Här ligger överförmyndarförvaltningens lokaler i Göteborg. Nämndens ordförande och vice ordförande träffas här några gånger i veckan.Här ligger överförmyndarförvaltningens lokaler i Göteborg. Nämndens ordförande och vice ordförande träffas här några gånger i veckan.

Här ligger överförmyndarförvaltningens lokaler i Göteborg. Nämndens ordförande och vice ordförande träffas här några gånger i veckan.

Här sitter Göteborgs politiker. Foto: Robin AronHär sitter Göteborgs politiker. Foto: Robin Aron

Här sitter Göteborgs politiker.

 Foto: Robin Aron
Lisbeth Boëthius (m), nuvarande vice ordförande i nämnden, säger att hon jobbar halvtid med överförmyndarnämnden.Lisbeth Boëthius (m), nuvarande vice ordförande i nämnden, säger att hon jobbar halvtid med överförmyndarnämnden.
Lisbeth Boëthius (m), nuvarande vice ordförande i nämnden, säger att hon jobbar halvtid med överförmyndarnämnden.
Jeanette Werner (s), tidigare ledamot i nämnden, har inte gått att nå för en kommentar.Jeanette Werner (s), tidigare ledamot i nämnden, har inte gått att nå för en kommentar.
Jeanette Werner (s), tidigare ledamot i nämnden, har inte gått att nå för en kommentar.
Ann-Sofie Hermansson (s), tidigare ledamot i nämnden, tycker inte att heltidsarvodet är rimligt om det bara är för ett nämnduppdrag men säger att man alltid haft andra uppdrag också.Ann-Sofie Hermansson (s), tidigare ledamot i nämnden, tycker inte att heltidsarvodet är rimligt om det bara är för ett nämnduppdrag men säger att man alltid haft andra uppdrag också.
Ann-Sofie Hermansson (s), tidigare ledamot i nämnden, tycker inte att heltidsarvodet är rimligt om det bara är för ett nämnduppdrag men säger att man alltid haft andra uppdrag också.
Roland Rydin (m), tidigare vice ordförande i nämnden, säger att man kan diskutera om det är rimligt att man blir heltidsarvoderad som ledamot i överförmyndarnämnden. Foto: Lennart RehnmanRoland Rydin (m), tidigare vice ordförande i nämnden, säger att man kan diskutera om det är rimligt att man blir heltidsarvoderad som ledamot i överförmyndarnämnden. Foto: Lennart Rehnman
Roland Rydin (m), tidigare vice ordförande i nämnden, säger att man kan diskutera om det är rimligt att man blir heltidsarvoderad som ledamot i överförmyndarnämnden. Foto: Lennart Rehnman
Per Berglund (s), ordförande i nämnden, kan inte säga hur mycket tid han lägger på arbetet i överförmyndarnämnden: "Politiskt arbete lägger jag ner mycket tid på. Där är gränserna gråa mellan partiarbete och det kommunala arbetet för de hänger ofta ihop" Foto: Lennart RehnmanPer Berglund (s), ordförande i nämnden, kan inte säga hur mycket tid han lägger på arbetet i överförmyndarnämnden: "Politiskt arbete lägger jag ner mycket tid på. Där är gränserna gråa mellan partiarbete och det kommunala arbetet för de hänger ofta ihop" Foto: Lennart Rehnman
Per Berglund (s), ordförande i nämnden, kan inte säga hur mycket tid han lägger på arbetet i överförmyndarnämnden: "Politiskt arbete lägger jag ner mycket tid på. Där är gränserna gråa mellan partiarbete och det kommunala arbetet för de hänger ofta ihop" Foto: Lennart Rehnman
Lena Malm (s), nuvarande ledamot i nämnden, lägger ungefär en arbetsdag i månaden på överförmyndarnämnden.Lena Malm (s), nuvarande ledamot i nämnden, lägger ungefär en arbetsdag i månaden på överförmyndarnämnden.
Lena Malm (s), nuvarande ledamot i nämnden, lägger ungefär en arbetsdag i månaden på överförmyndarnämnden.

Politiker tjänar 57 600 – för en dags arbete

Publicerad

GÖTEBORG. De tre politikerna i överförmyndarnämnden i Göteborg får heltidsarvode: 57 660 kronor i månaden.

Skattebetalarna betalar deras kommunalrådsmässiga löner – men politikerna jobbar långt ifrån heltid.

– Jag tror att det är en dag sammanlagt med möten och inläsning, säger ledamoten Lena Malm (S), om hur mycket som hon lägger på tjänsten varje månad.

Överförmyndarnämndens tre ledamöter ersätts med ett heltidsarvode på 57 660 kronor i månaden. Utöver dem är det bara kommunalråden, biträdande kommunalråd eller av kommunfullmäktige utnämnda förtroendevalda som ska ha heltidsuppdrag och därmed få en sådan ersättning.

Men arbetet i överförmyndarnämnden är inte ett heltidsjobb för politikerna.

– Säg att jag är där halvtid, säger nämndens vice ordförande Lisbeth Boëthius (m) men betonar att det ser olika ut olika perioder.

