Ingen vill ta ansvar för omstridd anställning

Marianne Olsson, stadsdelsdirektör i Angered, vill inte kommentera anställningen.
Foto: Peter Svenson
Projektledaren berättar att hon diskuterade tjänsten över en lunch med stadsdelsdirektören Marianne Olsson på Blå Stället.
Foto: Lennart Rehnman

Ingen vill kännas vid att de anställt den nya projektledaren i Angered som fått en högre lön än personalchefen själv.

Ingen säger sig heller veta vem som förhandlade fram månadslönen på 60 000 kronor som betalades ut i månadsskiftet.

Men projektledaren själv säger att allt startade med en lunch på Blå Stället i Angered med stadsdelsdirektören Marianne Olsson personligen - hennes tidigare kollega.

Det är på personalavdelningen i den redan skandaldrabbade Angereds stadsdelsförvaltning som en ny projektledare tillträdde sin tjänst den 1 september i år.

Den 27 september betalade förvaltningen ut projektledarens första lön. 

Och det var en lön som stack ut. Projektledarens månadslön på 60000 kronor är ett par tusen mer i månaden än vad hennes chef tjänar, personalchefen.

Men ingen säger sig veta vem som faktiskt anställde projektledaren eller vem som förhandlade och satte lönen.

– Det är oklart, säger Marie Åhman, kommunikatör vid Angereds stadsdelsförvaltning.

Det är ett beslut som kostar skattebetalarna i Angered 60000 kronor varje månad och det är oklart vem som fattade det beslutet?

– Ja.

Projektet ska pågå under fem månader och den totala kostnaden i löner och skatter för projektledaren kommer alltså landa på drygt 400 000 kronor.


LÄS MER: Angered bryter med kritiserade konsulten


Inköpare hjälpte kund med marknadsföringen

Häromveckan kunde GT berätta hur en muntlig överenskommelse mer än fördubblade kostnaden för en ifrågasatt konsult inom samma förvaltning. Den som stod för den muntliga överenskommelsen hade, som GT kunde avslöja, hjälpt samma konsult med hans marknadsföring på nätet.

Nu meddelar alltså samma stadsdelsförvaltning i Angered att de inte funnit några avtal eller handlingar som visar vem som anställde den högavlönade projektledaren. 

– Vi vet inte vem som fattade beslutet för att uttrycka det med klarspråk, och vi vet inte vem som förhandlade lönen. Ingen har kunnat berätta det för mig, säger kommunikatören Marie Åhman. 

De många frågorna kring den nya projektledaren fick anställda vid förvaltningen att anmäla saken till kommunens så kallade whistleblowerfunktion. I anmälan påstås att det i själva verket är stadsdelsdirektören själv, Marianne Olsson, som gått förbi personalchefen och anställt, vad som beskrivs som, sin "kompis" till en lön de båda kommit överens om. Och att den då tjänstgörande personalchefen vägrade skriva under några avtal. Denna anmälan var SVT Nyheter Väst först om att berätta om häromveckan.


Läs mer: Angeredschef betalde bekant dubbelt upp


Marianne Olsson själv har konsekvent vägrat uttala sig om anställningen.

– När det gäller de frågorna som rör mig själv så hänvisar vi till nämndens ordförande Ali Moeeni.

Träffades på Blå Stället

Nämndordföranden Ali Moeeni (S) hänvisar i sin tur till den utredning som pågår.

Men den anställde projektledaren berättar att hon och stadsdelsdirektören är bekanta yrkesmässigt sedan de arbetat tillsammans vid en annan stor arbetsplats i Västsverige.

– Jag har träffat Marianne och vi har pratat lön, säger projektledaren till GT som bestämt förnekar att de skulle känna varandra privat.

– Marianne och jag träffades nere på Blå Stället och hon var där och åt lunch, då bollade vi lite idéer. Hon har ju varit min chef tidigare. Sedan gick det ett tag och när hon fick veta att jag skulle bli pensionär så frågade hon om jag skulle vara intresserad om jag kunde göra ett uppdrag.

Blå Stället i Angered.
Foto: Lennart Rehnman

Om lönediskussionen säger projektledaren att hon framfört att hon inte ville gå ner i lön i relation till sin tidigare tjänst. Detta framfördes, enligt projektledaren, också till den dåvarande tillförordnade personalchefen Babs Edberg.

"Kan inte svara"

Men Babs Edberg säger i sin tur att hon inte vet om hon fattat något beslut eller förhandlat någon lön.

Har du fattat beslut om hennes anställning?

– Jag kan inte svara på det.

Har du förhandlat hennes lön?

– Jag kan inte svara på det

Är det så att du inte vet om du förhandlat hennes lön?

– Jag kan inte svara på det heller

Men det låter jättekonstigt om du inte vet om du vet?

– Jag kan inte svara på frågan, säger Babs Edberg.

Projektledaren har anställts för att komma med förslag till hur bland annat personalflykten från stadsdelen ska brytas. 

"Vi behöver nu tänka större och nytt", går det att läsa i projektledarens uppdragsbeskrivning.