Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grova hotmejl mot synagogan i Göteborg

Daniel Jonas tycker hoten är illavarslande och allvarliga.
Foto: Jonas Tobin
Synagogan i Göteborg har fått hotmejl där någon hotar att jämna byggnaden med marken.
Foto: Per Wissing

Synagogan i Göteborg har fått flera allvarliga hot riktade mot sig via mejl.

I ett av mejlen – som riktas mot rabbinen – står att synagogan i Göteborg snart kommer att jämnas med marken.

– Det här är illavarslande och inte acceptabelt, säger Daniel Jonas, kanslichef på synagogan.

Synagogan i Göteborg har polisanmält allvarliga hotelser som riktats mot synagogan via mejl. Hotelserna riktas i synnerhet mot rabbinen och skakar församlingen.

Enligt kanslichefen och presstalespersonen Daniel Jonas så har flera mejl kommit in till rabbinen från samma mejladress. Bortsett från grova kränkningar och anklagelser, hävdar mejlavsändaren i breven att synagogan i Göteborg snart ska "jämnas med marken".

– Rabbinen kan naturligtvis hantera det, men oavsett om han eller någon annan får ett hot till sin egen mejlbox så är det naturligtvis lite otäckt och olustigt. Det finns ingen som kan ta det här på ett bra sätt, det går inte, säger Daniel Jonas.

Flera hotmejl

I mejlet till rabbinen står det också: "Då kommer även du ditt svin att förpassas i den eviga elden".

– Den här personen som skrivit de här mejlen har skrivit sex, sju stycken av samma grova natur. Han nämner mycket det här med barnaskändande och vad det är. Men det är ett polisärende nu, säger Daniel Jonas.

Församlingen har anmält hotelserna och ser förstås mycket allvarligt på dem.

– Vi blir förbannade. Jag blir förbannad när någon tar sig rätten att göra något sådant här.

"Konstant hot"

Daniel Jonas vill inte gå in på hur synagogans verksamhet kommer att påverkas i fortsättningen av mejlen. Men på något sätt kommer den att göra det.

Han tror att det finns en hotbild mot synagogan.

– Det skrivs knappt två veckor sedan vi höll minnet av kristallnatten. Då ramlar det här ner. I min värld är det väldigt förvånande, säger Daniel Jonas och tillägger:

– Det finns ett konstant hot mot judiska institutioner i Europa och Sverige naturligtvis. Det här gör det inte mindre, sedan om det är hot från en person som kommer sätta något i verket vet vi naturligtvis inte. Men vi måste ta det på ett visst allvar.

"Illavarslande och inte acceptabelt"

Kriminalkommissarie Sonny Johansson vid krimjouren i Storgöteborg säger att polisen tar alla anmälningar av den här typen på allvar.

– Men jag kan inte värdera det före man får undersöka det närmare. Det låter ganska allvarligt, men det finns människor på polisenheter som inte gör annat än bedömer de här riskerna från olika slags hot, säger Sonny Johansson.

Han tycker dock inte att det varit någon ökad hotbild mot just judar den senaste tiden.

– Vi får göra en ny bedömning på det och åtminstone lämna det vidare. Vi har kut-roter som analyserar vad som är hot, och tittar också på strömningar i världen och i Sverige. Man tittar på saker runtomkring och gör sedan en mer samlad bedömning, säger Sonny Johansson.

Daniel Jonas hoppas att det här ska vara över snart.

– Det här är illavarslande och det är inte acceptabelt.