Landshövdingen Lars Bäckström utreddes för mutbrott efter våra avslöjanden om fria lyxfester åt honom och hustrun på Skara stadshotell där notan betalades av en av aktörerna inom flyktingindustrin han var satt att utreda. Foto: ROBIN ARON
Landshövdingen Lars Bäckström utreddes för mutbrott efter våra avslöjanden om fria lyxfester åt honom och hustrun på Skara stadshotell där notan betalades av en av aktörerna inom flyktingindustrin han var satt att utreda. Foto: ROBIN ARON

GT - den Granskande Tidningen under 2016

Publicerad

Angereds högste direktör Marianne Olsson fick sparken och landshövdingen Lars Bäckström mutbrottsutreddes efter att ha låtit sig bjudas på lyxfest.

GT fortsätter storsatsa på lokal granskande journalistik som gör skillnad.

– Vi ska fortsätta vara den vassa nageln i ögat på makten, och för det behöver vi din hjälp med tips, säger vår granskande reporter Daniel Olsson.

Här är några av GT:s västsvenska gräv som fått stort genomslag under 2016.

I augusti inledde vi vår granskning av missförhållandena i Angereds stadsdelsförvaltning som skulle pågå året ut. I december fick stadsdelsdirektören Marianne Olsson sparken och en närstående chef till henne tvingades kort därpå gå efter att vi avslöjat ännu fler missförhållanden.

Två tvingades gå efter granskning i Angered

Det började med ett märkligt avtal med en konsult som chefen hade privata band till och samtidigt bistod med marknadsföringsråd. Trots förvaltningens mörkläggning kunde vi visa att konsulten fakturerat mer än dubbelt så mycket mot avtalat - med den bekante chefens goda minne.

Vi kunde också berätta om turerna då stadsdelsdirektören Marianne Olsson drev fram en anställning av en tidigare kollega till projektledare utan att något sattes ner på pränt. Lönen som Olssons tidigare kollega fick var högre än den lön personalchefen själv hade.

Marianne Olsson fick sparken efter flera avslöjanden i GT:s granskom missförhållanden i Angered under hösten.Foto: PETER SVENSON

I december kunde vi avslöja hur den tiill Marianne Olsson närstående chefen varit med och drivit fram att en musikförening som hon själv är ordförande för anlitades på kommunens olika julbord. För "40 000 kronor netto". Men innan vi hann publicera de nya uppgifterna valde chefen att säga upp sig med hänvisning till vår granskning.'

Sahlgrenskas sjukhusdirektör Barbro Fridén köpte av egna bolaget

Konkurrensverket inledde under våren en granskning efter att vi avslöjat hur Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg köpt in läkemedelsartiklar mångmiljonbelopp från bolaget Vitrolife – som sjukhusdirektören Barbro Fridén själv satt i koncernstyrelsen för.

Inköp för över 11 miljoner hade gjorts helt utan avtal och upphandling.

– Det är fullständigt, helt felaktigt agerande. Jag visste inte att de köpte detta utanför avtal, sa Sahlgrenskas inköpsstrateg Conny Corneliusson.

Vi kunde också visa att Barbro Fridén extraknäckte betydligt mer i bolaget än vad som avtalats.

Barbro Fridén blev senare under året vd för en stor sjukhuskoncern i Förenade arabemiraten.

Landshövdingen Lars Bäckström utreddes för mutbrott efter våra avslöjanden om fria lyxfester åt honom och hustrun på Skara stadshotell där notan betalades av en av aktörerna inom flyktingindustrin han var satt att utreda.Foto: ROBIN ARON

Mututredning av landshövding Lars Bäckström - bjöds på lyxfest

En förundersökning om mutbrott inleddes av riksenheten mot korruption efter att vi avslöjat hur landshövdingen och regeringens särskilda utredare av flyktingmottagandet Lars Bäckström låtit sig och hustrun bjudas på lyxmiddag med övernattning hos en av flyktingindustrins aktörer.

Det var ägaren till Skara stadshotell, Stig Roser, som för bolagets pengar bjöd landshövdingen på en fest timmarna efter att landshövdingen under ett möte tillfrågats om han i sin roll som landshövding kunde ge stöd till ett nytt stort, lukrativt flyktingprojekt åt bolaget.

- Det är så klart en riskfaktor ur korruptionsaspekten, sa Helena Sundén, generalsekreterare för institutet mot mutor.

Diskussionen om det lukrativa flyktingprojektet skedde bara några månader efter att vi kunnat avslöja att just Skara stadshotell haft stora ekonomiska problem

Både landshövdingen och hotellets ägare förhördes, nekade bestämt och delgavs misstanke om brott, men i slutet av september lades utredningen ner då brott ej kunde styrkas. Men kritiken från både allianspartierna och från rödgrönt håll var hård mot landshövdingen vars oberoende ifrågasattes från flera håll.

Några dagar före nyår meddelade Lars Bäckström att hans förordnande inte förnyats för landshövdingeuppdraget. 

Jamie Olivers restaurang fick besök av Göteborgs kommuns politiker och tjänstemän. Foto: AMER GHAZZAL/REX/SHUTTERSTOCK

Åt på Jamie Olivers krog för skattepengar

Rolling Stones- och Jamie Olivers restaurang var målet för hela 23 politiker och höga tjänstemän från Göteborgs kommuns park- och naturförvaltning som några dagar före midsommar tog flyget till London.

En bra bit över en kvarts miljon kostade kalaset som motiverades med att politiker och tjänstemän, oavsett ansvarsområde, behövde se sig om och veta mer om Londons parker.

- Vi hoppas att det kan vara värt det, sa Noshin Hafizi, personalchefen vid park- och naturförvaltningen som själv var med på resan.

Mångmiljoneblopp kastade i havet? Träpålarna i Saltholmens småbåtshamn tålde inte saltvatten.Foto: HENRIK JANSSON

Miljonsmällen: Kommunens hamn tål inte saltvatten

För nästan åtta miljoner byggdes småbåtshamnen om i Saltholmen. 800 träpålar slogs ner i havsbottnen.

I slutet av sommaren kunde GT avslöja ett stort problem med mångmiljonaffären: Pålarna visade sig inte tåla havsvattnet.

Det kommunala hamnbolaget Grefab tvingades nu ta advokater till hjälp för att få byggfirman att göra om arbetet.

– Värsta scenariet är att det blir åtal och rättegång och alltihop, sa Grefabs vd Ann-Christine Alkner-Dahl.

Flyktingchef på dubbla stolar - mutåklagare inkopplad

En förundersökning om mutbrott och utredning av Konkurrensverket inleddes efter att vi och SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjat en serie turer kring Göteborgs kommuns relation till den privata flyktingjätten Hero. Vi hade redan i juni kunnat avslöja att kommunens högst ansvarige tjänsteman för flyktingmottagandet, Veronica Morales, gått över till andra sidan som hög chef på Hero. Bolaget hade Veronica Morales förhandlat fram flera lukrativa avtal med kort före jobbytet. Hur kort inpå och vidden av kontakterna kunde SVT Uppdrag granskning visa i början av november.

Under uppsägningstiden tilläts Veronica Morales godkänna utbetalningar till sin nya arbetsgivare på 11 miljoner kronor i strid med alla regler.Foto: DANIEL OLSSON

Vi kunde visa att Veronica Morales tilläts arbeta kvar under uppsägningstiden och på så vis kunde godkänna utbetalningar till sin nya arbetsgivare på över 11 miljoner kronor.

I december kunde vi avslöja att Göteborgs kommun fakturerats över 175 miljoner kronor på tomma flyktingplatser dittills under året. Det är mer än dubbelt upp mot vad jämförbara kommuner fått punga ut. Vi kunde också visa att de garantier som den politiskt ansvarige för mottagandet Marina Johansson gett för att staten skulle täcka upp kostnaderna inte stämmer.

