Grundaren hoppade av från Missing People

Foto: Jan Wiriden / Dragan Mitrovic

Missing people Sweden skakas av inre konflikter. Två av grundarna, Jessica Kangasniemi och hennes son Jerri har nu hoppat av.

Jessica riktar skarp kritik mot sittande ordföranden Peder Schillerströms sätt att driva föreningen.

– Man kör stenhårt på sin egen grej utan att ta hänsyn till någon annan, säger hon.

Jerri Kangasniemi.
Foto: Foto: Anders Ylander

Jessica Kangasniemi var med och startade organisationen Missing people Sweden tillsammans med sin son Jerri Kangasniemi i januari 2012. Sedan dess har föreningen blivit väldigt populär och tusentals personer har visat sitt engagemang, bland annat genom att starta upp olika lokalavdelningar.

Jesscia och Jerri har varit den snabbväxande organisationens ansikten utåt, och Jessica var fram till i mars i år ordförande i föreningen. Nu väljer hon att hoppa av. Och hon riktar hård kritik mot nuvarande ordföranden Peder Schillerströms sätt att styra Missing People Sweden.

– Jag kände till slut att det inte spelade någon roll vad man själv sa. Var man inte överens med ordförande så spelade det ingen roll, det blev ändå som han ville, säger Jessica.

"Vi jobbar väldigt hårt"

När GT pratar med Peder Schillerström angående kritiken som riktats mot honom försäkrar han att Missing People Sweden drivs helt korrekt.

– Vi jobbar väldigt hårt med ledningsgruppen där alla de stora besluten tas, vilket sker på ett demokratiskt sätt.

Han tror att Jessicas och Jerris val att lämna Missing People Sweden beror på att organisationen växt så otroligt snabbt.

– Man har jobbat ideellt och det klarar man inte av att göra hur länge som helst. Jag tror det är väldigt bra för föreningen att man går skilda vägar. De har gjort ett enormt arbete men nu är det dags för nya krafter med ny energi, säger han.

En stor del av konflikten har handlat om ekonomin i föreningen. Jerri Kangasniemi var Missing People Swedens kassör fram till förra månaden. Trots detta säger han till Göteborgs-Posten att han aldrig fått tillgång till redovisningen.

– Med en lekmannaterm var jag målvakt. Det var inte vad som sades när jag var kassör men så blev det. På styrelsemöten har jag gång på gång efterfrågat inloggning till banken men det förhalades hela tiden, säger Jerri Kangasniemi till GP.