Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker åtalas för hot med automatvapen

Nu åtalas politikern för olaga hot, ofredande och försök till misshandel. Foto: Privat
SD-politikern åtalas för att ha hotat sin tidigare hustru till livet. Foto: Johan Lundahl/Försvarets bildbyrå

GÖTEBORG. Försvarets säkerhetsavdelning har kopplats in sedan en Sverigedemokratisk kommunpolitiker och hemvärnsman åtalats för att ha hotat sin tidigare hustru till livet.

"Ammunition har jag massor så vi löser detta", skrev kommunpolitikern i sms till kvinnan och angav när han skulle få tillgång till automatvapen genom hemvärnet.

Nu åtalas mannen för olaga hot, ofredande och försök till misshandel.

– Vi har fattat beslut om att den här mannen är direkt olämplig hos oss just nu. Han är satt i karantän, säger L-G Olsson, förbandschef vid Elfsborgsgruppen inom Försvarsmakten och meddelar att den lokala säkerhetsavdelningen kopplats in.

Hemvärnsmannen är ledamot i kommunfullmäktige och har uppdrag för Sverigedemokraterna i en viktig kommunal nämnd i Västsverige.

Hade rejält med ammunition

I juni skickade han en mängd SMS-meddelanden till före detta hustruns telefon som gjorde henne livrädd.

– Jag är så rädd att han ska komma. Jag ställer för en stol för dörren när jag är hemma, säger kvinnan i förhör hos polisen och berättar att hon beställt titthål och säkerhetskedja till ytterdörren.

I flera av de hotfulla SMS-meddelandena tar kommunpolitikern upp sitt långa engagemang inom hemvärnet. Han skriver att han har rejält med ammunition hemma och snart kommer att få tillgång till ett automatvapen genom organisationen.

– Det är jag som har skrivit det. Fruktansvärt klantigt, dumt, säger kommunpolitikern i förhör hos polisen och erkänner att han gjort sig skyldig till olaga hot.

Livrädd att mista sin plats

När GT når honom säger han sig inte förstå hur kvinnan kan ha blivit rädd för honom.

– Det är en jobbig och tråkig skilsmässa som ligger bakom och jag är inte dömd för något tidigare, säger kommunpolitikern.

Men det finns en mängd jobbiga och tråkiga skilsmässor som inte slutar i rättegång och anklagelser om olaga hot.

–  Jo visst är det så men har man varit ihop i många år och man är besviken så kan det bli så.

Att du talar om vapen och är hotfull. Är det inget du kan förstå att hon blir rädd för?

– Nej det kan jag inte förstå. Jag är ingen våldsam person.

Han uttrycker samtidigt själv rädsla för att polisutredningen ska påverka hans engagemang i Hemvärnet.

– Hemvärnet är det roligaste jag vet. Det är jag livrädd för, att mista min plats där, säger politikern i förhören.

Saknar vapenlicens

Polisen har tagit uppgifterna om vapen på allvar och har utrett om mannen kan få tillgång till ett automatvapen på det sätt som han beskriver.

Han har ingen vapenlicens men enligt L-G Olsson, förbandschef på Elfsborgsgruppen, skulle mannen delta i en övning med hemvärnen det datum då han meddelade kvinnan att han skulle få tillgång till automatvapnet.

Vid den övningen används vapen men hemvärnet fick kännedom om utredningen innan övningen ägde rum och mannen fick inte delta.

– Vi hade fått information om utredningen om sms-hot där det framgick när han skulle öva med oss och ha tillgång till vapen. Det fick oss att agera, säger L-G-Olsson och fortsätter.

– Vi kan inte föregripa en dom, men kommer det att bli en dom, då kommer han vara rökt om jag får säga så. Och han kommer uteslutas genom Försvarsmaktens högsta organ.

"Tråkigt men väntat", kommenterar kommunpolitikern beslutet.

Kastade telefon

Förutom hoten åtalas mannen också för ett fall av ofredande och försök till misshandel.

Enligt åtalet ska mannen en sen natt i juni ha kommit hem till före detta hustrun och satt sig och väntat på henne i trappan upp till hennes lägenhet utanför Göteborg.

– Du ska svara mig när jag ringer, ska mannen ha sagt innan han kastade sin mobiltelefon mot henne.

Sedan gick han, enligt åtalet, fram till kvinnan och knuffade henne in i väggen. För det senare åtalas han nu för ofredande.

En granne blev vittne till händelsen och enligt kvinnan ska kommunpolitikern dagen därpå ha ringt upp henne och förklarat att hon hade varit död om inte grannen kommit.

I den delen förnekar kommunpolitikern helt att han sagt så. Åklagaren har också valt att inte åtala honom för det anmälda hotet.