Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Islamist hyllade terror-imam – fick ha kvar vapenlicensen

Hör reporter Daniel Olsson berätta om vapenmannens bakgrund.
Foto: Polisen / Polisen
Foto: Polisen / Polisen
Foto: Polisen / Polisen
Foto: Polisen / Polisen
Foto: Polisen / Polisen
Foto: Polisen / Polisen
1 / 9

En göteborgare som i många år rört sig i extrema islamistiska kretsar och bland annat hyllat terrororganisationen al-Qaidas ledare som en ”muslimsk hjälte” har fråntagits sina vapen.

Men det sker inte på grund av extremistkontakterna som under flera år fått Säkerhetspolisen att hålla ett vakande öga på honom.

Istället har han fått sina två gevär med tillhörande ammunition omhändertagna efter att tidigare i år ha stoppats i sin bil, påverkad av cannabis. 

– Jag är jägare, säger vapenmannen.

I SVT:s Uppdrag granskning 2015 hyllade göteborgaren al-Qaida-ledaren, terrorimamen Anwar Al Awlaki som ”en muslimsk hjälte”.

Göteborgaren hade då publicerat en dikt, kort efter IS intagit staden Mosul i Irak, där han bland annat konstaterade att ”Våra lejon har vaknat och plockar vinst i sina strider” och ”Huvuden kommer att rulla som inte förtjänar några axlar”.

Mannen har också under åren haft flera kända IS-anhängare i sin vänkrets. Tidigt under Syrienkriget var han också själv nere i området, för att utföra välgörenhetsarbete enligt honom själv. 

Nu kan GT berätta att göteborgaren, samtidigt som Säkerhetspolisen följt honom som en utpekad aktör inom den våldsbejakande islamistiska miljön, sedan 2011 haft två gevär med tillhörande ammunition, med tillhörande vapenlicens, förvarade i sin bostad.

– Jag är jägare, säger mannen och beskriver sig själv som mycket naturintresserad.

”Det är ett maktskifte på gång för det här är nya tiderVåra lejon har vaknat och plockar vinst i sina strider...Huvuden kommer rulla som inte förtjänar några axlarSystemen kommer splittras enkelt som att krossa en flaska”

Men i maj i år kom polisen till slut hem till hans bostad i en förort i Göteborg och tog med sig vapnen och ammunitionen. 

Bakgrunden är att göteborgaren stoppades i sin bil i Hovås i februari, märkbart påverkad av narkotika. 

Två jaktgevär i tvättstugan

Enligt polisrapporten berättade mannen vid gripandet att ”han röker cannabis lika ofta som vi dricker kaffe, och han kallar cannabisen för örter”. Misstanken om narkotikabrott och drograttfylleri fick polisen att omhänderta de vapen han hade licens för.

Enligt polisens rapport fanns de två jaktgevären i tvättstugan, medan ammunitionen låg på vinden. Och vapenskåpet som vapnen ska vara inlåsta i fanns på en annan adress i Göteborg. Göteborgaren säger i förhör att det handlade om olyckliga omständigheter, att det var städvecka och att han hämtat vapnen dagen före för att göra vapenvård.

Domen för drograttfylleri föll i juni och vapnen är fortsatt omhändertagna i avvaktan på utredning av om vapenlicenserna helt ska återkallas. 

I tvättstugan förvarade mannen två jaktgevär: ett Steyr scout 308 och en ATA Neo 12.Foto: Polisen
I tvättstugan förvarade mannen två jaktgevär: ett Steyr scout 308 och en ATA Neo 12.Foto: Polisen

I dag beskriver mannen mycket av det han gjort och sagt tidigare som ungdomssynder. Han beskriver sig i dag som anhängare av sufismen, en individualistisk och inåtvänd mysticismisk inriktning av islam utan egentliga ambitioner att påverka samhället. 

Än mindre omstörta det. 

Ranstorp: ”Hängde med tunga personer”

Men vid tiden för intervjun i SVT:s Uppdrag granskning 2015 var han inte bara poet utan också religiös predikant hos Lövgärdets kultur- och idrottsförening, där flera IS-anhängare samtidigt föreläste och deltog. En av de återkommande föreläsarna var IS-krigaren Mikael Skråmo som senare åkte ner med sina barn och fru för att ansluta sig till Islamska staten. 

I umgängeskretsen fanns vid den tiden även, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp, IS-krigaren Mirsad Bektasevic, dömd redan 2005 för bland annat förberedelse till terroristbrott.

– Från myndigheternas sida har det varit ett ganska sent uppvaknande, säger Magnus Ranstorp.

– Han hängde med ganska tunga personer inom den svenska miljön. Att hänga med sådana personer och samtidigt ha vapenlicens, det rimmar inte gott. Man borde ha dragit in vapenlicensen då.

Anwar al Awlaki var amerikansk medborgare och var en av Al Qaidas ledare då han dödades i en bombattack.Foto: Inspire magazine

Jihadisternas gudfader

Al-qaida-ledaren Anwar al Awlaki, som göteborgaren beskrev i en intervju vid samma tid som en ”muslimsk hjälte”, kallar Ranstorp en ”jihadisternas gudfader”.

– Awlaki var den personen som de flesta IS-resenärerna följde och de hade speciella appar på sina mobiltelefoner och lyssnade på hans predikningar och så vidare.

Göteborgaren säger att han i dag tar avstånd från allt vad IS och våld heter.  

– Det var lite ungdomens år det där och vem som helst ville hitta något kall, säger han.

Göteborgaren fick sina vapenlicenser 2011. Under hela perioden, då han umgicks i radikala islamistiska kretsar, kunde han ha kvar sina vapen.Foto: Polisen

Att han vid samma tid kunde förvara två vapen med ammunition i sin bostad i en förortslägenhet var något som polisen förde på tal ibland, berättar han. 

– Jaja, definitivt. Men jag har pratat med polisen som jag pratar med dig och de har sett att jag inte haft något att dölja. 

Samtidigt beskrev du Anwar Al Awlaki som en muslimsk hjälte? 

– Hahaha, jag är ganska ”trollig” av mig, om du förstår vad jag menar. Jag är ganska jiddrig av mig och skämtsam. 

Men det finns kanske inte så mycket skämtsamt i att kalla en av al-qaidas ledande för en hjälte?

– Det var vad han va. De frågade om hans position just för tillfället och det var ju vad han va. Och det gjorde det inte bättre när Amerika bombade honom. Det är ingen person jag följer i någon lära men just vid den tiden... det är avdankad historik, säger han.

Bandidos, nazister och islamister

Therese Magnusson är gruppchef vid polisens vapenhantering i Västra Götalandsregionen. Hon medger att det har funnits brister i samarbetet mellan underrättelseenheten, Säkerhetspolisen och hennes avdelning historiskt.

Det kan vara en förklaring till hur göteborgarens vapenlicens aldrig formellt ifrågasatts tidigare. 

– När personer innehar vapen får vi per automatik en notifiering då vapeninnehavare hamnar i misstanke- eller brottsregister. Men vi får inga andra uppgifter per automatik. Där har det tidigare varit en brist i kommunikationen med underrättelseenheten och Säkerhetspolisen. Men vi har jobbat mycket med det de senaste åren, både regionalt och nationellt, säger Therese Magnusson. 

Polisen har också under de senaste åren agerat flera gånger mot personer inom gängmiljö och extrema våldsbejakande miljöer som har vapen helt lagligt genom vapenlicens. I de lämplighetsbedömningar som sker tas i dag mer hänsyn till vapenägarens umgänge än tidigare, om det i miljön runt vapenägaren finns personer som skulle kunna vara benägna att ta till våld och komma över vapnen.

– Jag upplever inte att miljön har en större betydelse men vi har inte utrett det tidigare för att det inte har kommit till vår kännedom, säger Therese Magnusson.

Vägledande blev en dom 2015 då en fullvärdig medlem i Bandidos MC Hisingen nekades vapenlicens för två jaktgevär. Mannen var ostraffad, men polisen tryckte på att Bandidos MC är ett kriminellt MC-gäng som uttryckligen ställer sig utanför lagen och att det inte bara är ”den enskilde vapeninnehavarens egenskaper som ska vägas in vid bedömningen, utan den miljö vapeninnehavaren vistas i ska också beaktas”.

Flera fall med indragna vapenlicenser

∙ 2015 gick polisen in och nekade vapenlicens för en medlem i Bandidos MC Hisingen. Han överklagade och Förvaltningsrätten gick på hans linje. Men efter att polisen överklagat till Kammarrätten fick myndigheten rätt. Den miljl som vapeninnehavaren rör sig har betydelse för lämpligheten att han ska få rätt att inneha vapen. 


∙ 2016 nekades nästeschefen för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Västsverige vapenlicens. Han ville ha vapnen för jakt, och för att skjuta skadedjur på sin gård utanför Skara. Trots överklaganden fick polisen rätt efter att Säkerhetspolisen agerat och bistått med information om den våldsbejakande extremistiska rörelsen. Sedan dess har flera medlemmar i NMR nekats eller fått sina vapenlicenser indragna på samma grunder.

 

∙ 2020 gav Förvaltningsrätten polisen bakläxa efter att ha försökt dra in vapenlicensen för en Malmöbo med band till radikala islamistiska kretsar. 

Men polisen överklagade och med ett yttrande från Säkerhetspolisen konstaterade kammarrätten att Malmöbon var olämplig. Han hade inte bara band till individer i den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige. Han ska också ha lämnat stöd till en terrororganisation i Syrien. Det bedömdes finnas risk för att hans vapen skulle missbrukas eller hamna i orätta händer på grund av banden till miljön. 

Sedan dess har flera gängmedlemmar, nazister - och nu i våras också en Malmöbo med band till islamistiska rörelser förlorat sina vapenlicenser. 

Om de kontakter som den nu aktuella göteborgaren haft genom åren, säger Therese Magnusson vid polisens vapenhanteringen i Västsverige: 

– Det är väl klart att man kanske inte kan anses lämplig om man befinner sig i sådana miljöer. Det har vi kammarrättsdomar på, att miljön har en betydelse.

Göteborgaren har tidigare avfärdat att dikten om lejonen som vaknat och huvuden som skiljs från sina axlar skulle handla om IS. 

Han har uppgett att det rör sig om konstnärliga beskrivningar på ett mer historiskt och allmänt plan.

Han har inte heller försökt hemlighålla att han har vapenlicens. Tvärtom. I samband med att göteborgaren 2016 fått avslag på en ansökan om förordnande som ordningsvakt använde han vapenlicenserna som argument då han överklagade till Förvaltningsrätten.

Kommer söka på nytt

”Jag är även jägare med vapenlicens sedan 5-6 år tillbaka och vet vad ansvar betyder och det är en av anledningarna varför jag finner att jag är passande som ordningsvakt”, skrev mannen då.

Men det hjälpte inte. Förvaltningsrätten gick på polisens linje och hänvisade till brott han hade begått flera år tillbaka i tiden. Men vapenlicenserna fick han behålla. 

Göteborgaren säger att han förstår att polisen nu omhändertog hans vapen och förutsätter att domen nu leder till att han blir av med vapenlicensen, men hoppas att han längre fram ska kunna få tillbaka vapnen. 

– Jag får ansöka lite senare. Jag kommer komma in med något skriftligt om att jag håller på mycket med jakt, säger han.