Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: ”Behövs mer ordning i svensk skola”

Utbildningsminister Anna Ekström, S.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abdirizak Waberi är partiledare för National Unity Party i Somalia. Partiet har kopplingar till Muslimska Brödraskapet.Foto: Facebook / Facebook

På fredagen skrev GT om Römosseskolans rektor Abdirizak Waberi, som parallellt med rektorsjobbet är partiledare i Somalia. 

Partiet kopplas till Muslimska brödraskapet. 

Utbildningsminister Anna Ekström, S, kommenterar nu granskningen på Twitter: 

”Det är inte rimligt att skolor fått bedriva verksamhet under lång tid trots återkommande och allvarliga brister”. 

Den förre riksdagsledamoten för Moderaterna, Abdirizak Waberi, är partiledare för National Unity Party i Somalia. GT kunde i går berätta att partiet kopplas till islamistiska organisationer som Muslimska Brödraskapet. Något som även författaren Johan Westerholm tagit upp i sin bok ”Islamismen i Sverige”. 

Utbildningsminister Anna Ekström twittrade under fredagen om granskningen: ”Vi behöver mer ordning och reda i svensk skola”, konstaterar ministern. 

Ekström skriver också att det från och med 2019 finns nya regler som ska underlätta att stoppa skolor som drivs på oriktigt sätt – men att det inte räcker: ”Det är bra, men inte tillräckligt, skriver ministern och tillägger: 

Det är inte rimligt att skolor fått bedriva verksamhet under lång tid trots återkommande och allvarliga brister. Därför har regeringen tillsatt en utredning som ska ge förslag på ökade möjligheter för Skolinspektionen att stänga skolor med stora brister. Det ser jag fram mot!”. 

https://twitter.com/Anna_Ekstrom/status/1294292351519805448

Pågår utredning

I juli rapporterade GT att Römosseskolans tillstånd för att utöka skolverksamheten hade gått ut. Men Skolinspektionen menade att de trots det inte kunde dra tillbaka tillståndet. 

Även då sa Ekström att lagstiftningen inte var tillräcklig:  

– Det är tydligt att vår lagstiftning inte har varit tillräcklig för att hindra att olämpliga huvudmän driver skolor på ett sätt som står i strid med skollagens och läroplanernas värdegrund. 

Redan innan granskningen pågick utredningar från Skolinspektionen på Römosseskolan. Bland annat efter att det, 2019, uppdagats att det fortfarande bedrivs könsseparerad undervisning mellan pojkar och flickor. Skolan har augusti månad på sig att svara på kritiken. 

Kristina Axén Olin, M.Foto: Fredrik Wennerlund / Moderaterna

Vill stänga skolan

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, Kristina Axén Olin, säger så här till GT, om rektorns politiska engagemang: 

– Det är otroligt allvarliga uppgifter som framkommit, och oacceptabla. Det är bra att det kommit till Skolinspektionens kännedom och jag hoppas att de agerar omedelbart.

Hon menar att de radikala ideologierna som finns hos Waberis parti är skäl för att stänga skolan, om de inte följer Skollagens skrivningar om demokrati och värdegrund: 

– Skolor som drivs av personer med radikal ideologi ska inte tillåtas. Att regeringen inte lyckats komma åt och få till ett fungerande arbete som stänger skolor som Römosseskolan – trots snart 6 år vid makten – är obegripligt.  

Roger Haddad, L.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG / LIBERALERNA

Haddad: Graverande uppgifter

Även Liberalernas utbildningspolitiska talesperson, Roger Haddad, är inne på samma spår. Han har tidigare i flera omgångar kritiserat Skolinspektionens hantering av Römosseskolan. 

– Detta är mycket graverande uppgifter som måste innebära att Skolinspektionen omedelbart återkallar sitt godkännande som de gjorde nyligen kring en ägar- och ledningsprövning, extremister som dessutom aktivt driver extremistiska partier utomlands är knappast lämpliga att leda en skolverksamhet i Sverige. 

Abdirizak Waberi har själv inte gått att nu under sommaren och har inte återkommit på GT:s frågor. I samband med att Römosseskolan etablerade en ny skola i Borås, 2018, sa Waberi till SVT: 

– Vi känner oss utpekade. Vi känner att varje steg vi tar ifrågasätts. Som att muslimer kan inte vara muslimer om man inte assimilerar sig i samhället. Som att en bra muslim är en muslim som avsäger sig islam.

SE MER OM RÖMOSSESKOLAN:

Römosseskolan har kritiserats från politiskt håll – vill expandera trots att tillståndet gått ut.