Brottsanklagad skandalförening fick miljoner utan avtal

Men redan i januari kunde vi avslöja hur det stod till med kommunens inköp av platser åt ensamkommande flyktingbarn. Då kunde vi berätta att den krisande fotbollsklubben Qviding fick över en halv miljon kronor från kommunen varje månad, enligt ett avtal som inte finns. Pengarna pumpades in i klubben trots att företrädare i klubben utreddes för grovt bedrägeri med skattemedel i en stor mångårig bluff med föreningsbidrag från både stat och kommun.

– Självklart är det jätteilla. Vi ska naturligtvis inte ge uppdrag till någon som misstänks för grov brottslighet, sa Helena Lans vid kommunens eget kunskapscentrum mot organiserad brottslighet.

Men ledningen i social Resursförvaltning försvarade överenskommelsen. Något skriftligt avtal har fortfarande inte skrivits. 

Göteborgs fotbollsförbunds kanslichef Ulf Carlsson föreslog sin egen förening Qviding för ett guldkantat avtal med Göteborgs stad - trots att föreningen stod under utredning för grovt bedrägeri mot både kommunen och riksidrottsförbundet.Foto: JAN WIRIDEN

Till slut fick klubben över två miljoner kronor från kommunen som de samtidigt utreds för att ha bedragit. Vi kunde också visa att Göteborgs fotbollsförbunds kanslichef Ulf Carlsson var den som föreslog kommunen att vända sig till Qviding för miljonöverenskommelsen trots att han själv vid samma tid satt i Qvidings styrelse och föreningen utreddes för grova bidragsbedrägerier mot Riksidrottsförbundet och kommunen.

Gräddfil till kommunala hyresrätter

En intern utredning och stor politisk uppmärksamhet ledde vårt avslöjande om att det kommunala bostadsbolaget i Alingsås, Alingsåshem, under femton års tid gett ett privat vårdföretag Vintergatan gräddfil till lägenheter.  

Det skedde trots en stor bostadsbrist i kommunen och vi kunde visa att det finns starka band mellan kommunen och det privata bolaget sedan gammalt. Vi kunde också visa att det privata bolaget Vintergatan gjort miljonvinster på upplägget med förtur till lägenheterna samtidigt som ideella föreningar som kvinnojouren i staden fått nej till samma förtur. Vi kunde visa att Vintergatan hyrde lägenheter från kommunen för 2 800 kronor i månaden som sedan fakturerades tillbaka till kommunen till en kostnad av 105 000 kronor i månaden - 37 gånger pengarna.

Alingsås kommuns revisorer utreder överenskommelsen som inte går att finna dokumenterad någonstans och Alingsåshem har också en egen utredning. Det moderata oppositionsrådet krävde hela Alingsåshems lednings avgång efter avslöjandet.

Michael Skråmo fick tusentals kronor varje månad nedskickat till Syrien.Foto: undefined

Skråmo stred för IS - fick barnbidrag

Stor uppmärksamhet fick också vårt avslöjande att en av landets mest profilerade och ökända IS-propagandister Michael Skråmo med familj fått både bostads- och barnbidrag utbetalt till sig under tiden i Syrien.

Först efter åtta månader reagerade myndigheterna och ströp utbetalningarna till familjen. I terrororganisationens tjänst i krigets Syrien hade familjen då fått minst 5 000 kronor varje månad.

– Det blottar hur svagt systemet kanske är i kontrollmekanismen. Michael Skråmo har varit en av de mest kända fallen av IS-sympatisörer under ganska lång tid. Här borde ju polisen eller någon omedelbart ryckt i snöret och informerat alla myndigheter om att de åkt ner, sa terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Andreas Andersson
Andreas Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER