– En eller två chefer som slutar på ett par år, även om det varit lite mer det sista, är inte mycket på 40-50 chefer, säger kommunchefen Ingvar Karlsson, 66. Men nu var det inte en eller två utan fem chefer som sagts upp, varav fyra bland de nio högsta cheferna i kommunen.– En eller två chefer som slutar på ett par år, även om det varit lite mer det sista, är inte mycket på 40-50 chefer, säger kommunchefen Ingvar Karlsson, 66. Men nu var det inte en eller två utan fem chefer som sagts upp, varav fyra bland de nio högsta cheferna i kommunen.

– En eller två chefer som slutar på ett par år, även om det varit lite mer det sista, är inte mycket på 40-50 chefer, säger kommunchefen Ingvar Karlsson, 66. Men nu var det inte en eller två utan fem chefer som sagts upp, varav fyra bland de nio högsta cheferna i kommunen.

Arne Lernhag, 60, kommunstyrelsens ordförande på Öckerö hävdar att flera av de utköpta cheferna haft arbetsplikt under uppsägningstiden. Men i alla uppsägningsavtal står att "arbetstagaren är arbetsbefriad utan inskränkning av avlöningsförmånerna".Arne Lernhag, 60, kommunstyrelsens ordförande på Öckerö hävdar att flera av de utköpta cheferna haft arbetsplikt under uppsägningstiden. Men i alla uppsägningsavtal står att "arbetstagaren är arbetsbefriad utan inskränkning av avlöningsförmånerna".

Arne Lernhag, 60, kommunstyrelsens ordförande på Öckerö hävdar att flera av de utköpta cheferna haft arbetsplikt under uppsägningstiden. Men i alla uppsägningsavtal står att "arbetstagaren är arbetsbefriad utan inskränkning av avlöningsförmånerna".

Här går färjan till Öckerö. Men fem före detta chefer på kommunen behöver inte ta båten längre. De kan sitta hem i sammanlagt fem år och sju månader och ändå få lön från Öckerö kommun. Foto: Sara PetterssonHär går färjan till Öckerö. Men fem före detta chefer på kommunen behöver inte ta båten längre. De kan sitta hem i sammanlagt fem år och sju månader och ändå få lön från Öckerö kommun. Foto: Sara Pettersson
Här går färjan till Öckerö. Men fem före detta chefer på kommunen behöver inte ta båten längre. De kan sitta hem i sammanlagt fem år och sju månader och ändå få lön från Öckerö kommun. Foto: Sara Pettersson

Kommuncheferna fick sparken – får lön i 5 år

Publicerad

De senaste tre åren har Öckerö kommun köpt ut fem höga chefer för drygt 5,1 skattemiljoner. De före detta cheferna blir tillsammans arbetsbefriade med full lön i fem år och sju månader.

Sist ut var samhällsbyggnadschefen Robert Svensson som förra månaden fick lämna sitt jobb med omedelbar verkan och en fallskärm värd 1,3 miljoner. Han sparkades även från sitt tidigare jobb som förvaltningschef i Marks kommun.

– Det är inget konstigt med det. Så ser det ut i hela Sverige, hävdar kommunalrådet Arne Lernhag, 60, (M).

Nej, kommunstyrelsens ordförande Arne Lernhag tycker inte det är anmärkningsvärt att drygt fem miljoner av Öckeröbornas skattepengar gått till att köpa ut chefer de senaste tre åren.

– Det är tufft att vara förvaltningschef. Vi sticker inte ut jämfört med andra kommuner, hävdar Arne Lernhag.

Han hävdar även att flera av de utköpta cheferna haft arbetsplikt under uppsägningstiden. Men det är lögn. I överenskommelsen med kommunen står tydligt för alla fem inblandade chefer att "arbetstagaren är arbetsbefriad utan inskränkning av avlöningsförmånerna".

Fick sparken igen

Samhällsbyggnadschefen Robert Svensson var senaste chefen att 5 juni få lämna kommunen. Svensson fick även sparken från sitt tidigare jobb som förvaltningschef i Marks kommun efter en upphandlingsmiss som kostade kommunen över 25 miljoner kronor.

– Vi löste ut honom för att han inte var möjlig att ha kvar på det jobbet. Han fattade beslut han inte hade mandat att fatta, säger kommunstyrelsens ordförande i Mark, Margareta Lövgren (M) i dag.

När det hände kommenterade hon även det inträffade i Borås tidning.

– Den senaste händelsen blev droppen. Det har förekommit ytterligare enskilda händelser bakåt i tiden och till slut blir det en kedja som är ohållbar.

Berättade allt

Detta berättade hon även för Arne Lernhag när han ringde för att ta referenser för tjänsten som samhällsbyggnadschef på Öckerö.

– Jag var jätteärlig, säger Margareta Lövgren.

Ändå fick Svensson jobbet.

– Det finns chefer som inte fungerar på vissa ställen, men som fungerar på andra. Jag tog fler referenser på Robert Svensson än Marks kommun, säger Arne Lernhag.

Men bevisligen har det inte fungerat på Öckerö heller eftersom han fått sparken igen?

– Jo, det har fungerat jättebra i åtskilliga år, men jag går inte in på detaljer i enskilda ärenden.

Ingvar TH Karlsson, 66, är sedan 14 år kommunchef på Öckerö och därmed chef för de chefer som fått sparken.

Vad beror det på att ni köpt ut så många chefer?

– Vi gör organisationsförändringar och då blir det situationer som gör att folk inte följer kraven. Det har hänt med en chef vartannat eller vart tredje år under mina 14 år som chef.

Men på de senaste tre åren har ni ju sparkat fem stycken?

– Det kan jag inte tänka mig. Under mina 14 år är det sju till åtta stycken vi gjort överenskommelse med. Fast det är möjligt att det är fler chefer på sista tiden.

Jo, det är allt några fler. Mellan 1 juni 2012 och 5 juni 2015 har fem höga chefer köpts ut för över fem miljoner.

I fortsättningen kan det bli ännu dyrare. Sedan två år ger Öckerö sina nyanställda höga chefer samma villkor som direktörer och verkställande direktörer i den betydligt större kommunen Göteborg.

– Om man går skilda vägar får chefer nu sex månaders uppsägningstid och 18 månaders avgångsvederlag, totalt alltså två år, berättar kommunchefen.

"Inte anmärkningsvärt"

Inte heller han tycker att antalet utköpta chefer är anmärkningsvärt.

– En eller två chefer som slutar på ett par år, även om det varit lite mer det sista, är inte mycket på 40-50 chefer i kommunen, säger Ingvar TH Karlsson.

Fast nu var det inte en eller två chefer utan fem.

Och det var inte vilka chefer som helst. Endast nio chefer i Öckerö har, enligt kommunchefen, så höga poster att de är berättigade till två årslöner om de sägs upp. Fyra av de fem chefer som fått gå på Öckerö under de senaste tre åren hamnar i den kategorin. Det är i princip varannan hög chef som blivit utköpt.

– Men även om det kostar någon miljon är det dyrare för organisationen att ha kvar folk som inte sköter sitt jobb eller klarar sin uppgift än att göra de här uppgörelserna, säger kommunchefen.

GT har förgäves sökt Robert Svensson för en kommentar.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER