Under två månader har GT kunnat avslöja en rad missförhållanden i Öckerö kommun. Foto: Robin Aron

Under två månader har GT kunnat avslöja en rad missförhållanden i Öckerö kommun.

 Foto: Robin Aron

GT:s granskning av skandalkommunen

Publicerad

GÖTEBORG. Under två månader har GT kunnat avslöja en rad missförhållanden på skärgårdskommunen Öckerö.

Nu senast kunde vi avslöja hur en av kommunens toppolitiker kunna ta över en fastighet i hamnen långt under marknadsvärdet.

21 juli avslöjar GT att Öckerö kommun, de senaste tre åren köpt ut fem högbetalda chefer för sammanlagt 5,1 miljoner kronor. Det innebär att nästan varannan hög chef i kommunen lämnat sin post mellan 1 juni 2012 och 5 juni 2015,

Sammantaget blir de fem före detta cheferna arbetsbefriade med full chefslön i fem år och sju månader.

 

7 augusti avslöjas att en verksamhetschef vid Öckerö kommun som uppgavs ha fått sparken i själva verket sa upp sig själv. Trots detta valde kommunen att låta henne gå med en årslön, till en kostnad av en miljon kronor för skattebetalarna. Överenskommelsen innebar att verksamhetschefen kunde gå direkt till ett annat chefsjobb i Region Halland och kunde kvittera ut dubbel årslön av skattebetalarna.

 

8 september avslöjas att kommunstyrelseledamoten tillika ordföranden i socialnämnden på Öckerö, Kent Lagrell, fått köpa en skärgårdsfastighet av kommunen till långt under marknadspriset. Huset hade några år tidigare varit Maggie Augustssons släkthus, men kommunen löste ut henne och familjen efter tre generationer. Huset skulle rivas, men i dag 15 år senare bor det fortfarande människor i huset - trots en skriftlig överenskommelse där kommunen och kommunpolitikern kommer överens om att så inte får ske.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER