I samband med att den svårt funktionsnedsatta kvinnan gick och lade sig en kväll i augusti 2017 på det kommunala gruppboendet i Göteborg, berättade hon för personalen om hur en man på hennes tidigare boende förgripit sig på henne.
”Hon var orolig att hon hade ett barn i magen”, skrev personalen i kvinnans journal.
Elva dagar senare dyker en ny anteckning upp:
”När NN bytte om till nattlinne berättade hon för personal att någon på [det tidigare boendet] tvingat henne till sex ... Hon var orolig och bad att få träffa gynekolog som kan kontrollera att hon inte är med barn”.
För att dämpa kvinnans oro köpte personalen in ett graviditetstest och lugnade henne med att hon med stor säkerhet var för gammal för att bli gravid.
GT:s granskning visar att minst fem anställda vid gruppboendet i olika omgångar vittnar om att de redan 2017 hörde kvinnan berätta att hon tvingats till sex mot sin vilja på sitt tidigare gruppboende.
Trots det gjordes aldrig någon anmälan. Eller vidare utredning av händelsen.
Erkände våldtäkter
Först nästan två och ett halvt år senare kommer den funktionsnedsatta kvinnan tas på allvar. Och det sker efter en ytterst ovanlig händelse.
I slutet av februari i år gick en medelålders man in på polisstationen på Stampgatan i Göteborg. Han berättade för receptionisten att han ville anmäla brott han begått.
I ett förhörsrum bakom receptionen lättade han sitt hjärta. Han berättade under tårar för en polis hur han utsatt flera barn i sin närhet för sexuella handlingar. Och han tillade att han sedan många år är anställd på ett boende för svårt funktionshindrade och funktionsnedsatta:

”Han säger att det finns två personer boendes där som han vill erkänna våldtäkt på. Han säger att han genomfört samlag med dem. Han berättar att det finns fler boende som han berört på deras kön under tiden han duschat dem”, skriver polisen i sin rapport.
När polisen börjar undersöka sanningshalten i mannens erkännande visar det sig att flera i personalen på gruppboendet där kvinnan bor i dag hört hennes berättelse.
”En fullständig skandal”
En anställd berättar att han vid ett tillfälle hösten 2017 satt och drack kaffe med kvinnan och att hon då berättade att det var en i personalen på det tidigare boendet som var förövaren.
– I efterhand framstår det så klart som väldigt oroväckande. Det har inte kommit till polisens kännedom, det är först när erkännandet kommer, säger kammaråklagare Miranda Pedersen, som lett förundersökningen.
Hon väckte under våren åtal för de delar av mannens erkännande som det, enligt henne, gått att finna annan stödjande bevisning för.
Den 22 juni dömdes mannen till fem års fängelse för våldtäkten på boendet och för fyra fall av sexuellt övergrepp mot barn, varav tre fall bedöms som grovt brott.
Två dagar senare varslades han om avsked.

Men först den 1 juli i år inleddes ett så kallat Lex Sarah-ärende i stadsdelen och en utredning om vad som hänt pågår fortfarande.
– Det är helt obegripligt att de agerar på det viset, säger Barbro Lewin, som forskat i många år och skrivit flera böcker om bland annat funktionsnedsatta som brottsoffer.
– Det är helt klart att det är en skyldighet för personalen att rapportera in. Sedan ska man avgöra om det är så allvarligt att det ska gå till IVO, och det har de tydligen inte gjort. Det är en fullständig skandal att de inte gjort det.
Enligt Socialstyrelsens regler har anställda vid bland annat gruppboenden en anmälningsplikt om det kan antas ha skett ett allvarligt missförhållande inom verksamheten, vid fysiska som psykiska brister.
– Man ska anmäla vid misstanke, säger Barbro Lewin och tycker att händelsen i stadsdelen borde leda till att båda IVO och Socialstyrelsen agerar.

Togs upp på möte
Nu pågår en utredning av händelsen. Stadsdelens Socialt ansvarige samordnare, SAS, som arbetar med utredningen, säger att hon inte kan kommentera dess innehåll innan den är klar.
– Eftersom det är en person som uppenbart farit illa i verksamheten så tittar vi på vad som hänt och vad gör vi för att det inte ska hända igen, säger hon.
Kommunens utredning sker oberoende av rättsprocessen och ska bland annat komma fram till om de uppgifter personalen fått skulle ha lett fram till fler åtgärder, till exempel en Lex Sarah-anmälan.
På ett mer allmänt plan säger hon, apropå att ingen anmälan gjordes då misstankarna kom till personalens kännedom:
– Generellt är folk rädda för att prata för att man inte vill ”sätta dit” någon om man inte vet säkert. Men så fort det har kommit till chefernas kännedom så har man agerat. Det kan man konstatera.
Men det stämmer inte. I förundersökningen framgår det att enhetschefen på det boende där flera i personalen fick höra kvinnans berättelse informerats. Och i förhör berättar enhetschefen för polisen att informationen togs upp på ”ett verksamhetsmöte”.
För polisen beskriver enhetschefen det som ”förfärligt” och ”hemskt att vi inte lyckas skydda våra brukare”, samtidigt uppger hon liksom flera andra att det rör sig om en brukare med en komplicerad bakgrund och att fokus kom att ligga på kvinnans oro att hon blivit gravid.
Enhetschefen har avböjt att kommentera och hänvisar i sin tur till sin chef, områdeschefen i stadsdelen.
– Det var bedömningen man gjorde då, säger områdeschefen och uppger att det fanns en del omständigheter i fallet som kan förklara, om än inte bortförklara det som skett.
– Så här får det inte vara, vi måste ta saker på större allvar än vad vi gör, oavsett hur osannolikt saker och ting förefaller. Det är en självkritik som vi tar till oss generellt för alla våra bostäder.
På frågan om man borde ha gjort en anmälan 2017, säger områdeschefen:
– Vi får vara självkritiska. Det borde vi ha gjort.
Erkände fler övergrepp
Under fredagen inleds rättegången i hovrätten där mannen nu dragit tillbaka delar av sitt erkännande och bland annat nekar till att ha våldtagit kvinnan.
Samtidigt finns det fortfarande delar av mannens ursprungliga erkännande på polisstationen som inte gått att leda till bevis. Mannen ska ursprungligen erkänt att han våldtagit en man på samma boende och även antastat flera boende i duschen.

I utredningen har mannen beskrivit vad som kan ses som sexuella kontakter med en svårt funktionsnedsatt man, men mot den misstänkte mannens nekande har åklagaren inte kunnat gå vidare i den delen.
Mannen har uppgett att han vid två tillfällen, med sina händer, skulle lära den funktionsnedsatte mannen hur han ska onanera utan att göra illa sig själv.
– Den personen är hörd i förundersökningen också och vi har bedömt att vi inte bara på de uppgifterna kan styrka uppsåt eller vad som har hänt. Han förnekar ändå brott och vad hans syfte har varit. Därför har vi inte gått vidare med det, säger åklagaren Miranda Pedersen.
GT har varit i kontakt med kvinnans gode man, som inte vill kommentera händelsen.
Mannens advokat Edip Samuelsson hänvisar till sin klients överklagande av domen till hovrätten, där han tar tillbaka sitt tidigare erkännande av att ha utsatt funktionsnedsatta på sin arbetsplats för övergrepp.