>: 41675</p>
Foto: Lasse Linden
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA</strong></p> <p><strong>Angered</strong><br><strong>Kulturhuset Blå Stället</strong><br>En dags konferens med pastabuffé, dubbelfralla och kaffe/te<br><strong>Kostnad</strong>: 9164</p>
Foto: Lennart Rehnman
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA</strong></p> <p><strong>Centrum</strong><br><strong>Sankt Jörgen park och resort</strong><br>Tvådagars konferens utan övernattning med konferenslunch två dagar, en tvårätters middag en av dagarna, fikabufféer och lokalhyra.<br><strong>Kostnad</strong>: 82839</p>
Foto: Pressbild
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA<br></strong></p> <p><strong>Lundby</strong></p> <p><strong>Villa Belparc &amp; Lindholmen Science park</strong></p> <p>Två olika dagar med tema budgetfrågor. En på Lindholmen Science park, en på Villa Belparc med mat och fika. Ingen övernattning.</p> <p><strong>Kostnad</strong>: 42215</p>
Foto: PRESSBILD LINDHOLMEN SCIENCE PARK
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA</strong></p> <p><strong>Norra Hisingen</strong><br><strong>Gamla UIlevi konferens</strong><br>Två dagars budgetkonferens med mat utan övernattning<br><strong>Kostnad</strong>: 37187,50</p>
Foto: Therese Aronsson
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA</strong></p><p><strong>Majorna-Linné</strong><br><strong>Egna lokaler</strong><br>En budgetdag med fralla, ost och grönsaker.<br><strong>Kostnad</strong>: 450</p>
Foto: GOOGLE MAPS
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA</strong></p> <p><strong>Östra Göteborg </strong></p> <p><strong>Ullevi konferenscenter</strong></p> <p><strong></strong> En planeringsdag med mat.</p> <p><strong>Kostnad</strong>: 31925</p>
Foto: GOOGLE MAPS
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA</strong></p> <p><strong>Örgryte-Härlanda</strong><br><strong>Centralhuset, Sodexo</strong><br>En dagskonferens om budgetfrågor med lunchbuffé, kaffe och kaka.<br><strong>Kostnad</strong>: 17962</p>
Foto: Daniel Olsson
<p><strong>HÄR ÅT OCH DRACK GÖTEBORGSPOLITIKERNA</strong></p> <p><strong>Askim-Frölunda-Högsbo</strong><br><strong>Hotell Kusten</strong><br>En dag med kaffe och mat på kommunens eget hotell i Majorna.<br><strong>Kostnad</strong>: 12686</p>
Foto: GOOGLE MAPS
1 / 16

En enkel ostfralla med grönsak på eller två dagars konferens på lyxiga Säröhus - med spa, trerätters middag och övernattning.

Under vilka villkor politikerna diskuterar den ofta kämpiga ekonomin i Göteborgs stadsdelar skiljer stort.

Mest pengar lade Västra Hisingen som tog specialchartrad buss från stadsdelens kontor i Biskopsgården för politikernas budgetkonferens på Särö.

– En planeringsmiss, enligt ordföranden Jahja Zeqiraj (S).

Budgetkonferenser i Göteborg

- Angered Endagars konferens med pastabuffé och kaffe på Blå Stället 9164

Askim-Frölunda-Högsbo Kaffe och mat på Hotell Kusten 12686

- Centrum Två dagar på Sankt Jörgen Park 82839

- Lundby Två dagar med tema budgetfrågor. En på Lindholmen Science park, en på Villa Belparc 42215

- Majorna-Linné En budgetdag med fralla, ost och grönsaker i egna lokaler 450

- Norra Hisingen Två dagars budgetkonferens med mat på Gamla Ullevi utan övernattning 37187,5

- Västra Göteborg En dag på Novotel med mat 41675

- Västra Hisingen Två dagars övernattning med trerätters på Säröhus 105498

- Örgryte-Härlanda Endagskonferens om budgetfrågor på Centralhuset 17962

- Östra Göteborg Planeringsdag på Ullevi konferenscenter 31925

De ska alla diskutera samma ekonomiska frågor. De ska fatta samma viktiga beslut för stadsdelens invånare.

Men hur mycket av skattebetalarnas pengar som politikerna lägger på årliga budgetkonferenser skiljer enormt - från stadsdel till stadsdel.

Medan stadsdelen Majorna-Linné klarade av sina budgetfrågor i egna lokaler med kaffe och var sin ostfralla med en mindre grönsak placerade Västra Hisingen sin budgetkonferens på lyxiga Säröhus - dyrast av 80-talet konferensanläggningar som staden särskilt upphandlat. Totalt gick konferensen på lite över 160 000 kronor med kostnaden för den chartrade bussen och politikernas arvoden inräknat.


LÄS MER: Trots krisen - Politikerna höll möte på lyxanläggningar


Medan många av invånarna i stadsdelen tampas med gängkonflikterna i Biskopsgården, trångboddhet och tröstlösa skolresultat tog sig politikerna till konferens- och spa-anläggningen på Särö som vill ge alla besökare en känsla av “Särös glansdagar då kungligheterna spenderade sina somrar här” under mottot: "Lyx och flärd vid havet".

Jahja Zeqiraj: Blir inte jätteimponerad

– Säröhus låter väldigt lyxigt men för oss som är "missbrukare" av konferensanläggningar blir man inte jätteimponerad, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen.

Lyxiga Säröhus - hit åkte politikerna för sin budgetkonferens.
Foto: Maria Dahlin

Men att de hamnade just på Säröhus var på grund av en planeringsmiss, enligt ordföranden. Bokningen av lokal för den årliga budgetkonferensen hade hamnat mellan stolarna och när det var dags så var alla de större konferenslokalerna uppbokade.

– Det var olyckligt och en miss i planeringen. Det handlar om den mänskliga faktorn, säger Jahja Zeqiraj.

Misstag eller inte så fick de 27 övernattande politikerna och höga tjänstemännen ett kungligt mottagande. Vänsterpartister som moderater, kristdemokrater som socialdemokrater.

Alla behandlades de lika av personalen på Säröhus:

"Från det att du stiger in genom dörren skall du känna dig som hemma. Kaffet står serverat, chokladen ligger framme, massagefåtöljerna står redo för att ta hand om dig”, skriver Säröhus på sin hemsida och förklarar att alla ska ha samma rätt till det anläggningen erbjuder i det pris som betalas:

Ekologiska krämer och skrubb

"Alla våra övernattande gäster har obegränsad tillgång till Särö Källa Spa – varm pool, ångbastu, jacuzzi, ekologiska krämer och skrubb."

Under kvällen ingick trerätters middag med dessert- och ostbricka för politiker och tjänstemän.

Men för stadsdelen Majorna-Linné gick det lika bra med möten i egna lokaler, berättar ekonomichefen Håkan Eriksson.

– I och med att vi har egna lokaler så har vi varit där i år. Det handlar nog om en blandning av återhållsamhet och att vi hade möjlighet att vara i egna lokaler, säger Håkan Eriksson.

Enligt fakturan fick var och en av deltagarna på budgetdialogen i början av juni en ostfralla med lite grönt på.

Med kaffe till blev kostnaden 450 kronor.

Västra Hisingen lade mest pengar av alla stadsdelar på budgetkonferensen.
Foto: Maria Dahlin

En genomgång av var de andra stadsdelarna höll sina budgetkonferenser tidigare i år visar att de allra flesta håller sig i närområdet. Och bara Västra Hisingen övernattar.

Annorlunda var det förra året. Då motiverades de dyrbara övernattningskonferenserna, där flera stadsdelar just var på Säröhus, med att det var den första större samlingen med en ny nämnd efter valet och att man hade behov att bekanta sig.

Modern herrgårdsmiljö

Stadsdelen Angered, som förra året tog in på Comwell Aspenäs ute i Lerum med "modern herrgårdsmiljö", hade i år sin budgetkonferens på lokala Blå Stället.

Stadsdelen Lundby bytte förra årets konferens på Varbergs stadshotell och spa till två temadagar utan övernattning på mer närstående Lindholmen Science park.

Stadsdelen Västra Göteborg hamnade i år på hotell Novotel i Majorna under en dag i stället för den betydligt dyrare övernattningskonferensen på just Säröhus man politikerna hade förra året.

Även då hänvisade ordföranden i Västra Göteborg, Henrik Munck (MP), till att allt annat var uppbokat.

– Man kan styra på olika sätt och man kan jobba på olika sätt. Vi försökte hitta en lokal och möjlighet i södra skärgården men kunde inte få ihop det. Det var detta som fanns tillgängligt, sa ordföranden i Västra Göteborg då.

Utöver de 27 övernattande politikerna och tjänstemännen från Stadsdelen Västra Hisingen valde ett inte obetydligt antal att bara vara på konferensen dagtid utan rum och övernattning. En del en dag, andra båda dagarna.


FAKTA/Budgetkonferenser 2016


Angered

Endagars konferens med pastabuffé och kaffe på Blå Stället

Kostnad: 9164 kr


Askim-Frölunda-Högsbo

Kaffe och mat på Hotell Kusten

Kostnad: 12686 kr


Centrum

Två dagar utan övernattning på Sankt Jörgen Park

Kostnad: 82839 kr


Lundby

Två separata dagar med tema budgetfrågor. En på Lindholmen Science park, en på Villa Belparc

Kostnad: 42215 kr


Majorna-Linné

En budgetdag med fralla, ost och grönsaker i egna lokaler

Kostnad: 450 kr


Norra Hisingen

Två dagars budgetkonferens utan övernattning med mat på Gamla Ullevi

Kostnad: 37187:50 kr


Västra Göteborg

En dag på Novotel med mat

Kostnad: 41675 kr


Västra Hisingen

Två dagars övernattning med trerätters på Säröhus

Kostnad: 105498 kr

(Med arvoden för politiker drygt 160000 kr)


Örgryte-Härlanda

Endagskonferens om budgetfrågor på Centralhuset

Kostnad: 17962 kr


Östra Göteborg

Planeringsdag på Ullevi konferenscenter

Kostnad: 31925 kr