Greenpeace har släppt sin blockad

Miljöaktivister protesterar i Lysekil – stoppar oljetanker från att gå in.
Preemraff i Lysekil.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Under torsdagskvällen stoppade Greenpeace ett oljefartyg från att gå in mot Preemraff i Lysekil.

Aktionen är en protest i samband med att regeringen ska besluta om tillståndet att låta Preem bygga ut raffinaderiet.

På fredagskvällen öppnade Sjöfartsverket Brofjorden, vilket har lett till att Greenpeace nu har släppt sin blockad, skriver SVT Nyheter Väst

Greenpeaces fartyg, Rainbow Warrior, har varit stationerat utanför Preemraff i Lysekil i flera dagar. Under torsdagskvällen utförde de en aktion och blockerade inloppet till Preemraff.

Polisen, både till sjöss och land, är på plats samt kustbevakningen.

– Rent generellt är det människors rätt att protestera, bara man inte bryter lagar och regler. Jag kan inte göra någon bedömning just nu om var det här kommer att ta vägen, sa Stig Nilsson presskontakt på Preemraff på torsdagskvällen. 

Aktionen pågick fortfarande under fredagen. Preemraff har produktion som vanligt och Stig Nilsson menar att det är för tidigt att se vad konsekvenserna kan bli när fartyg inte kan ta sig till eller från kajen.

– Det är frågor vi bearbetar just nu, det är många lagstiftningar som lappar in i varandra. Vi inriktar oss på att hitta en lösning på situationen utan risker för miljö och människor, säger han.

Under fredagskvällen meddelade Sjöfartsverket att de öppnar Brofjorden för fartled, vilket ledde till att Greenpeace hävde sin blockering.

– Efter att Sjöfartsverket öppnade farleden, så började Hern Ocean att röra på sig. Eftersom vi prioriterar säkerheten först valde vi att flytta på oss. Nu har vi lagt ankare en bit därifrån och avvaktar, säger Isadora Wronski till SVT Nyheter Väst.

Greenpeace: Vi ger oss inte

Aktionen är en protest som Greenpeace genomför i samband med att regeringen ska besluta om Preem ska få bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil eller inte.

– Vi befinner oss i en klimatkris och då vill inte vi att Preem ska få bygga ut sitt oljeraffinaderi. Utbyggnaden kommer innebära att Preemraffen i Lysekil blir Sveriges största utsläppskälla, säger Markus Mattison hos Greenpeace som är ombord fartyget som blockerar inloppet.

Hur länge tänker ni blockera inloppet?

– Det beror lite på. Vi tänker stanna här tills Preem eller Stefan Löfven tar sitt förnuft till fånga.

Polisen har upprättat en anmälan om egenmäktigt förfarande efter händelsen på torsdagskvällen.

– Den är riktad mot befälhavaren på båten som är ytterst ansvarig ombord, säger Christer Fuxborg. 

Ännu inget beslut fattat

Det har gått två månader sedan Mark- och miljööverdomstolen godkände Preems planer på att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Men utfallet innebär ännu inga spadtag.

Bakgrunden till den ovanliga prövningen är att dagens miljöbalk inte tar hänsyn till Sveriges högt ställda klimatmål. Och Preems planerade anläggning för att omvandla tjockolja till bensin och diesel innebär att de blir landets enskilt största utsläppare.

Polisen kan ännu inte ge någon närmare information om insatsen i Lysekil, och de kan inte heller kommentera huruvida aktionen är olaglig eller inte.

– Jag har inte mycket att säga. Vi är på plats, men har ingen pågående aktion utan vi försöker få i gång en samverkan mellan de inblandade parterna. Det är en protest som de utför där och som jag förstår det är det ingen fara för någon person. De har helt enkelt lagt sig i vägen för tankfartyget, sa Jenny Widén, polisens presstalesperson i region väst under torsdagskvällen.

TV: Professorn: ”Lagstiftningen delvis motstridig” 

Mark- och miljööverdomstolen ger grönt ljus för preemraffs utbyggnad.

Texten uppdateras