Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern om hårt kritiserade friskolan: ”Lagen inte tillräcklig”

Utbildningsminister Anna Ekström, S.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Den muslimska friskolan, Römosseskolan, skulle enligt villkoret ha startat skolan senast 2017.
Foto: Christer El-Mochantaf

På onsdagen skrev GT om hur kritiserade Römosseskolan i höst tillåts utvidga sin verksamhet – trots att tillståndet gick ut 2017/2018. 

Utbildningsminister Anna Ekström, S, är kritisk inför nuvarande lag: 

– Det är tydligt att vår lagstiftning inte har varit tillräcklig, säger hon. 

Det har tidigare varit känt att den kritiserade muslimska friskolan Römosseskolan kommer att utvidga sin verksamhet under hösten. Det outnyttjade tillståndet vilar på ett beslut från 2015. 

Under onsdagen kunde GT visa att villkoret i tillståndet gäller om skolan öppnas senast i början av läsåret 2017/2018. Men Skolinspektionen har bedömt att de inte kan dra tillbaka tillståndet. 

Utbildningsminister Anna Ekström, S, svarar nu att lagen inte har varit tydlig nog. 

– Det är tydligt att vår lagstiftning inte har varit tillräcklig för att hindra att olämpliga huvudmän driver skolor på ett sätt som står i strid med skollagens och läroplanernas värdegrund. Regeringen har därför sett till att reglerna för ägar- och ledningsprövning har skärpts och vi arbetar med fler åtgärder.

Läs texten om Römosseskolan här

Har fått hård kritik flera gånger

Skolinspektionen anger från och med 2018 ett slutdatum för samtliga tillstånd som huvudmän får för att starta utbildningsverksamhet. Något som inte gjordes i de tidigare besluten. 

Römosseskolan har fått hård kritik efter att det uppdagats en rad omständigheter som inte är förenliga med svensk skollag. Bland annat har man delat på flickor och pojkar under undervisningen och vittnen har berättat hur det inte har varit frivilligt att delta i exempelvis bönestunder. 

Roger Haddad, skolpolitisk talesperson för Liberalerna, riktade också kritik mot den nuvarande lagen, som han menar bakbinder Skolinspektionen. 

– Eftersom skolan återkommande kritiserats samt har struntat i Skolinspektionens förelägganden kring jämställdhet till exempel, så borde Skolinspektionen återkalla deras tillstånd. Det borde också påverka skolans möjligheter att utöka, säger han till GT. 

Ministern: Utredning pågår

Utbildningsminister Anna Ekström säger att man nu vill vidta åtgärder för att enklare kunna stoppa huvudmän från kritiserade skolor att etablera nya utbildningar. 

– I augusti kommer en utredare att föreslå ökade möjligheter för Skolinspektionen att stänga skolor med stora och återkommande brister. Regeringen har också i en lagrådsremiss föreslagit att Skolinspektionen ska få återkalla tillstånd som inte startar eller inte används under en sammanhängande tid om två år, och vi arbetar nu med en proposition med det förslaget. 

Hon säger även att hon i januari mottog en utredning om skolor med konfessionell inriktning som föreslår skärpta regler. Denna har varit ute på remiss och förslagen bereds nu i regeringskansliet.

Römosseskolan kommer i höst att ta över före detta Vetenskapsskolans lokaler. De fick i sin tur stänga efter att GT, i samarbete med stiftelsen Doku, avslöjat omfattande kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism. 

GT har under tisdagen och onsdagen sökt skolans rektor Abdirizak Waberi som via ombud låtit hälsa att han är bortrest. 


GT:s Daniel Olsson berättar om sitt avslöjande om att Vetenskapsskolan låter återvändande IS-resenärer att undervisa på skolan: