GT-fotografernas favoritbilder från 2013

BISTER DECEMBERNATT. Orkanvindar och snöfall gjorde stormen Sven till en prövning för alla som vistades ute. En promenad på Kungsportsplatsen var ett helt företag och den kloke var vis nog att skydda sig med ett paraply. Men en dag senare var all snö som bortblåst. Det blev en grön jul i år.
Foto: Jan Wiriden
HOPPET. Vasagatan i Göteborg, tre kilometer kvar av Göteborgsvarvet, världens största halvmaraton med över 45 000 löpare. "Jag kunde inte motstå frestelsen, den såg så god ut", säger Cathrine Boklund, 27, som tar ett jätteskutt efter donuten som Maya Otterstål från "Svenska leksällskapet-skojfrisk" som för femte året i rad lockar löparna med.
Foto: Lennart Rehnman
TUMMAD SEGER. Inte ens en tumme i ögat stoppar Sävehofs handbollsdamer. För första gången i historien kvalar ett svenskt elitlag in i damernas slutspel i Champions League och i kvalmatchen mot Slovenska laget RK Krim får Ida Odén här en tumme i ögat av Tamara Mavsar.
Foto: Lennart Rehnman
KäNDA REVOLULTIONäRER. Proletärerens 40-årsjubileum samlade våra mest berömda revolutionärer för en kväll. Här sitter skådespelaren Sven Wollter och fotbollspelaren, tillika förbundskaptenen för damernas fotbollslandslag, Pia Sundhage och snackar innan de ska spela tillsammans.
Foto: Robin Aron
EFTER SKOTTEN. Göteborg skakades av gängkrig och skottlossningar. Efter varje händelse vidtar ett omfattande polisarbete. Här på Madängsgatan på Hisingen sköts två personer på ett spelkafé. Polisens tekniker plockar upp en av de åtta funna hylsorna.
Foto: Robin Aron
SEGERVRåL - OCH GLäDJE-TåRARNA. När Linnea Henriksson, 27, från Halmstad blev utnämnd till Årets artist på P3 Guld i Scandinavium kunde hon inte hålla tillbaka tårarna. Och publikens jubel visst inga gränser.
Foto: Jan Wiriden
SOM STORMEN RIVER öPPET HAV. Stormen Simone slog till med full kraft mot södra Västsverige. Varbergs Fästning stod pall men förödelsen var stor med sönderblåsta byggnader, båtar, bryggor och trafikskyltar. Västrafik ställde in trafiken och företagen skickade hem de anställda - arbetsplatserna tömdes.
Foto: Jan Wiriden
AVGöRANDETS MINUT. GT:s kampanj för att göteborgarna ska få folkomrösta om Trängselskatten ledde till en lång och tuff debatt i Göteborgs kommunfullmäktige. "För mig är det den mest avgörande frågan för Göteborgs framtid", säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S). Men fullmäktige gick emot henne och röstade för en folkomröstning
Foto: Jan Wiriden
BUSSEN SKENAR. Ibland händer det som inte får hända. Som att en 18 ton tung buss plötsligt skenar över Drottningtorget mot hotell Eggers. Mirakulöst nog var det bara tre personer som skadades, chauffören, en äldre man som satt på bänken på torget och som inte hann undan samt en ung kvinna som försökt rädda honom undan det skenande fordonet.
Foto: Anders Ylander
JAG äR NYFIKEN - NAKEN. Ett gäng lika nyfikna som lättklädda festprissar står utanför ett av de så kallade "sällskapsrummen" och ser en högljudd gruppsex-session. Swingerklubben Amante i Mölndal arrangerade stans klart mest kinky halloweenfest.
Foto: Robin Aron
SAMTAL SOM BAR FRUKT. IFK Göteborg åkte på träningsläger och teambildning i spanska Albir inför årets allsvenska säsong. Snacket med Mikael Stahre fick Tobias Hysén att bli än mer övertygad: "Klart jag vill vara lagkapten i Blåvitt". Och samtalet med Dolores Lopez... ja, det resulterade i en kasse ekologiskt odlade apelsiner.
Foto: Jan Wiriden
MOT ALLSVENSKAN. En historisk dag den 2/11 på Falkenbergs IP. Calle Wede och hans lagkamrater lyfter från marken av glädje. Falkenberg FF firara sitt första avancemang till allsvenskan någonsin. Efter elva år i superettan vann laget serien och gick direkt upp i högsta serien.
Foto: Lennart Rehnman Gt/Expressen
1 / 12

GT:s fotografer har under det gångna året varit på konserter, matcher, rättegångar, bränder, stormar och skottlossningar – bland annat.
De är alltid redo med kameran för att dokumentera det som sker i Västsverige. Varje dag levererar fotograferna bilder till tidningen och GT.se.
Här är några av deras egna favoriter från året som gått.