Ministern: Låt Försäkringskassan utreda bidragsbrotten

Miljonbelopp gick till IS-terrorister visar GT:s granskning.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ofattbart provocerande”. Det är socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis kommentar efter GT:s granskning av hur IS terrorister kunnat få barnbidrag och föräldrapenning ner till Syrien.

Nu vill han ge Försäkringskassan möjlighet att utreda brott som riktas mot socialförsäkringssystemen.

– Det här är mer än systemkritiskt, det är på riktigt ett hot mot vårt samhälle, säger Ardalan Shekarabi. 

Sedan tidigare har Moderaterna drivit frågan. 

45 IS-resenärer har kunnat få hjälp med försörjningen nere i Syrien genom svenska bidragssystemen. Det rör sig bland annat om barnbidrag, studiemedel och föräldrapenning som gått ut till IS terrorister som lämnat Sverige. 

I flera fall visar GT:s granskning att terrorister på plats i Syrien kunnat ansöka om mer bidrag. 

– Det är ju ofattbart provocerande att läsa om det här. Jag har själv flytt från militant islamism och jag är väl medveten om, och vi får inte tveka en sekund där, att den militanta islamismen är ett hot mot vår demokrati, vårt samhälle och vår livsstil, säger nu socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi efter granskningen. 

Försäkringskassan ska få utreda

Som en åtgärd vill ministern nu låta Försäkringskassan få möjlighet att själv utreda misstänkta brott riktade mot socialförsäkringssystemen. Något som Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg föreslog tidigare i år. 

– Försäkringskassan kommer nu under 2021 kraftigt intensifiera arbetet mot välfärdsbrottslighet. Vi kommer på departementet intensifiera arbetet med att ge Försäkringskassan brottsutredande befogenhet, säger Ardalan Shekarabi.

Han menar också att det arbete som redan funnits i flera år mot grov organiserad brottslighet, med myndighetssamverkan, ska utvidgas och mer kraft ska riktas mot säkerhetsrelaterad brottslighet. 

– I det arbetet kommer även samarbetet med Säpo intensifieras, säger Ardalan Shekarabi.

M: ”Bankomat åt terrorister”

Förslaget om att ge Försäkringskassan möjlighet att utreda misstänkt brottslighet riktad mot de egna systemen har tidigare förts fram av bland andra Moderaterna och de vill nu se mer resurser till myndighetens arbete mot bidragsbrott. 

– Vi driver sedan tidigare frågan att Försäkringskassan ska ha en egen bidragsbrottsenhet och få ett ännu större fokus på det. Då behöver de resurser också för att göra det naturligtvis för den här frågan är ju stor, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson. 

Hon är upprörd av det hon fått till sig genom GT:s granskning.

– Det är totalt upprörande att svenska folket är bankomat åt terrorister. Det ska inte överhuvudtaget ske. 

Elisabeth Svantesson menar också att politiker i olika läger har skäl att vara självkritiska, vad gäller att man inte tidigt tog hotet och kriminaliteten från islamistiska aktörer på allvar.

– Kunskapen om IS och islamism var kanske för svag. Oavsett hade fler kunnat göra mer, för IS och den här typen av nätverk har funnits länge liksom islamism som kraft. 

I GT:s granskning framgår att personer som Säkerhetspolisen haft koll på, kunnat få bidrag utbetalt under flera års tid. Det är något Elisabeth Svantesson reagerar på.

– Det väcker naturligtvis frågor om informationsutbytet mellan myndigheter. Det är inte omöjligt att tänka sig att man ska ha en skyldighet att informera varandra då man har den här situationen för att det skadar tilltron till hela vårt system då det sker. 

På Twitter skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avslöjandet om bidrag till IS-terrorister som groteskt:

”Att sjuka, pensionärer och löntagare som slitit ett helt liv i Sverige ska tvingas vända och vrida på varje krona, samtidigt som deras pengar flödar ut till barbariska mördare är ett hån”, skriver han.

Partikollegan Linda Lindberg, ledamot av riksdagens socialförsäkringsutskott, välkomnar beskedet att regeringen vill ge Försäkringskassan mer befogenheter.

– Det är väl hög tid att Försäkringskassan ges ökade befogenheter i ett så här viktigt läge, säger hon.

– Vi måste skärpa kraven på tillgången till den svenska välfärden. Det är oerhört primärt. 

”Mer än systemkritiskt”

Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi, S, beskriver det som GT avslöjat som systemkritiskt och ett hot mot samhället. 

– Det här är mer än systemkritiskt, det är på riktigt ett hot mot vårt samhälle. Det får aldrig vara så att vi är mjuka på synen på att de här terroristerna tar del av skattepengar från vårt land när de samtidigt gör allt för att bekämpa alla de värderingar, den livsstil och de principer som ska gälla i vårt samhälle.

Det pratas ofta om myndighetssamverkan. I flera av dessa fall har Säkerhetspolisen bevisligen haft uppgifter tidigt om att de lämnat landet. Ändå har pengar betalats ut. Har det fallerat däremellan då? 

– Det måste finnas rättsligt stöd. Det är inte bara mjuk samverkan som behövs. Utan här behövs lagstiftning så man helt enkelt kan använda regelverket för utbetalningar, säger socialförsäkringsministern.

GT:s Daniel Olsson om avslöjandet att IS-terrorister krigade med föräldrapenning från Sverige.