Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Falsk socialsekreterare beslutade om barn i Göteborg

För HR-chefen Frida Johansson i Nordöstra Göteborg kommer uppgifterna om den falska socialsekreteraren som en överraskning.
I över två år arbetade kvinnan som socialsekreterare och fattade beslut om bland annat barn.
Foto: Pressbild: Göteborgs stad

I flera år arbetade en falsk socialsekreterare med att fatta beslut om bland annat barn i socialt utsatta områden i Göteborg.

Nu kan Expressen avslöja att kvinnans falska betyg och examensbevis hade avslöjats flera år tidigare då hon arbetade som handläggare på Migrationsverket.

Men myndigheten polisanmälde aldrig kvinnan som valde att lämna sin tjänst under pågående utredning – och sökte sig vidare till socialtjänsten.

– Det här är helt nya uppgifter för oss, säger Frida Johansson, HR-chef för socialförvaltning i Nordost.

Det var hösten 2020 som kvinnan fick tjänsten som socialsekreterare i en avdelning med tunga socialärenden i Göteborgs kommun.

Tjänsten hade ett absolut krav på socionomexamen, och enligt rutinen ska alla nyanställda kunna visa upp sitt examensbevis före anställning. Men vår granskning visar att kvinnan vid den tiden inte hade ett enda registrerat högskolepoäng.

Sedan dess har socialsekreteraren haft en mängd ärenden, bland annat har hon utrett och haft befogenhet att fatta beslut i frågor som inbegriper barn och ungdomar i socialt utsatta områden.

Hennes utredningar har också i minst ett fall ingått som underlag till en dom i Göteborgs tingsrätt.

– Generellt sett är det här myndighetsutövning. Det handlar om rättssäkerhet. Du ska ha rätt kompetens för att kunna jobba med barn och ungdomar som är i en särskilt utsatt situation, säger kvinnans chef i Göteborg

Men det hade inte behövt bli så här, visar Expressens granskning.

Kvinnans förfalskade examensbevis avslöjades för flera år sedan - men ingen polisanmälan gjordes.

Redan ett halvår före det att socialsekreteraren anställdes i Göteborgs kommun hade hennes falska examensbevis och slutbetyg avslöjats av internutredningen på hennes tidigare arbetsplats: Migrationsverket.

Där hade hon under tre år arbetat som handläggare med befogenhet att utreda och fatta beslut om ingripande åtgärder mot personer i socialt utsatta situationer.

Men hon hade också vid flera tillfällen gjort sig skyldig till regel- och lagöverträdelser.

Dömdes för dataintrång

Bland annat fråntogs hon sista tiden som handläggare behörigheten att slå i de interna datasystemen, efter att hon ertappats med att göra en stor mängd olovliga sökningar efter konfidentiell information, vilket hon senare också dömdes för.

När personalavdelningen under samma period började titta närmare på kvinnans cv och meriter avslöjades bluffen.

Både examensintyget och slutbetyget var förfalskade. De gällde en annan kvinna, men namnet var utbytt, och kvinnan saknade alla de utbildningar som anställningsannonsen en gång i tiden krävde.

– Det var förfalskningar av dokument som egentligen var utfärdade av Karlstad universitet, säger Milan Bobic, utredningsledare vid Migrationsverkets avdelning för interna utredningar.

Efter tre år på Migrationsverket avslöjades de falska betygen - men ingen polisanmälan gjordes
Foto: Susanne Lindholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kontakter med Karlstad universitet visade att de aldrig haft handläggaren som student.

Inte heller kvinnans påstådda studier i statsvetenskap vid Göteborgs universitet har gett avtryck i registren över studieresultat som vi tagit del av.

Efter de upprepade överträdelserna, en dom för 57 fall av dataintrång i myndighetens egna system och förfalskade meriter inleddes en ny större utredning av kvinnan.

– Vi hade i princip kommit fram till att det råder en så stor förtroendebrist att vi inte kunde ha kvar henne här, berättar Milan Bobic.

Ingen polisanmälan

Men kvinnan förekom ett eventuellt avsked och sa upp sig innan utredningen blev klar.

Och någon polisanmälan om förfalskning gjordes aldrig.

I dag beskriver både Karlstad universitet och Migrationsverket det som olyckligt att en anmälan aldrig gjordes om de falska studiehandlingarna.

Och myndigheterna skyller på varandra. 

– Det är ju de som hade blivit lurade, så att säga. Sedan uppskattar ju inte vi att man förfalskar våra handlingar, säger Helena Pallin, avdelningschef vid Karlstad universitet och den som utredde förfalskningarna 2020.

Hon var övertygad om att Migrationsverket gjorde en polisanmälan.

Men hos Migrationsverket uppfattade man att det var universitetet som skulle göra en polisanmälan, vilket får stöd av mejlkonversationer mellan myndigheterna.

– Karlstad universitet hade en diskussion med sin säkerhetsansvarig och de skulle ta det vidare. Om de sedan gjorde det. Det vet inte jag, säger Milan Bobic.

Ny polisanmälan för dataintrång

Ett halvår senare hamnade kvinnan på socialtjänsten i Göteborg. I ansökningshandlingarna upprepade kvinnan att hon studerat och har examen vid socionomprogrammet vid Karlstad universitet, men om hon visat upp några betyg eller examensbevis därifrån – som rutinerna säger – framgår inte av kommunens arkiv eller anställningssystem.

HR-chefen Frida Johansson säger dock att man är noggrann med rekryteringar.

– Är det på det sättet är det så klart väldigt allvarligt. Vi gör alltid så noggranna rekryteringsprocesser som vi bara kan, säger hon.

En helt annan utredning visade under hösten att staden aldrig begärde in belastningsregister från kvinnan, vilket gjorde att domen för dataintrången på Migrationsverket förblev okända. Samtidigt avslöjade utredningen att kvinnan gjort nya olovliga slagningar.

Chefer nekar till referens

Denna gång i socialtjänstens system, vilket fick kommunen att göra en polisanmälan om dataintrång, vilket Expressen tidigare rapporterat om.

Men att kvinnans meriter var förfalskade och att hon under flera år fattat beslut i tunga socialärenden utan utbildning uppdagades aldrig.

HR-chefen lyfter fram att det i kommunens anställningssystem finns angivet att en referens togs från en inte namngiven chef på Migrationsverket, i samband med anställningen.

Men de chefer som fanns runt kvinnan vid tiden på Migrationsverket nekar till att ha blivit kontaktade. Än mindre att de gått i god för kvinnan.

– Jag har väldigt svårt att se hur någon av oss som hade inblick i detta skulle ha gett några positiva referenser, säger en tidigare chef.

Vår granskning visar att kvinnan hänvisat till den falska examen på socionomprogrammet också i ansökningar till andra kommuner och myndigheter, men hon har under senare år valt att inte ange Karlstad universitet. 

Expressen har varit i kontakt med kvinnan både per telefon och via brev.

Men hon har avböjt.

– Jag vill inte medverka. Jag vill inte kommentera, säger kvinnan som valt att själv lämna sin tjänst i Göteborg.