Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grävmaskinisten fick sten kastad i huvudet – hämnades

Genrebild. Under fredagen larmades polisen efter att bråket startade på byggarbetsplatsen Foto: ANJA CALLIUS / TT

En grävmaskinist i Jönköping sitter anhållen efter att ha försökt köra över en man med sitt fordon.

Händelsen uppstod efter det att mannen kastat en sten i huvudet på grävmaskinisten, enligt polisen.

– Detta kan bli fråga om nödvärn, beroende på vad vi kommer fram till, säger Erik Terneborn, presstalesperson för polisen i region Öst, till Jönköpings-Posten.

Under fredagen larmades polisen i Jönköping efter att ett bråk brutit ut på en byggarbetsplats i Jönköping. En man i 35-årsåldern ska ha kastat en sten mot grävmaskinen som krossat rutan och träffat föraren i huvudet, skriver Jönköpings-Posten.

Föraren gav igen, och ska ha försökt köra på den andre mannen med fordonet.

– Detta kan bli fråga om nödvärn, beroende på vad vi kommer fram till, säger Erik Terneborn, presstalesperson för polisen i region Öst, till tidningen.

Larmet kom in klockan 12.21 på fredagen, varvid polisen grep grävmaskinisten – som har anhållits för försök till dråp. 

– Brottsrubriceringen är försök till dråp. Skulle man bli träffad av en så stor maskin kan det sluta väldigt illa. Det är nog anledningen till den högre brottsmisstanken, säger Tor Sevelius, vakthavande för polisen i region Öst till Jönköpings-Posten.

Grävmaskinisten kan ha agerat i nödvärn

Målsägaren, mannen som kastade stenen, är också han polisanmäld för tilltaget. Erik Ternbom på polisen förklarar att grävmaskinisten mycket väl kan ha agerat i nödvärn, beroende på vad polisen kommer fram till.

Tidningen Byggnadsarbetaren har pratat med Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, som förklarar vad lagen säger.

– Lagstiftningen är hyggligt inställd till den som handlar i en nödvärnssituation. Men man ska inte bruka mer våld än nöden kräver. Att köra på någon är så klart en väldigt långtgående handling, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, till tidningen.

Byggnads: ”Vi har haft några incidenter”

Johnny Rindebrant, 46, är arbetsmiljöansvarig på fackförbundet Byggnads, region Stockholm-Gotland, och vittnar om att branschen blir allt mer otrygg. Han menar att vissa byggarbetsplatser är mer eller mindre utsatta, och att stenkastning från allmänheten helt klart sker.

– Vi har haft några incidenter. Slussen har varit ett stort problembygge. Folk har stått och slängt ned stenar och burkar mot de som jobbar på bygget, säger han och hänvisar till den stora ombyggnationen av knutpunkten Slussen i Stockholm.

– Det har hänt att folk att inte vill att det ska byggas så då går de på gubbarna. Sen har vi även kvarteren där det finns kriminella verksamheter.

Grävmaskinen togs i beslag

Rindebrant oroar sig för att många småbyggföretag, som han menar växer i antal, inte lägger tillräckliga resurser på personalens säkerhet. 

– Man förstår inte syftet att de som jobbar åt en ska hålla ett helt arbetsliv. Man ser bara arbetarna som en produkt. När de är utslitna byter man bara ut dem. Förr var folk stolta över att de jobbade för ett företag. Den känslan finns inte längre. Kanske är det för att man inte blir omhändertagen på ett bra sätt, man känner av det att man bara är en produkt.

Efter händelsen i Jönköping fördes grävmaskinisten till sjukhus, utan några allvarliga skador. Inte heller målsägande ska ha skadat sig. Polisen tog efter olyckan grävmaskinen i beslag, rapporterar Jönköpings-Posten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!