Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gravida Saras äggledare brast – efter vårdens miss

Sara Nilsson fick rätt mot gynekologmottagningen som enligt Inspektionen för vård och omsorg inte gjorde en tillräckligt noggrann undersökning.Foto: Privat
Ivo kritiserar vården i det aktuella fallet.Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN

Sara Nilsson, 31, fick magsmärtor och blev orolig – hon hade tidigare haft utomkvedshavandeskap.

En läkare slog fast att hon inte var gravid trots att inget test gjordes.

Sara skickades hem och två dagar senare fick hon opereras akut.

– Äggledaren hade brustit på grund av utomkvedshavandeskap. Jag hade tre liter blod i buken, berättar hon.

Sara Nilsson från Hyssna vill inte att någon annan ska behöva gå igenom samma sak som hon har gjort. Det var därför hon bestämde sig för att anmäla läkaren och mottagningen dit hon vände sig i maj 2019.

Och nu har hon fått upprättelse. Ivo, inspektionen för vård och omsorg, slår fast i sitt beslut att Sara Nilsson inte fick en tillräckligt noggrann undersökning och att hon inte utreddes ”enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Sara Nilsson fick buksmärtor och ”konstiga” blödningar och eftersom hon tidigare haft utomkvedshavandeskap och andra gynekologiska problem sökte hon vård.

– Jag var orolig och sökte mig till en privat gynekologklinik i Halland, berättar hon.

Hon förklarade att hon inte använde preventivmedel och ville bli gravid.

Läkaren undersökte henne och slog fast att hon inte var gravid – dock utan att något graviditetstest gjordes.

– Hon gjorde ett ultraljud och skrev ut antibiotika för att jag var ”röd på livmoderhalsen”. Jag kände mig inte jättenöjd men lyssnade på läkaren, berättar Sara Nilsson.

”Kräktes och kände mig svimfärdig”

Två dagar senare tilltog magsmärtorna. Eftersom den första läkaren konstaterat att hon inte var gravid fick hon inte komma till gynmottagningen på sjukhuset i Borås, utan hänvisades till jourmottagningen i Skene.

– Då var jag väldigt dålig, kräktes och kände mig svimfärdig. Där trodde läkaren att jag var magsjuk, men strax innan jag skulle gå kom han på att de skulle göra ett graviditetstest.

Mycket riktigt, Saras test var positivt.

– Läkaren sa grattis och uppmanade mig att gå till barnmorska efter helgen, men jag fortsatte förklara att det måste vara något fel eftersom jag hade så fruktansvärt ont. 

Hon svimmade på parkeringsplatsen utanför. Och med Sara avsvimmad i bilen körde hennes sambo raka vägen till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

En sköterska på kvinnokliniken insåg direkt att det handlade om ett utomkvedshavandeskap – och sedan gick allt snabbt.

Sara opererades akut

– Jag fick ett fantastiskt mottagande i Borås och blev opererad akut. Jag kunde knappt andas för jag hade så mycket blod i buken som tryckte på lungorna. Det var tre liter. Jag hade antagligen varit gravid ganska länge och fostret hade vuxit i äggledaren. Det var fara för mitt liv. Hade jag åkt hem från jourcentralen i Skene hade jag nog inte vaknat mer, konstaterar Sara.

Ivo konstaterar i sin kritik av vårdgivaren i Halland att en grundligare utredning från början sannolikt hade gjort att Sara sluppit få akuta besvär.

Efter det dramatiska förloppet fick hon hjälp av psykolog att bearbeta traumat hon gått igenom. Efter fyra veckor började hon jobba igen.

– Min anmälan till Ivo gäller läkaren som från början inte ställde rätt diagnos, som inte gjorde ett graviditetstest. Jag är nöjd med att Ivo gick på min linje, att läkaren gjorde fel. Det är så enkelt att göra testet. Det jag var med om får bara inte hända, säger Sara.

Sara Nilsson blev mot alla odds gravid igen – och den här gången gick allt bra. Nu har hon en 6-månaders bebis, Leia, lillasyster till nioåriga Elsa.Foto: Privat

Ett mirakel inträffade – blev gravid igen

Trots beskedet från läkarna att chanserna att bli gravid på naturlig väg var ytterst små, inträffade ett mirakel några månader senare.

– Det funkade. Jag blev gravid, utan att vi behövde ta hjälp av provrörsbefruktning. Nu har jag, förutom min äldsta dotter Elsa som är nio år, en liten bebis, Leia, på sex månader. 

– Jag har försökt släppa det som hände och tänka att det gick bra till slut, men ibland dyker det upp jobbiga tankar i huvudet, säger hon.

Sara Nejdet är läkare och verksamhetschef på gynekologmottagningen Qvinnolivet i Kungsbacka, dit Sara Nilsson först vände sig med sina buksmärtor.

– Vi arbetar så klart efter vetenskap, evidens och beprövad erfarenhet, men sett i efterhand borde jag naturligtvis ha tagit ett graviditetstest. Så klart ska man vara självkritisk. Det som skett är väldigt olyckligt och jag beklagar verkligen det. Det är olyckligt att patienten fick känna smärta och obehag, säger hon.