Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grönt ljus för amerikansk tillgång till Göteborgs data

Göteborgs kommun använder sedan 2017 Office 365 för bland annat mejlhantering.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Amerikanska lagen Cloud Act gör att myndigheter i landet kan få ut data från företags kunder.Foto: Colourbox / Colourbox

Amerikanska myndigheter kan få tillgång till sekretessbelagd information från Göteborgs kommuns IT-system genom Microsofts molntjänst – ändå ger kommunens jurister tummen upp till upplägget, skriver Göteborgs-Posten.

– Vi har vänt och vridit oerhört mycket på detta, säger stadsjuristen Sarah Arlebrink, till tidningen.

Göteborgs kommun använder sedan 2017 det amerikanska företaget Microsofts system Office 365 för bland annat mejlhantering och ordbehandling. Tjänsterna är så kallade molntjänster, vilket innebär att alla filer sparas på Microsofts servrar i Irland.

Sedan förra året, då lagen Cloud Act infördes, kan myndigheter i USA få rätt i domstol att ta del av information från amerikanska företags kunder, oavsett var datan lagras. Detta utan att kunderna informeras.

Göteborgs jurister säger ja till Office 365

Nu har Göteborgs kommuns jurister tittat på upplägget och kommit fram till att det inte finns några juridiska hinder, enligt GP.

– Vi har vänt och vridit oerhört mycket på detta och analyserat lagstiftningen. Vår bedömning är att så länge inte någon får en faktisk tillgång till de här uppgifterna, vilket inte sker per automatik bara för att de lämnas till Microsoft, så sker inget röjande av uppgifter gentemot amerikanska myndigheter, säger stadsjuristen Sarah Arlebrink, till tidningen.

Kommunjuristernas bedömning grundar sig bland annat i att Microsoft väldigt få gånger har fått krav på sig att lämna ut kunders uppgifter.

Frågan ska avgöras av politikerna

I motsats till juristernas bedömning har bland andra eSam, ett samverkansprogram mellan Sveriges Kommuner och Landsting och 23 myndigheter kommit fram till att användandet av Office 365 ändå måste ses som ett röjande i juridisk mening, enligt GP.

Frågan kommer slutligen att tas upp av politikerna i nämnden för intraservice som ska avgöra hur kommunen ska gå vidare.