Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta har hänt i P-bolagshärvan

GT:s grävande reporter, Daniel Olsson.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Parkeringsbolagets vd, Maria Stenström.
Foto: Pressbild Parkeringsbolaget Göteborg / Parkeringsbolaget Göteborg

GT:s granskning av det kommunala Parkeringsbolaget har pågått sedan den 9 oktober. 

GT:s reporter Daniel Olsson avslöjade då de interna anklagelserna mot vd:n Maria Stenström – och har sedan dess kunnat visa på en rad missförhållanden inom bolaget. 

Detta är vad som har hänt: 

9 oktober: En enig styrelse i det kommunala Parkeringsbolaget, i Göteborgs Stad, arbetsbefriar vd:n Maria Stenström och en hög chef inom bolaget. Detta efter att en anmälan gjorts till stadens whistleblowerfunktion som bedöms mycket allvarliga och handlar bland annat om nära relationer till tre namngivna konsulter. Maria Stenström nekar till alla anklagelser. 

LÄS MER HÄR


10 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström inte talade sanning då hon uppgav att hon inte varit delaktig då en av de mest anlitade konsulterna fått uppdrag. Tvärtom hade hon både beställt hans tjänster och skrivit under avtalen. Samtidigt kunde GT avslöja att Maria Stenström både varit på skidsemester tillsammans med konsulten och umgåtts privat i samband med seglingstävlingar i Lysekil i augusti.

LÄS MER HÄR


11 oktober: GT kan avslöja hur de inblandade i härvan börjar sopa undan spåren på sociala medier. Bilder och inlägg som visade hur chefen och den mest anlitade konsulten umgåtts privat på Västkusten ”försvann”. 

LÄS MER HÄR

16 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenströms favoritcoach – Maria Nemeth från USA – har fått förmåner långt över avtalets villkor. 

Nemeth, som arbetar som ledarskapscoach, har tillsammans med sin sambo fått betalt för första klass-biljetter, hotellnätter på Gothia Towers och flygresor. Allt har bekostats av det kommunala bolaget. En utredning pågår nu om huruvida Stenström haft privata band till coachen – som hon själv varit med och upphandlat. 

– Det är fel gjort, det är ingen tvekan om det, säger Maria Stenström till GT och menar att förmånerna är ett misstag.

LÄS MER HÄR


20 oktober: GT kan avslöja att Maria Nemeth har anlitats för miljonbelopp. GT:s granskning visar att den amerikanska ledarskapscoachen, som flugits in i omgångar till Göteborg, fakturerat det kommunala bolaget för 1 079 arbetade timmar på mindre än ett och ett halvt år. Något som kan jämföras med en heltidstjänst under sex och en halv månad. 

LÄS MER HÄR


22 oktober: Efter två veckor kantade med avslöjanden i GT om kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg förlängs arbetsbefrielsen av vd Maria Stenström och en annan hög chef i bolaget. 

De två arbetsbefrias nu, som längst, året ut och kommunen utreder händelserna vidare. 

LÄS MER HÄR 


25 oktober: GT kan avslöja att Parkeringsbolaget betalat resor, traktamente och hotell för Maria Stenström då hon ”assisterat” vid Nemeths kurser. 

Stenström uppger också att hon haft en överenskommelse med Nemeth – ”bakom” det skrivna avtalet, på antalet arbetade timmar. 

– Jag vet bara vad jag ville ha och tycker att jag har fått det, säger Maria Stenström.

LÄS MER HÄR 


31 oktober: GT avslöjar Maria Stenströms okända rådgivare: en två gånger sparkad kommunal direktör som fick gå under muthärvan i Göteborg, Carl-Johan Korsås.

Han är i dag chef för den stora pr-byrån Rud Pedersens Göteborgskontor men togs in via nyblivna dotterbolaget, pr-byrån Welcom, som ha ramavtal med staden. 

LÄS MER HÄR 


7 november: Konkurrensverket inleder en granskning av Parkeringsbolagets anlitande av konsulter. Utgångspunkten är hanteringen av den amerikanska konsulten Maria Nemeth men granskningen ska, enligt myndigheten, omfatta alla så kallade managementkonsulter.

LÄS MER HÄR 


LÄS HELA GRANSKNINGEN