Hon säger att hon jobbar några timmar om dagen för nämnden – vilket även nämndordförande Per Berglund (s) säger att han gör.

– I princip är det som så att jag är några timmar om dagen på överförmynderiet. Jag har min bas där, men det betyder inte alltid att jag där arbetar med överförmyndarfrågor när jag är där.

Resterande tid ska de, enligt egen utsago, använda till "övriga politiska uppdrag".

Överförmyndarförvaltningens chef, Gunnar Johnsson, säger att det ska finnas ett beslut där politikernas arbetsuppgifter utöver nämnduppdraget framgår. GT har begärt att få se det beslutet men kommunen har inte lyckats få fram det - på en vecka.

Är det rimligt att det beskrivs som en heltidstjänst att sitta i överförmyndarnämnden?

– Det beror på vad partierna kommer överens om hur man ska disponera sin tid eller vad som förväntas att man ska göra med den tiden. Det går att kombinera med andra politiska uppdrag, säger Lisbeth Boëthius.

Jobbar för sitt parti

Hon berättar att hon jobbar mycket för sitt parti.

– Jag jobbar mycket med valberedning och våra medlemmar som har uppdrag i styrelser och nämnder och stiftelser. Jag sköter det uppföljningsarbetet. Det ligger kanske inte bara i partiets intresse utan också i stadens intresse att man följer upp att det fungerar bra i nämnder och styrelser.

Borde du inte arbeta för Göteborgs stad och inte partiet då det är de som arvoderar dig?

– Det beror på hur man värderar mitt arbete med uppföljningen, säger Lisbeth Boëthius.

Möte en gång i månaden

Nämndens tredje ledamot, Lena Malm (s), lägger däremot inte ner lika mycket tid som de andra två på nämnden.

– Det är precis som med alla andra nämnduppdrag, möten en gång i månaden, säger hon och berättar att hon utöver själva sammanträdet läser in sig på handlingar inför mötet. Enligt hennes egna bedömningar blir det totalt en arbetsdag per månad.

Lena Malm säger att hon använder mycket av sin resterande tid till exempelvis ordförandeskapet i kommunfullmäktige, samt sina uppdrag i trafiknämnden.

– Sedan förfogar partiet över min tid. Jag kan göra andra saker under den här heltiden.

Eftersom du är heltidsarvoderad av Göteborgs stad - borde du inte arbeta heltid för kommunen?

– Jag är vald som socialdemokrat för det här uppdraget. Jag gör politik i Göteborgs stad men jag representerar Socialdemokraterna och då är det min gruppledare som kanske ber mig göra saker, förutom att jag är fullmäktiges ordförande så kan det vara saker som kommer till.

Klarar andra politiska uppdrag

Trots att ingen av ledamöterna lägger ner 40 timmar i veckan på arbetet i överförmyndarnämnden ser de inga problem med att de ändå får ersättning som att det vore ett heltidsjobb.

– Det är tre politiska tjänster som inte bygger på att vi ska jobba heltid som överförmyndare utan ska klara andra tjänster, säger Per Berglund.

Är arvodet på 57 660 kronor rimligt?

– Jag har inga synpunkter på det. Jag har bara konstaterat att man har gjort en överenskommelse och konstruerat tre tjänster och jag har blivit erbjuden en tjänst. Storlek på arvode eller villkor, det har jag jättesvårt att kommentera själv.

Synpunkter på nämnden

Per Berglund berättar att ledamöterna i överförmyndarnämnden tidigare handlade egna ärenden. När förvaltningen professionaliserades 2003 bestämde man i en politisk överenskommelse att behålla de tre heltidstjänsterna. Sedan dess får politikerna betalt för att ta beslut i de ärenden som förvaltningen lägger fram. Men själva arbetet med ärendena tar tjänstemännen på förvaltningen hand om.

Politikerna i överförmyndarnämnden arvoderas inte för sina övriga kommunala uppdrag, med undantag från det som de eventuellt gör för kommunala bolag.

Enligt nämndordföranden Per Berglund pågår en diskussion om hur man ska göra med nämnden framöver då det finns partier som vill slopa heltidsarvoderingen.

– Jag kan förstå att man har synpunkter på de här tjänsterna, men så var det tänkt. Det är inget som vi har hymlat med.

Vändningen efter GT:s granskning

Efter att GT inledde sin granskning av överförmyndarnämnden meddelade de rödgröna i Göteborg på torsdagen i ett pressmeddelande att man ska se över upplägget för överförmyndarnämnden.

– Överförmyndarnas uppdrag har förändrats. Vi tycker nu det är dags att se över deras funktion och uppgifter men också hur arvodena ska se ut. Eftersom arbetsbelastningen minskat vill vi inledningsvis minska antalet heltidsarvoderade överförmyndare, säger Lena Malm i ett pressmeddelande på torsdagen.

Den rödgröna majoriteten föreslår nu att antalet heltidsarvoderade ledamöter i överförmyndarnämnden minskas från tre till två. Och i avvaktan på en genomgång av nämnden ska ledamöterna utses för ett år i taget.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER