LOCKAR NYA. GT kräver att man ska bygga något som slår världen med häpnad. Något som får våra unga att stanna och nya att hitta hit. Förslagen om Viking Green City skulle innebära plats för minst 7 000 bostäder. Illustration: CULLBERGS ARKITEKTKONTOR
LOCKAR NYA. GT kräver att man ska bygga något som slår världen med häpnad. Något som får våra unga att stanna och nya att hitta hit. Förslagen om Viking Green City skulle innebära plats för minst 7 000 bostäder. Illustration: CULLBERGS ARKITEKTKONTOR

GT: Börja bygg nya Frihamnen!

Publicerad
Uppdaterad
Bygg något som lockar hela världen att komma till Göteborg för att beundra.
Bygg något som lockar våra unga att stanna kvar i stan.
Bygg något som lockar folk att flytta hit.
Börja bygg nya Frihamnen - River District - nu!
Så står den klar 2021.
En bro över en nyanlagd kanal.
Nya pirer, nya kanaler och en extra gångbro till operan. Allt sett från fastlandssidan.
Vad är viktigast för Göteborgs framtid?
Mängder av läsare har kommit med sina idéer.
Vi på GT har också tagit fram sex egna förslag som är helt avgörande för att Göteborg kan fira sitt 400-årskalas som världens bästa stad.
Förra veckan krävde GT att lärarlönerna borde höjas med 5 000 kronor i månaden.
I dag kräver vi: Bygg något som slår världen med häpnad!


Göteborgs jubileumspresent till sig själv: en helt ny stadsdel mitt i älven.
Så fräckt utformad och framsynt skapad att den slår världen med häpnad.
2021 - året efter att den nya Göta älvbron invigs 2020 ska de första nybyggarna kunna flytta in i de 12 000 nya bostäderna i River District.
Visst ska stan få en fin present av Sverige i 400-årsgåva, men det finns mycket vi kan ge oss själva. Stadsbyggnaden och stadsutvecklingen ligger i våra egna händer.
Just nu pågår ett stort visionsarbete med att utveckla Centrala Älvstaden. Men visionsarbeten tenderar att sväva ut och inte bli annat än visioner, och visioner är svåra att bo i. Därför där det oerhört viktigt att snabbt visa resultat - något som går att flytta in i 2021 när stan fyller 400 år. Så starta utvecklingen av Frihamnen nu!

Bryt ut området som en första etapp ur arbetet med Centrala Älvstaden. Låt Frihamnen bli piloten, spjutspetsen. Gör Frihamnen till ett riksintresse - det kommer att skapa världsintresse.

Området är väl utrett, lagom stort, lätt att dela in i etapper. Det ligger mitt i stan, mitt i älven.
Lätt att se och nå för göteborgare och besökare - byggkranar och anläggningsmaskiner i det gamla hamnområdet och skulle bli en symbol för för ett växande och välmående Göteborg. En manifestation värd en 400-åring.

Planer och förslag på hur den nya stadsdelen ska utformas finns. Stadsbyggnadskontoret har jobbat med frågan i flera år, och dessutom har många fria visionärer presenterat flera idéer.


Under hösten har ett antal inspel och förslag från olika arkitektgrupper visats i Älvrummet och bland dem är det svårt att inte fastna för Håkan Cullbergs och Tomas Lundberg vision Viking Green City. Cullbergs Arkitektkontor har skapat en helt ny stadsdel av den gamla slitna hamnen. Idén är att behålla och utveckla Bananpiren. På den placeras en ikonbyggnad, en kub som mäter 33 ggr 33 ggr 33 meter.

Det gamla kaj- och pirsystemet
är uppbrutet och på insidan av Bananpiren skapas sex nya öar med ett nytt kanalsystem. De nyanlagda kajerna är säkrade mot vattenhöjningar. I stället för en traditionell rutnätsstad breder en stad med organiskt växande kvarter ut sig. Brutna linjer - som den medeltida staden gör att det påminner om Amsterdam. Den nya stadsdelen håller sig inom de naturliga barriärerna Hamnbanan med Lundbyleden i väster och Hjalmar Brantingsgatan i norr. De höga huset står närmast Hjalmar Brantingsgatan, men de står glest så att ljuset når ner till marknivån.
Planen är ekonomiskt, tidsmässigt, tekniskt, politiskt och gestaltningsmässigt fullt genomförbar.

Rätt skött blir det ett stadsbyggnadsprojekt som hela världen vill följa och vallfärda till.
Projektet skulle sätta Göteborg på världskartan, inte minst med rätt marknadsföring genom förslagsvis en utställningslokal, ett infocenter kombinerad med en lunchrestaurang, där man ta del av projektet med hjälp av en överskådlig modell, samt de utkiksplatser som upprättas på några ställen på området. Halvvägs till jubileet bör stan öppna bomässan River District 2016, en utställning som ger projektet ett extra driv.

Ett annat led i genom-förandet är att inrätta flytande studentbostäder, tillfälliga men snygga och designade, innanför Bananpiren under byggtiden.


2021 ska helt enkelt River Distrikt stå inflyttningsklart - en stadsdel som blivit en kombination av Manhattan, Amsterdam, Bilbao, det gamla Göteborg och det nya Göteborg.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER