På den tomt vid Ramberget där en moské ska byggas låg på måndagen två grishuvuden. Foto: Läsarbild
På den tomt vid Ramberget där en moské ska byggas låg på måndagen två grishuvuden. Foto: Läsarbild

Grishuvuden låg på moskétomt

Publicerad
Uppdaterad
Förbipasserande gjorde på måndagen en makaber upptäckt vid Ramberget i Göteborg.
I gräset på den tomt där en moské ska byggas låg två avhuggna grishuvuden.
- Det är allvarligt, säger Bachar Ghanoum, vice ordförande i Sveriges muslimska stiftelse, till GT.se.
Ann Nicolaisen bor i närheten och var vid 12-tiden på måndagen ute och rastade sin hund när hon såg grishuvudena vid Rambergets södra del.
– Det såg ganska makabert ut med två håriga grishuvuden. De låg i solen, mitt på gräsmattan, säger hon till GT.se.

"Det är allvarligt"

På tomten där grishuvudena låg ska en moské byggas av Sveriges muslimska stiftelse. Bachar Ghanoum, stiftelsens vice ordförande, har inte själv sett djurhuvudena, men han talar om en oroande utveckling:
– Det är allvarligt och jag menar att man kan dra paralleller till det som händer och har hänt i Danmark med publiceringen av Muhammedbilderna. Även i andra städer här i Sverige har det förekommit kränkningar mot moskéer och mot muslimer.
– Det har blivit mer och ökat och det har blivit mer öppet. Förut har man pratat om det, i dag agerar man mer, säger han och berättar att han själv får ta emot hot varje månad.

Bygga till sommaren

Stiftelsen arbetar nu med projektering inför bygget av moskén vid Ramberg. Förhoppningen är att byggnationen ska komma igång till sommaren.
– När ritningarna är klara i detalj ska vi presentera det för byggfirmor. Sedan får vi se vilka som ger det bästa erbjudandet, säger Bachar Ghanoum.
Jakob Wagner
Jakob Wagner

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER