Sahlgrenska är ett av de sjukhus som kan tvingas säga upp personal för att spara pengar. Foto: Anders YlanderSahlgrenska är ett av de sjukhus som kan tvingas säga upp personal för att spara pengar. Foto: Anders Ylander

Sahlgrenska är ett av de sjukhus som kan tvingas säga upp personal för att spara pengar.

 Foto: Anders Ylander
"Provocerande", anser Vårdförbundets ordförande i Västsverige Anne Karin Höglund om direktörernas fallskärmar. Foto: Hanna Freij"Provocerande", anser Vårdförbundets ordförande i Västsverige Anne Karin Höglund om direktörernas fallskärmar. Foto: Hanna Freij
"Provocerande", anser Vårdförbundets ordförande i Västsverige Anne Karin Höglund om direktörernas fallskärmar. Foto: Hanna Freij
Här följer några exempel på direktörernas fallskärmar. Se hela listan i länk ovan. Sjukhusdirektör Alingsås Hans Holmberg, 61. Fallskärmens kostnad: 4 608 000 Foto: Västra GötalandsregionenHär följer några exempel på direktörernas fallskärmar. Se hela listan i länk ovan. Sjukhusdirektör Alingsås Hans Holmberg, 61. Fallskärmens kostnad: 4 608 000 Foto: Västra Götalandsregionen
Här följer några exempel på direktörernas fallskärmar. Se hela listan i länk ovan. Sjukhusdirektör Alingsås Hans Holmberg, 61. Fallskärmens kostnad: 4 608 000 Foto: Västra Götalandsregionen
Primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert, 60. Fallskärmens kostnad: 5 376 000. Foto: PressbildPrimärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert, 60. Fallskärmens kostnad: 5 376 000. Foto: Pressbild
Primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert, 60. Fallskärmens kostnad: 5 376 000. Foto: Pressbild
Sjukhusdirektör Alingsås Hans Holmberg, 61. Fallskärmens kostnad: 4 608 000. Foto: Catharina FyrbergSjukhusdirektör Alingsås Hans Holmberg, 61. Fallskärmens kostnad: 4 608 000. Foto: Catharina Fyrberg
Sjukhusdirektör Alingsås Hans Holmberg, 61. Fallskärmens kostnad: 4 608 000. Foto: Catharina Fyrberg
Sjukhusdirektör Frölunda specialistsjukhus Madeleine Andersson, 61. Fallskärmens kostnad: 4 017 600. Foto: Catharina FyrbergSjukhusdirektör Frölunda specialistsjukhus Madeleine Andersson, 61. Fallskärmens kostnad: 4 017 600. Foto: Catharina Fyrberg
Sjukhusdirektör Frölunda specialistsjukhus Madeleine Andersson, 61. Fallskärmens kostnad: 4 017 600. Foto: Catharina Fyrberg
IS/IT-direktör Göran Ejbyfeldt, 58. Fallskärmens kostnad: 3 849 120. Foto: PressbildIS/IT-direktör Göran Ejbyfeldt, 58. Fallskärmens kostnad: 3 849 120. Foto: Pressbild
IS/IT-direktör Göran Ejbyfeldt, 58. Fallskärmens kostnad: 3 849 120. Foto: Pressbild
Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 53. Fallskärmens kostnad: 5 893 560. Foto: Knut KoivistoRegiondirektör Ann-Sofi Lodin, 53. Fallskärmens kostnad: 5 893 560. Foto: Knut Koivisto
Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 53. Fallskärmens kostnad: 5 893 560. Foto: Knut Koivisto

De har 65 miljoner kronor i fallskärmar

Publicerad

GÖTEBORG. Sparpaketen inom vården har varit många de senaste veckorna.

Akuten på Kungälvs sjukhus hotas av stängning nattetid. Och personal väntas få gå från både Sahlgrenska och Alingsås lasarett.

Men regionens tjugo välavlönade direktörer faller mjukt.

GT:s granskning visar att direktörerna har fallskärmar på sammanlagt över 65 miljoner kronor - om de en dag får sparken.

– Provocerande, säger Vårdförbundets ordförande i Västsverige Anne Karin Höglund.

Häromveckan blev det klart att Alingsås sjukhus kommer tvingas skära rejält i verksamheten resten av året.

38 miljoner ska sparas, hälften på personalneddragningar - det största sparpaketet under sjukhusdirektören Hans Holmbergs sex år på posten.

– Det är en stor utmaning för sjukhuset att kunna minska personalkostnaderna på det sättet. Just nu har vi 25 överbeläggningar och det är lite svårt att se hur det ska fungera med färre i personalen, säger han.

Men sjukhusdirektören på Alingsås lasarett Hans Holmberg själv faller mjukt den dagen han skulle tvingas lämna sin tjänst.

