Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hög chef fick sparken med miljon-fallskärm

Per Andersson fick sparken som räddningschef och fick en jättefallskärm med pension med sig.
Foto: Larseric Linden
Monica Hanson försvarar avtalet men håller med om att det blev dyrt.
Foto: Pressbild
Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund har ekonomiska problem. Det hindrar inte miljonrullningen.

Räddningstjänsten går mot underskott i Norra Älvsborg.

Samtidigt får högste chefen sparken med en rejäl fallskärm och pensionsavtal värt flera miljoner kronor.

– Det är jättemycket pengar, säger Monica Hanson (S), vice ordförande i Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund och som själv beslutade om uppsägningen.

Under måndagen fick politikerna i Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, Närf, besked om att verksamheten dras med fortsatta ekonomiska problem.

Prognosen är ett underskott för årets verksamhet på minst en och en halv miljon kronor.

Samtidigt har ledningen för samma förbund precis gett högste chefen, räddningschefen Per Andersson, sparken med ett förmånligt avtal som kommer kosta förbundet flera miljoner kronor.

"Mycket pengar"

– Det är jättemycket pengar och självklart är det så att det inte är någonting vi planerat för eller önskat oss att vi skulle tvingas säga upp en person, säger Monica Hanson (S), vice ordförande i förbundets direktion.

Den 7 december i år var hon med om att säga upp räddningstjänstchefen Per Andersson som nu får gå med 24 månadslöner.

– Det är ett avtal som vi gått in i och det är en självklarhet att man får förhålla sig till det. Det är inte så mycket att kommentera, säger Monica Hanson.

Förmånligt pensionsavtal

Med 70 000 kronor i månadslön blir bara fallskärmen som mest 1,7 miljoner kronor. Till det kommer skatter och sociala avgifter för det ekonomiskt belastade förbundet - samt kostnader för ett mycket förmånligt pensionsavtal.

Pensionsavtalet ensamt kommer med dagens nivå gå på minst 1,3 miljoner kronor ytterligare.

Granskar sig själv

Nu har Närfs ordförande Bo Carlsson (C), som själv förhandlade och skrev avtalet med Per Andersson 2011, tillsatt en granskning av pensionsöverenskommelsen, en uppgift som Ttela var först att rapportera om.

– Det diskuteras om nivån på pensionsinbetalningarna och då vill jag ha en genomlysning av avtalet så vi får fakta på bordet, säger Bo Carlsson till GT.

Innebär inte det att du beställer en utredning av dig själv och vad du själv skrivit för avtal?

– Om du vill tolka det så kan du göra det.

Den sparkade räddningschefen Per Andersson själv säger han att det rör sig om ett helt normalt chefsavtal som han tidigare hade vid räddningstjänsten i Alingsås.

– Sedan om politikerna inte förstått vad de tecknar för pensionsavtal, det kan jag inte säga någonting om. De får granska sig själva i så fall om hur noggranna de varit, säger Per Andersson.

– När jag sökte jobbet hade vi självklart en förhandling om anställningsvillkoren och då ville jag behålla det pensionsavtal jag hade tidigare i Alingsås och det gick de med på.

Anställningsstopp

Enligt ordföranden i Närf, Bo Carlsson, har man nu beslutat om att införa anställnings- och investeringsstopp för att på sikt kunna förbättra ekonomin.

– Vi måste stoppa pengautflödet och få ekonomin i balans, säger han

Samtidigt har ni en kostnad på 24 månadslöner och pension på det som kostnad.

– Det är fruktansvärt mycket pengar men det är inte annorlunda mot vad varenda chef i Vänersborg och Trollhättan och pension har alla anställda.

En som reagerat på både pensionsavtalet och kostnadsrullningen vid Per Anderssons avgång är Gunnar Lindell (M), förste vice kommunstyrelseordförande i Vänersborg, en av totalt fyra kommuner som ingår i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

– Hade han varit en vanlig anställd så hade han fått sparken med tre månaders lön och fått stämplat sedan. Om man jämför med vad en brandman får eller vanligt folk får så är det ju uppseendeväckande summor, säger Gunnar Lindell.

- Enda fördelen om man ska vara cynisk eller realist är väl att det nu inte kommer bli några fler sådana här avtal.

Det underskott på verksamheten som räddningstjänstförbundet räknar med kommer täckas med balansmedel som finns i kassan. Det är Vänersborg, Trollhättan, Färgelanda och Mellerud som ingår i förbundet.