Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GT-fotografen Nora Lorek vinner internationellt fotopris

Nora Loreks vinnarbild, från flyktinglägret "Djungeln" i Calais.
Foto: NORA LOREK
GT:s fotograf Nora Lorek tog hem prestigefyllda priset "College Photographer of the Year" samt vinner guld i feature-klassen med bilder från flyktingläger i Calais.
Foto: NORA LOREK

GT-fotografen Nora Lorek, 24, är i hård konkurrens utsedd till "College Photographer of the Year" 2016.

I den internationella fototävlingen för bildjournaliststudenter prisas hon för sin skildring av vardagen i flyktinglägret "Djungeln" i Calais. 

Bilden här intill tog hem guld i featureklassen.

– Det känns jättekul, särskilt som det här är den bild som varit viktigast för mig. Den summerar min uppfattning av lägret, säger Nora Lorek.

GT:s fotograf Nora Lorek, 24, är "College Photographer of the Year" 2016, som är en tävling för studenter vid bildjournalistutbildningar i hela världen. Fler än 600 studenter från 130 högskolor och universitet deltar i tävlingen som arrangerats sedan 1940-talet.

Det prestigefyllda fotopriset innebär bland annat att hon får praktisera på tidskriften National Geographic och att hon vinner ett kameraset från Nikon.

- Det känns overkligt. Jag blev smått chockad när de ringde upp mig och berättade om priset, säger hon. Det finns så många duktiga fotografer, så det här är otroligt.

Bildreportage från "Djungeln"

Nora Lorek deltog i tävlingen med en portfolio innehållande ett bildreportage från flyktinglägret "Djungeln" i Calais, några fristående bilder och även en serie bilder från musikfestivalen Way out West i Göteborg.

Hon vann också flera priser i tävlingens olika kategorier. Hon fick silver i dokumentärklassen och "Award of Excellence" i kategorin "Interpretive project". I featureklassen tog hon hem förstapriset med en av bilderna i reportaget från "Djungeln".

Bilden, som tidigare publicerats i Göteborgs Handels- och Sjöfarts­tidning, visar den starka ­gemenskapen och vänskapen mellan några syriska killar i flyktinglägret i Calais, kallat ”Djungeln”, som nu har rivits.

– Den här bilden var viktigast för mig när jag skapade reportaget från Calais. Den sammanfattar hela min upplevelse. Bilden visar både in-och utsidan i lägret. De är de fyra katterna på filten på väggen och de fyra killarna som sitter bredvid varandra. Den har så många komponenter. Trots att killarna hamnat i en utsatt situation försöker de göra något bra av det, säger Nora Lorek, som blev klar med sin utbildning vid Mittuniversitetet i Sundsvall i juni.

I december förra året tog hon ledigt några dagar från skolan och åkte till flyktinglägret i Calais. Hon ville veta vad som hände, prata med människorna där och fotografera.

Åkte tillbaka till Calais

När det var dags för examensarbete några månader senare bestämde hon sig för att åka tillbaka. Vid första besöket hade hon träffat och umgåtts med killarna från Syrien. De hade fortsatt hålla kontakten via Facebook, sms och Skype.

– Under examensarbetet bodde jag i Calais, och även några dagar i lägret, från slutet på februari till början på april, berättar Nora Lorek, som sedan september i år är kontrakterad som fotograf på GT.

Av alla de bilder hon tog i lägret är det alltså just vinnarbilden som är hennes egen favorit.

"Måste ha tålamod"

– Jag lärde mig i lägret att man måste ha mycket tålamod när det gäller att jobba i de här situationerna. Människorna sitter dygnet runt och bara väntar på att kunna ta sig därifrån. Det var också väntan som gjorde det möjligt för mig att ta bilden som visar vardagen som killarna lever i, och den broderliga vänskapen de har. De är otroligt tajta trots att de inte kände varandra tidigare. Den visar hur fint de försöker inreda sina kojor, som med den här kattfilten som är otroligt kitchig, säger hon.

Nora Lorek har fortsatt hålla kontakt med tre av männen på bilden: Dandan, Wessam och Ibrahim från Daraa i Syrien. Alla tre är sedan i somras tillsammans med sina familjer i Storbritannien där de har sökt asyl.

"En superbegåvning"

En av dem som gläds med Nora Lorek är GT:s chefredaktör Sofia Dahlström.

– Det är otroligt roligt att våra fotografer uppmärksammas internationellt och att deras fantastiska arbete prisas. Nora Lorek är en superbegåvning och vi är så glada och stolta över att hon sedan ett tag tillbaka har valt att arbeta med oss här på GT, säger hon.

Vann i konkurrens med över 600

Namn: Nora Lorek

Ålder: 24

Bor: Masthugget, Göteborg.

Yrke: Bildjournalist, fotograf på GT.

Aktuell: Är "College Photographer of the Year" 2016 och vinner guld i klassen "Feature", silver i dokumentärklassen och "Award of Excellence" i kategorin "Interpretive project" i den internationella fototävlingen där över 600 bildjournaliststudenter från hela världen deltar.