4,6 miljoner

Hans anställningsavtal är nämligen ett av de mest generösa bland direktörsavtalen i Västra Götalandsregionen. Skulle han tvingas bort från sin post i dessa spartider får han med sig tre hela årslöner, uppdelat på sex månaders uppsägningslön och därefter 30 månadslöner utbetalt i klump. Och får Hans Holmberg en ny tjänst under tiden, får han behålla pengarna.

Kostnad för skattebetalarna: 4,6 miljoner kronor.

– När jag gick in i det här jobbet så var det avtalet som gällde och de villkoren som var då. Det handlar ju om att jag kan få gå redan i morgon, säger Hans Holmberg.

Du kan få gå från en dag till en annan med tre års försörjning.

– Villkoren var så på den tiden då jag anställdes. Det var ingen fråga jag drev, säger Hans Holmberg.

På frågan om villkoren för hans uppsägning inte kan sticka i ögonen på de som riskerar få gå i de nu aktuella sparpaketen, säger Hans Holmberg:

– Det kan det säkert göra.

Bland Västra Götalandsregionens 52000 anställda finns det tjugo med direktörstitel. Det är direktörer och förvaltningschefer inom sjuk- och hälsovård men också inom ett antal andra verksamheter som Botaniska trädgården och Västarvet.

65 286 590 kronor

En knapp majoritet, tolv av de tjugo direktörsavtalen, har liknande upplägg som Hans Holmbergs avtal i Alingsås. Fallskärmen växer i takt med direktörens ålder och kan som mest bli tre årslöner stor.

Resten av direktörerna, åtta stycken, har ett nytt standardavtal som ger dem totalt 18 månadslöner, sex månaders uppsägningslön och därutöver en årslön som inte räknas av mot inkomster från nya jobb - förutsatt att de inte får en ny tjänst i just regionen.

Totalsumman för samtliga direktörernas fallskärmar är på 65 286 590 kronor.

– Man får hoppas att de inte behöver lösa ut dem, med den ekonomi som vi har. De pengarna behövs för annat, säger Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västsverige.

Det är bland annat hennes medlemmar som hotas vid de planerade personalneddragningarna på regionens olika sjukhus. Och med bakgrund av det kan hon se direktörsavtalen som provocerande.

– Det här är på en nivå som våra medlemmar aldrig hamnar på, så jag har inget riktigt underlag att bedöma rimligheten även om jag kan tycka att det är väldigt högt, säger Anne Karin Höglund.

– Om våra sjuksköterskor missköter sig blir de uppsagda utan ersättning, med sex månaders uppsägning, så det är en annan värld vi lever i.

"Rimliga"

Tanken bakom fallskärmsavtalen är att de ska ersätta den anställningstrygghet som vanliga löntagare har men som direktörerna saknar. De har ingen garanterad uppsägningstid och de kan sparkas utan motivering från en dag till en annan.

Men trenden på både landstings- och kommunal nivå är att man ser över de mest generösa avtalen. Och det har skett förändringar också i Västra Götalandsregionen. Något som Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalands län, välkomnar även om hon själv har ett av de äldre, mer generösa avtalen.

– De avtal vi har nu på sex månaders uppsägningslön och tolv månaders avgångsvederlag jobbade vi fram 2012 och de tycker jag är rimliga utifrån de uppdrag man har i de här positionerna. Det är ingen orimlighet tycker jag, säger Ann-Sofi Lodin.

– Det blir en trygghet både för den anställde och för oss som arbetsgivare då att det redan är uppgjort i förhand vad som ska hända om det skulle bli en uppsägning.

Tre årslöner i fallskärm

Hon har själv i nuläget 24 månadslöner som fallskärm. Med hennes 181 900 kronor i månaden skulle det kosta skattebetalarna 5 893 560 kronor att ge henne sparken. Om några år, när hon fyllt 60 har hon också tre årslöner i fallskärm som Hans Holmberg.

Samtidigt lyfter hon fram problemen med just ålderstrappan i de gamla avtalen som hon själv har.

– Det systemet gjorde att man kanske ville vara kvar ytterligare lite längre för att man ville uppnå en högre ålder och dessutom var det högre ersättningar i de gamla avtalen, säger Ann-Sofi Lodin.

Kan du se att det sticker i ögonen när regionen sparar pengar och står inför personalneddragningar att det finns de här villkoren?

– Det kan det naturligtvis göra om man vänder det på det viset men jag tycker att det är rimligt för de här direktörerna. Det är ett fåtal personer av våra 52000 anställda som har de här avtalen. Vi har minskat kretsen, dragit ned antalet och det är viktigt för oss att kunna få duktiga personer på de här tjänsterna.

Är skevt

Anne Karin Höglund från Vårdförbundet tycker att resonemanget om att fallskärmsavtal skulle ge regionen bättre och duktigare chefer är skevt.

– Jag förutsätter att de vi anställer är väl kvalificerade redan nu och då borde de inte ha några svårigheter att få något nytt jobb. För det kan ju inte vara så att vi anställer sådana som inga andra vill ha den dagen de slutar hos oss, säger hon.

 

Här är alla Västra Götalandsregionens tjugo direktörers fallskärmar.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER