Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga inspelningen med Ellos-grundaren

Ellos-grundaren Olle Blomqvist.Foto: JONAS TOBIN / JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN
Ellos.Foto: (C) JOHAN VALKONEN 1 / STELLA PICTURES

Ellos-grundaren Olle Blomqvist blev inspelad i hemlighet. 

På bandupptagningar pratar han öppenhjärtligt om familjens dolda tillgångar i utländska stiftelser.

– Det var en förmögenhetsöverföring kan man säga. Då slapp jag förmögenhetsskatt, säger Blomqvist på inspelningen.

GT har tagit del av ljudupptagningarna som nu lagts fram som bevis i syskonens rättstvist om arvet. 

Bataljen i Borås tingsrätt närmar sig.

Enligt planen ska de två Ellos-arvingarna Peter Blomqvist och Susanne Forslund mötas i rätten i februari.

De båda barnen till Ellos-grundaren Olle Blomqvist har sedan pappans död 2016 legat i strid om det som återstår av miljonerna sprungna ur den forna postorderjätten.

Konfliktens kärna är ett påstått hemlighållet arv till sonen på 1990-talet.

Dottern menar att han genom ett upplägg i utländska stiftelser fick ett förskottsarv och att hon därmed har rätt till broderns del av arvet efter pappans död.

Inspelningar till rätten

En rad frågetecken har dock lyfts kring dessa påstådda miljoner.

Nu har båda parterna till tingsrätten skickat in ljudupptagningar där Ellos-grundaren själv pratar om sina tillgångar i utlandet. 

Samtalet, mellan Olle Blomqvist och Susanne Forslunds make, uppges ha spelats in i hemlighet den 25 maj 2014.

GT har tagit del av inspelningarna. 

Olle Blomqvist avled 2016. Här fotograferad 2014 i samband med att han släppte en bok om Ellos och sitt liv.Foto: JONAS TOBIN
Förhandlingen i Borås tingsrätt är planerad till februari, men datumet kan enligt broderns advokat komma att påverkas av den pågående smittspridningen.Foto: LOVISA WALDECK

I centrum står den påstådda transaktionen till sonen 1994. På bandet är Olle Blomqvist kritisk till den dåvarande förmögenhetsskatten i Sverige och säger att han bestämde sig för att föra ut pengar utomlands genom ett så kallat blandat fång, det vill säga en överföring som brukar räknas som en gåva.”

”Jag satt och räknade på det där, hur skulle det där sluta? Och då såg jag en möjlighet att föra ut pengar. Som, ja, genom att göra ett sånt blandat fång.”

Senare i inspelningen säger han:

”Det var en förmögenhetsöverföring kan man säga. Då slapp jag förmögenhetsskatt.”

Olle Blomqvist bekräftar på bandet att överföringen genom aktier gick till sonen men betonar att det var en försäljning.

”Jag gav dem inte till Peter, jag sålde dem till Peter genom ett blandat fång.”

”70-30-överföring”

På bandet pratar Susanne Forslunds make om en ”70-30-överföring”.

Enligt tidigare uppgift från dottern fick Peter Blomqvist för 30 miljoner köpa aktier värda 100 miljoner kronor, det vill säga en gåva på 70 miljoner kronor.

I det inspelade samtalet pratas om tillgångar i Storbritannien, Liechtenstein och Schweiz, som delvis bekräftas av Olle Blomqvist, men han ifrågasätter storleken på de nämnda summorna:

”100 miljoner, så mycket har vi aldrig haft.”

Båda parter har nu lagt fram denna ljudinspelning som bevis. 

Dock i olika versioner.

I bevisen som lagts fram till Borås tingsrätt framgår att Olle Blomqvist också själv använde de pengar som ska ha förts över till sonen på 1990-talet. Bland annat ska pengar till IF Elfsborg ha skänkts denna väg. Olle var hedersmedlem i föreningen. Här tillsammans med Elfsborgs Johan Larsson.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Redan för ett år sedan kom en första kortare version, inskickad av dottern. Nu har även sonen på något sätt kommit över en längre och mer komplett version av inspelningen och lämnat in till tingsrätten som bevis. 

Dottern menar att ljudupptagningen bevisar att sonen fick det stora förskottsarv som hon uppgett eftersom en transaktion bekräftas. 

Olika versioner om inspelningen

Sonen menar å sin sida att dottern medvetet valt bort delar ur ljudupptagningen som enligt honom motbevisar att en transaktion om 100 miljoner kronor gjorts. Detta eftersom pappan på bandet säger att några sådana summor aldrig funnits. 

Sonen Peter Blomqvist är också kritisk till att inspelningen gjorts ”i lönndom” medan systern menar att detta behövde göras som ett led i att bli avregistrerad från de utländska stiftelser som hon mot sin vilja blivit registrerad på. 

Fredrik Iverström, systerns advokat, har avböjt att kommentera inspelningen. 

Hans Bagner, broderns advokat, menar att inspelningen till stor del saknar bevisvärde eftersom det enligt honom ställs ledande frågor till Olle Blomqvist.

– Man lägger ord i munnen på honom och vissa saker förnekar han bestämt. Inspelningen är tveksam ur alla möjliga synpunkter.

Historien om Ellos

STARTEN. ”Fabriks- & Handelsfirman Ellos” grundades 1947 av Olle Blomqvist och Lars Gustafsson. Den senare lämnade dock efter en kort tid företaget för att satsa på fotboll. Namnet Ellos kommer från första bokstaven i de båda grundarnas förnamn, LO. En av de första produkterna var handdukar, sydda av gamla kaffesäckar av Olle Blomqvists mamma. 

SUCCÈN. Redan 1956 omsatte företaget en miljon kronor. 1969 omsatte företaget då svindlande 100 miljoner kronor. 1983 omsatte företaget över en miljard kronor. 

FÖRSÄLJNINGEN. I mars 1988 sålde Olle Blomqvist företaget till Ica. Ellos har sedan dess bytt ägare flera gånger. 

ELLOS I DAG. Den forna postorderjätten har under senare år gjort en stor omställning till e-handel och har varumärkena Ellos, Jotex och Stayhard. 2014 kom beskedet att företaget ska skrota den klassiska Ellos-katalogen. Under första kvartalet i år omsatte Ellos Group 640,5 miljoner kronor.

SE OCKSÅ:

Historien om Ellos – från kaffesäckar till miljardvinst