Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greenpeace-aktivister gripna på Ringhals

"Det handlar om ett stresstest. Vi vill visa hur stora säkerhetsproblem det finns på svenska kärnkraftverk", säger Patrik Eriksson, programchef för Greenpeace i Norden.
Foto: Greenpeace

Sammanlagt 64 Greenpeace-aktivister greps under morgonens aktioner på Ringhals och Forsmarks kärnkraftverk.

På Ringhals tog aktivister, iklädda laboratorierockar, sig in på området och cyklade runt i protest mot den bristande säkerheten på svenska kärnkraftverk.

- Vi vill att ansvarig minister Lena Ek omedelbart stänger ner alla reaktorer i Sverige, säger Patrik Eriksson, programchef för Greenpeace i Norden.

Klockan 07.30 på tisdagen tog sig ett 20-tal aktivister in på Ringhals kärnkraftverk i Varberg genom en grind och började sedan cykla runt på området klädda i laboratorierockar.

- Det handlar om ett stresstest. Vi vill visa hur stora säkerhetsproblem det finns på svenska kärnkraftverk, säger Patrik Eriksson.

Sammanlagt 64 gripna

Ett stort polispådrag kallades till Ringhals för att avlägsna aktivisterna. Sammanlagt greps 18 personer.

- De är misstänkta för grovt olaga intrång, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen.

16 av de 18 aktivisterna greps rätt omgående medan de sista två greps vid lunchtid. De lyckades hålla sig undan genom att gömma sig under en presenning. På sena eftermiddagen höll polisen fortfarande på att identifiera och förhöra de gripna.

Gripanden ska enligt polisen ha gått lugn till och aktivisterna har nu transporterats bort. Polisen kommer dock att vara kvar på plats till dess at man genomsökt hela området och säkerställt så att inga fler aktivister finns kvar på området.

Kort efter att aktivister tog sig in på Ringhals klättrade även ett 40-tal andra aktivister in på kärnkraftverket Forsmarks område i samma syfte. Aktivisterna tog sig förbi det första skyddsstaketet och klättrade sedan upp i några belysningsstolpar.

– 46 aktivister greps. 37 av dem greps inne på Forsmarks område misstänkta för olaga intrång och resterande greps utanför misstänkta för medhjälp till samma brott, säger Lisa Sannervik, presstalesman vid polisen i Uppsala.

Stänga samtliga reaktorer

Det Greenpeace framför allt vill uppmärksamma med dagens aktioner var bristerna när det gäller yttre hot eller hot från luften.

- Men sedan finns det även andra säkerhetsaspekter vi ville peka på. På Ringhals finns det till exempel tak som inte ens klarar ett kraftigt snöfall, säger Patrick Eriksson.

Huvudmålet med aktionerna var att få ansvarig minister, miljöminister Lena Ek (C), att stänga samtliga svenska reaktorer i Sverige.

- Säkerhetsläget är så pass allvarligt att alla reaktorer borde tas ur drift omedelbart, säger Patrik Eriksson.